„Pamario restauratoriui“ – 20 metų

Verslas

Sausio 29-ąją 20 metų jubiliejų švenčia uostamiesčio įmonė „Pamario restauratorius“.

Jubiliejus šįkart – be iškilmių ir kalbų, dirbant ir džiaugiantis, jog pandeminė realybė leidžia dirbti, nestabdo veiklos, nejaukia planų.

„Atlikti darbai yra svarbūs, bet didžioji vertybė – žmonės. Mūsų įmonėje užaugo ir subrendo visa restauratorių karta“,-  teigia Aldas Kliukas (kairėje).

Restauracija – nenusibostanti sritis

Prieš 20-metį bendrovę įkūręs ir jos kryptimi pasirinkęs paveldo objektų restauravimo bei atkūrimo veiklas, UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas džiaugiasi, jog nuojauta buvo teisinga. Istorinių pastatų restauravimas tuomet statybų versle buvo neužpildyta niša: valstybinės restauravimo įmonės nunyko arba merdėjo, o susidomėjimas paveldu rinkoje didėjo – profesionalių restauratorių paslaugų reikėjo tiek privatiems asmenims, tiek valstybei. Be to, neslepia Aldas Kliukas, istoriniai pastatai, jų statybos technologijos, konstrukciniai sprendimai, medžiagos bei apdailos subtilybės jį asmeniškai visada domino, skatino dar giliau tyrinėti istorinius šaltinius, ieškoti atitikmenų šiuolaikinėje statybų tradicijoje, medžiagose.

„O tai, kas nuolat verčia sukti galvą, tobulėti, ieškoti žinių ir naujų sprendimų – nenusibosta. Taip įdomiai, įvairiai, turiningai ir prabėgo pirmieji 20 metų restauracijoje. Sakyčiau, tai mūsų kelias amato meistrystės aukštumų link“, – pranešime cituojamas bendrovės įkūrėjas ir vadovas Aldas Kliukas.

Pirmieji įmonės restauraciniai darbai buvo tik kukli įžanga į vėlesnio laiko iššūkius: Tiškevičių koplyčia Kretingoje, Birutės kalno koplytėlė, Plikių evangelikų-liuteronų bažnyčia. Profesinė pažintis su raudonų plytų mūrais tęsėsi restauruojant Klaipėdos universiteto pastatus, vėliau prasidėjo atkuriamieji darbai Kretingos, Zyplių, Vilkėnų dvaruose, restauratoriai didžiuojasi „iščiupinėję“ kraštą reprezentuojančias Palangos, Rietavo bažnyčias ir daugybę istorinių pastatų Vakarų Lietuvoje.

„Jeigu manęs paklaustumėt, koks darbas man brangiausias kaip restauravimo specialistui, nedvejodamas sakau, jog tai – Žemaitijos versaliu tituluojami Plungės dvaro rūmai. Ten įdėta labai daug darbo ir širdies atkuriant pirminę rūmų struktūrą, elegantiškus vidaus ir fasado lipdinius, medžio raižinius, marmuro dekorus. Ir atradimai ten dar dar tebesitęsia. O savo kaip statybos profesionalų lygį, manau, įrodėme atstatydami Klaipėdos dramos teatrą, šiame projekte išsprendę daugybę technologinių ir restauracinių iššūkių“, – išskirtinius bendrovei projektus mini Aldas Kliukas.

Plungės dvaro rūmų pagrindinis fasadas.

Jo teigimu, didžiuma pastaruoju metu įgyvendintų projektų reikalavo nestandartinio veikimo, kaip paveldo objektus pritaikyti specifinėms paskirtims ir šių dienų visuomenės reikmėms: daug diskusijų virė dėl I. Simonaitytės bibliotekos komplekso, Lietuvos jūrų muziejaus rekonstrukcijos, Klaipėdos piliavietės atkūrimo darbų, Jono kalnelio bastionų komplekso.

A. Kliukas sako, jog džiaugiasi kiekvienu objektu, leidžiančiu augti ir tobulėti.

„Praėjusių metų pabaigoje palangiškiams perdavėme atkurtą medinę Kurhauzo dalį. Jis, kaip ir legendinė Anapilio vila, liks mūsų istorijoje kaip medinės architektūros restauravimo etalonas. Švėkšnoje restauruojame žydų sinagogos pastatą – tai išskirtinis maurų architektūros stilius, mums įdomus pažinimo prasme. Klaipėdoje dirbame atkurdami „Viktorijos“ viešbutį su istorine sale – dar vienas seno ir naujo suderinimo iššūkis“,- naujausius projektus vardija UAB „Pamario restauratorius“ vadovas.

Palangos kurhauzas

Didžiausia vertybė – žmonės

„Atlikti darbai yra svarbūs, bet didžioji vertybė – žmonės. Mūsų įmonėje užaugo ir subrendo visa restauratorių karta“,-  teigia Aldas Kliukas.

Bendrovė jau dešimtį metų bendradarbiauja su Vilniaus ir Klaipėdos statybininkų profesinėmis mokyklomis, praktikoms priima jų studentus, moko lipdybos, mūro atkūrimo bei kitų profesinių paslapčių. Kai kurie vadovaujantieji specialistai būtent taip susipažino su restauratorių amatu, „užsikabino” ir liko bendrovėje.

Įmonės vadovaujančio personalo kaita – minimali, specialistai su 10-15 ir net 20 metų patirties stažu. Iš viso bendrovėje nuolat dirba apie 100 žmonių.

Grožis išgelbės pasaulį…

„Pamario restauratorius“ krašte žinoma ir kaip kultūrinių iniciatyvų autorė ar rėmėja. Bendrovės kolektyvas miestui dovanojo ne vieną meninį akcentą – Turgaus aikštę puošiantį „Senamiesčio sargą“, jūrinio miesto simboliais tapusius berniuką su šuneliu (projektas „Vaikystės svajonė“ įgyvendintas drauge su partneriais), kaminkrėčio skulptūrą, garsųjį Memelio vaiduoklį ir kt.

„Patys esam daugiau kultūros ir jos paveldo, o ne statybų verslo žmonės, tad ir prisidedame prie kultūros sklaidos. Sena tiesa, jog grožis išgelbės pasaulį. Mes, kurdami grožį, atkurdami šio krašto paveldo vertybes, prisidedame prie gražesnės Lietuvos kūrimo ir tuo didžiuojamės“, – sako Aldas Kliukas, jubiliejaus proga perduodantis nuotolinius linkėjimus ir padėkas žmonėms, bendrovėms-partnerėms, sėkmingai dirbusiems ar dirbančioms drauge.

7 Comments

  1. Kaminkretys

    Nežinau kodėl užmiršti statybos darbų vadovai. Už dramos teatrą tam žmogui reikia padėkot. Tiek kantrybės ir atsidavimo

    Reply
  2. Robertas Januševičius

    Pagarba .Gyvenu ,,prie Jono kalnelio,, …yra dar Klaipėdoj statybininkų… Šaunuoliai .Projektuotojams taip pat pliusiukas

    Reply
  3. Miestietė

    Gražūs Jūsų darbai. Nuoširdžiausi sveikinimai ir sėkmės Jūsų veikloje.

    Reply
  4. Audrius Vaišvila

    Sveikinu

    Reply
  5. Klaipėdis

    Gerbiau restauratorių ir Kliuką iki Jono kalnelio rekonstrukcijos- po šios chaltūros pagarba gerokai sumenkusi…

    Reply
    • Robertas Januševičius

      Nesupratau. Gyvenu ten šalia nuo gimimo1966m. Taip sutvarkys ir atrastos erdvės niekada nebuvo.Jei Jums nebegraži žmona ,nereikia kaltinti statybininkų…

    • Robertui

      Tokio garbaus amžiaus jau daug ko pastebėti nebegali, nekaltinu.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Ant atstatomo pilies bokšto sumontuota apžvalgos aikštelė

Antradienį virš jau pastatyto apatinio Memelio pilies didžiojo bokšto karkaso prieš vidurdienį buvo pradėta kelti viršutinė metalo konstrukcijų apžvalgos aikštelė. Martyno Vainoriaus ...
2023-11-21
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Didysis bokštas projektuojamas ir jį atstatant

Nors atstatomo uostamiesčio pilies didžiojo bokšto kontūrai jau iškilo gerokai virš kurtinų, jo projektavimas tęsiasi. Savivaldybė neseniai projektuotojams papildomai įsipareigojo ...
2023-10-28
Skaityti daugiau

Švietimas

Po remonto atvertos KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto erdvės

Metus trukę Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (KU SHMF) vidaus patalpų atnaujinimo darbai istoriniam pastatui įkvėpė gyvybės, sugrąžino ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This