Siūlo naujovę 3D spausdinimo sektoriui

Verslas

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas skelbia, kad drauge su partneriais įvertino paskirstytųjų duomenų technologijos (DLT) pritaikymo galimybes gamybos versle ir parengė atitinkamą verslo modelį.

Klaipėdoje pagimdyta idėja kurti inovatyvią platformą, kuri sutelktų kompetencijas ir resursus globaliu mastu bei atlieptų visus su 3D spausdinimu susijusius poreikius: nuo inžinerinių ar dizaino – iki 3D spausdinimui reikalingų medžiagų testavimo. Jonathan Juursema (commons.wikimedia.org) nuotr.

„Skaitmenizacija, jau nulėmusi milžiniškus pokyčius gamyboje, skverbiasi ir į valdymo procesus. Šias tendencijas mato ir mūsų verslo partneriai iš Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos, technologinių sprendimų kūrėjai „Omega Technology“ bei „cloudyBoss“, su kuriais siekiame žengti reikšmingų pokyčių priešakyje. Tikime, jog DLT technologijos panaudojimas stipriai pasitarnautų gamybos verslui kuriant virtualias tiekimo grandines, įgalintų įmones globaliai pirkti įvairias paslaugas ir apsirūpinti reikalingais resursais“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Anot pranešimo, DLT ekspertų žvilgsnis neatsitiktinai nukrypo į 3D spausdinimo sektorių – abi šios technologijos žengia greta dirbtinio intelekto, daiktų interneto, papildytos realybės, Big Data, robotizavimo ir automatizavimo sprendimų, kurie sparčiai keičia gamybos ir logistikos procesus visame pasaulyje.

Prireikus 3D technologija atspausdinti tam tikrą detalę, kuri reikalinga įmonei ar jos klientui, galbūt esančiam visai kitoje pasaulio dalyje, verslui tenka spręsti įvairius iššūkius. Ilgainiui įmonėms iškyla poreikis arba investuoti į brangias technologijas ir diegti jas greta savo gamybos bazių, arba tenka ieškoti subrangovų. Paslaugos teikėjų paieškos ir tolimesni techninių aspektų suderinimai pareikalauja nemažai laiko, o pagamintos detalės logistika neretai pasirodo esanti sudėtinga ir brangi. Teigiama, kad DLT technologija atvertų galimybes įgyvendinti „Factory-as-a-Service“ ir „Machine-as-a-Service“ verslo modelius. Gamybos procesus vykdyti ir juos valdyti taptų įmanoma decentralizuotu būdu – susikurtų tam tikros ekosistemos, sudarytos iš nepriklausomų, tačiau glaudžiai ir kryptingai sąveikaujančių dalyvių.

„Inovatyvi platforma sutelktų kompetencijas ir resursus globaliu mastu bei atlieptų visus su 3D spausdinimu susijusius poreikius: nuo inžinerinių ar dizaino – iki 3D spausdinimui reikalingų medžiagų testavimo“, – teigia A. Sutnikas.

Prireikus 3D spausdinimo paslaugos, įmonės galėtų ją įsigyti ten, kur joms parankiausia kainos prasme, ar, pavyzdžiui, atsižvelgdamos į 3D spausdinimo bazės lokaciją, planuojamus logistikos maršrutus. 3D spausdinimo proceso nereikėtų atskirai prižiūrėti – kad galutinis produktas atitiktų užsakovo pateiktą brėžinį ar specifikaciją, rūpintųsi paslaugos teikėjas. Išplėtojus sistemą, ji stipriai pasitarnautų sutrumpinant 3D technologija atspausdintų detalių kelią iki kliento – tokiu būdu projektavimo, testavimo, gamybos procesai būtų ženkliai optimizuoti.

Manoma, jog toks DLT technologija grįstas modelis galėtų būti sėkmingai integruotas laisvosiose ekonominėse zonose, kuriose veiklą vysto daug skirtingo pobūdžio gamybos įmonių. Galėdamos pasiūlyti 3D spausdinimo paslaugą savo vietiniams klientams, o taip pat bet kurioje pasaulio vietoje veikiančiam verslui, šios zonos įgytų papildomo konkurencinio pranašumo, padėtų verslui sumažinti gamybos kaštus, išvengti įvairių rizikų.

Tolimesnis prototipo vystymo etapas apims darbą su galimais investuotojais – tikimasi, kad verslas atkreips dėmesį į inovacijos potencialą ir bus duota žalia šviesa tolimesniems sistemos projektavimo darbams bei jos išbandymui realiomis sąlygomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas: į inovacijas per partnerystes

Vakarų Lietuvos inovacijų ekosistemos dalyviams 2023 m. klojo pamatus svarbiems ateities projektams. Geopolitinių įtampų nulemti iššūkiai, Lietuvos jūrinės strategijos rengimas, ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

Miestas

Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This