Buvęs „Neptūno” vadovas – jau teisiamųjų suole

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas pradėjo gilintis į uostamiesčio krepšinio klubo „Neptūnas” finansines schemas, kurios į teisiamųjų suolą atvedė buvusį klubo direktorių Osvaldą Kurauską bei lenką Arkadiusz Krygier. Kartu su jais teisiamas ir dėl panašios situacijos Panevėžio „Lietkabelyje” baudžiamojon atsakomybėn jau patrauktas buvęs šio klubo vadovas Mantas Ignatavičius.

Visi trys vyrai kaltinami didelės vertės piniginių lėšų iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų pateikimu ir dokumentų klastojimu.

Baudžiamoji byla pradėta nagrinėti mišriu būdu – kaltinamieji ir advokatai pozicijas dėstė prisijungę internetu. Martyno Vainoriaus nuotr.
Pirmieji signalai – 2017-ųjų gale

Nuo 2010-ųjų liepos „Neptūnui” vadovavęs O. Kurauskas iš pareigų buvo atleistas 2017-ųjų pradžioje. Tų metų rudenį prasidėjus jo bylinėjimuisi su klubu vieno teismo posėdžio metu „Neptūno” advokatas Alius Galminas užsiminė, kad buvo nustatyta, jog klube egzistuoja didelis lėšų trūkumas, įžvelgtas ir lėšų iššvaistymas, pasisavinimas, tad klubas kreipėsi į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo.

„Mūsų turimais duomenis, yra padaryta didžiulė žala, bus teikiamas didžiulis ieškinys”, – tada teigė advokatas.

2018-ųjų pradžioje klubą perėmęs verslininkas Sigitas Ambrazevičius pareiškė, kad eskaluoti šitų istorijų nenori ir viešumoje jos nei teisminiais ieškiniais, nei kokiu nors kitu pavidalu daugiau nebefigūravo iki pernai lapkričio, kai prokuratūra išplatino pranešimą, jog O. Kurauskas su dar dviem bendrininkais stos prieš teismą.

„Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnai nustatė, jog 2012–2016 metais buvęs krepšinio klubo direktorius, įtariama, siekdamas išvengti mokėtinų mokesčių, sudarė su JAV ir Estijoje registruotomis įmonėmis, manoma, fiktyvias sutartis dėl teisių į sportininkų atvaizdą naudojimą ir už tai visą šį laikotarpį galimai pervedinėjo į JAV ir Estijoje registruotų įmonių sąskaitas pinigines lėšas”, – buvo rašoma pranešime.

Klaipėdos apygardos teismas šią bylą atvėrė antradienį.

Prašo palengvinti lenko dalią

41-erių šiuo metu Alytaus „Dzūkijos” treneriu dirbantis O. Kurauskas yra kaltinamas pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – didelės vertės svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, neteisingu duomenų apie pajamas pateikimu ir dokumentų klastojimu. Didžiausia bausmė už šiuos nusikaltimus siekia iki 7 metų nelaisvės.

Metais vyresniam M. Ignatavičiui dar yra pateikti kaltinimai dėl bendrininkavimo bei nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo. Analogiškai kaltinamai yra pareikšti ir šiuo metu bedarbiu esančiam 47-erių Varšuvos gyventojui A. Krygier.

Prieš prokurorei Daliai Stonienei pradedant skaityti kaltinamąjį aktą lenko advokatas, buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis pateikė teismui prašymą švelninti jo klientui taikomas kardomąsias priemones – A. Krygier teismo sprendimu yra įpareigotas kartą per mėnesį registruotis Lazdijų komisariate.

Anot advokato, karantino sąlygomis tai daryti neįmanoma, o ir priemonė esą yra neadekvati, nes lenkas nevengia baudžiamojo proceso, dalyvavo ikiteisminiame tyrime. D. Raulušaitis pabrėžė, kad ir teismo posėdžiai vyks dažniau nei mėnuo, tad klientas esą neturi būti „žeminamas ir baudžiamas pirma laiko”.

Prokurorė D. Stonienė akcentavo, kad karantino metu A. Krygier yra leista nesiregistruoti policijos komisariate ir šiam laikotarpiu to esą užtenka, švelninti kardomosios priemonės, jos nuomone, nereikia.

Bylą nagrinėjanti teisėja Aurelija Sadauskaitė sprendimą dėl šio prašymo nusprendė paskelbti vėliau, o ne posėdžio metu.

Kalti neprisipažįsta

Pagarsintame kaltinamajame akte teigiama, kad vadovaudamas „Neptūno” klubui O. Kurauskas sudarė fiktyvias sutartis su JAV registruota bendrove „Omega action” ir Estijoje registruota „Reval sport agency” dėl žaidėjų ir trenerių įvaizdžio teisių naudojimo.

Amerikoje registruotos bendrovės faktiniu vadovu buvo M. Ignatavičius, o „Reval sport agency” vadovavo A. Krygier. Joms bendrai buvo pervesta daugiau nei milijonas eurų. Vėliau dalį pinigų šios bendrovės pervesdavo į žaidėjų ir trenerių sąskaitas. Anot pareigūnų, dėl neteisėtų veiksmų ir mokesčių nesumokėjimo buvo padaryta daugiau nei 166 tūkst. eurų žala Mokesčių inspekcijai, daugiau nei 67 tūkst. eurų žala „Sodrai” bei 471 tūkst. eurų viršijanti žala „Neptūno” krepšinio klubui.

Prokurorė, skaitydama kaltinamąjį aktą, vardijo ir buvusių bei dabartinių „Neptūno” žaidėjų ir trenerių pavardes, kurie buvo įtraukti į tokias schemas: Deividas Gailius, Martynas Mažeikai, Giedrius Gustas, Marius Runkauskas, Arnas Butkevičius, Edgaras Ulanovas, Donatas Zavackas, Mindaugas Girdžiūnas, Egidijus Dimša, Simas Galdikas, Jeray Grant, Arvydas Šikšnius, Larry Drew, Jimmy Baron, Omari Johnson, Kazys Maksvytis, Tomas Rinkevičius ir kiti.

Tuo metu galimos pedofilijos byloje pastaruoju metu pagarsėjęs buvęs klubo projektų vadovas Viktoras Usovas esą iš viso taip gavo 14 500 eurų be jokio teisinio pagrindo. Byloje bus nagrinėjamas ir epizodas dėl varžybas aptarnavusio personalo išlaidų apmokėjimo pasitelkiant tokią schemą.

Pasak prokurorės, taip buvo tyčia siekiama išvengti mokesčių, o klubo apskaitą tvarkiusi bendrovė „Eurobalas” nesuvokė, kad daro pažeidimus, nes jos specialistai buvo suklaidinti.

Anot kaltinimo, sutartis su „Omega action” iš abiejų pusių pasirašinėjo tik O. Kurauskas – jis esą dėjo parašą ir už formalų JAV registruotos bendrovės vadovą Jonatan Smith. M. Ignatavičius, anot prokurorės, ant tokių sutarčių uždėdavo šios įmonės antspaudą.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės sakė nepripažįstantys ir parodymus teigė duosiantys apklausus visus liudytojus.

„Pareigūnų darbas parodė, kad visi viską gavo, visi dalyvavo”, – teigė O. Kurauskas.

Tas pat ir Panevėžyje?

Pernai pavasarį lrytas.lt rašė, kad M. Ignatavičiui panašūs kaltinimai yra pateikti ir dėl veiklos Panevėžio „Lietkabelio“ klube, kuriam jis vadovavo 2015-2018 metais.

Panevėžio apylinkės teismui perduotoje byloje teigiama, kad jis esą neteisėtai pasisavino ir iššvaistė daugiau nei 77 tūkst eurų, apgaulingai tvarkė komandos apskaitą – grynaisiais pinigais išmokėjo klubo žaidėjams algas ir į valstybės biudžetą buvo nesumokėta 10 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio ir 7 444 eurų valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

Šio tyrimo metu taip pat nustatyta, kad „Lietkabelio“ klubas trejus metus pirko rinkodaros paslaugas iš M. Ignatavičiaus sutuoktinės valdomos bendrovės „Omega action“, nors jokių paslaugų pagal šią sutartį įmonė neatliko. Ignatavičių šeimos vadovaujama bendrovė iš klubo, anot pareigūnų, gavo beveik 43 tūkst. eurų.

Vilniaus miesto apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjama ir civilinė „Lietkabelio” inicijuota byla dėl sandorių negaliojimo ir civilinės atsakomybės taikymo. Atsakovu joje yra M. Ignatavičius ir bendrovės „Endovita” bei „Irmus”.

M. Ignatavičius Klaipėdos apygardos teismo posėdyje sakė, kad iki šiol nėra nuteistas.

Net devynis posėdžius į priekį jau suplanavęs Klaipėdos teismas prie šios bylos grįš po mėnesio.

2 Comments

  1. Antanas

    Aferistai yra aferistai. Ka ir kalbet. Vien gynejas tas dar fruktas

    Reply
    • Stasys

      Pritariu. Tik i zona. Neśvarus reikalai tik gėdą daro

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Sportas

„Neptūnas“ kyla į penktąją vietą

Klaipėdos „Neptūno“ pasaka su Georgios Vovoru tęsiasi. Klaipėdiečiai šeštadienio vakarą namuose rezultatu 88:84 (20:27, 23:14, 31:22, 14:21) patiesė Panevėžio „7bet-Lietkabelį“ ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This