Patikrinimas „Klasco“ įpročių nekeičia?

Svarbu, Uostas ir jūra

Nors Aplinkos apsaugos departamentas šią savaitę paskelbė reaguodamas į Klaipėdos miesto gyventojų skundus dėl taršos, galimai sklindančios iš Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos („Klasco“) teritorijos, pradedantis neplaninį šios bendrovės patikrinimą, sekmadienį žmonės vėl dalinasi vaizdais, kuriuose matyti krovos metu kylantys dulkių debesys.

„Facebook” grupėje „Klaipėdos plaučiai” paskelbtame vaizdo įraše matyti, kad dulkės ištisai kyla beveik minutę.

Uosto direkcijos skelbiamais duomenis, vėjo greitis uoste sekmadienį siekė apie 11 m/s, gūsiai – iki 14 m/s. Direkcijos prie „Klasco“ įrengtos taršos matavimo stotelės sekmadienį skelbė, kad 24 valandų taršos norma neviršijama.

„Ilsisi juk sekmadienis jie nedirba. O rytoj KLASCO taip nekraus ir bus vėl viskas be pažeidimų”, – apie aplinkosaugininkų pradėtą patikrinimą ir sekmadieninę situaciją minėtoje grupėje rašė klaipėdietis Paulius Lukoševičius, šią informaciją nusiuntęs ir aplinkosaugininkams.

Tuo metu Zauerveino gatvės gyventojai pasidalino vaizdo įrašu, kuriame, anot jų, matyti, kiek teršalų per savaitę susikaupė ant balkone laikomo staliuko.

Anot Aplinkos apsaugos departamento pranešimo, minėtojo patikrinimo patikrinimo metu bus siekiama išsiaiškinti, kaip kompanija rengiasi nuo gegužės įsigaliosiančių reikalavimų vykdymui.

Patikrinimą, kurį numatyta baigti balandžio 2 d., atliks Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai.

Klaipėdos universiteto mokslininkai tyrimo metu nustatė, jog „Klasco” krovos tarša pasklinda iki 650 metrų atstumu. Tiesa, pati kompanija vėliau ėmė ginčyti šio tyrimo metodiką.

Sausio pabaigoje vykusio pasitarimo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas „Klasco“ pažadėjo baudų, jei ji nesumažins krovos dulkėtumo. Tada akcentuota, jog netrukus įsigalios du aplinkos ministro įsakymai „Dėl minimalių reikalavimų dulkėtumui mažinti laikant, kraunant, vežant palaidas kietąsias medžiagas patvirtinimo“ ir „Minimalūs reikalavimai dulkėtumui mažinti laikant, kraunant, vežant palaidas kietąsias medžiagas“. Šiais įsakymais nustatomas birių krovinių krovos reglamentas naujoms veikloms įsigalios nuo kovo 1 d., senoms veikloms – nuo gegužės 1 d.

„Esminė nuostata – tokio tipo krovinių krova tokiu būdu tokioje vietoje – NEGALIMA. <…>Artimiausiu metu turi galutinai paaiškėti ar tas, „dulkantis” krovinys dar apskritai pasieks Klaipėdą? Jei vis tik pasieks – jis turės keliauti į pietinę uosto dalį ir mano prašymu Klasco vadovas tai, girdint ir KVJUD direktoriui, dar kartą patvirtino”, – taip apie pasitarimą tada savo profilyje „Facebook” tinkle rašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Reaguodama į pastarųjų dienų taršą pirmadienį į Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijas bei Aplinkos apsaugos agentūrą ir Aplinkos apsaugos departamentą raštu kreipėsi asciacija Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologija.

„Asociacijos KIDE atliktos apklausos duomenys parodė, kad dėl AB KLASCO neatsakingai vykdomos veiklos, dėl nuolatinio triukšmo ir cheminių medžiagų iš įmonės teritorijos pasklidimo klaipėdiečių gyvenamojoje aplinkoje, Klaipėdos miesto Vitės gyventojai jau 4 metus nuolat patiria didžiulį fizinį ir emocinį diskomfortą, liūdesį, sielvartą, bejėgiškumą, diskriminaciją, pyktį ir nerimą dėl savo bei savo artimųjų sveikatos. žeminamas jų orumas. Todėl prašome Sveikatos apsaugos ministerijos iš naujo atlikti AB KLASCO nuo 2017 m. kraunamos geležies rudos poveikį visuomenės sveikatai (fizinį ir psichinį) bei įvertinti galimas rizikas. <…> prašome Aplinkos ir Sveikatos apsaugos ministerijų užtikrinti Klaipėdos gyventojams jiems gyvybiškai svarbias teises. Primename, kad jokiame Europos Sąjungos uoste seniai nėra vykdoma tokia ar panaši krova taip arti gyvenamųjų namų. 3,5 metų nenutrūkstamos kovos su rožinėmis dulkėmis patvirtino, kad TOKIA KROVA MIESTE ŠALIA GYVENAMŲJŲ NAMŲ YRA NELEISTINA IR YRA KLAIPĖDOS GYVENTOJŲ TEISIŲ PAŽEIDIMAS”, – rašoma kreipimesi.

19 Comments

    • arnis123

      O žmonės kurie ten dirba pilnai dulkėm kvepuoja jie turi gauti kenksminguma tikiuosi gauna – tik ne Klasco. Kol B.Lubys buvo buvo tvarka dabar bardakas pilnas. Vyrai ten dirbantys į teisma kreipkitės įteisma greičiau gausit gerų

  1. Dokininkas

    Jau nebepamename nuo kada piktinamasi dėl metodiškos miesto taršos ir gyventojų nuodyjimo iš KLASCO teritorijos (niekas neakcentuoja nekontroliuojamo teršalų nutekėjimo į Kuršių marias). Primenu, kad KLASCO tai tik pavadinimas, o visą taršą sankcionuoja melagis ir nusikaltėlis Vytautas Štumbergas, o gal KLASCO dirba be vadovų? Jis visus praėjusius metus melavo apie taršos valdymui skirtas investicijas į modernią dulkių sulaikymo sienutę. Kur ta sienutė ir kur ta modernizacija? Įstatymai aplinkosaugininkams nedraužia bausti už metodišką taršą atsakingų ASMENŲ.

    Reply
    • Anonimas

      Už įmonės veiklą atsakingas kas? Juokinga, kai paskaitai vaikiškus atsirašinėjimus, o visos institucijos šoka pagal nurodytą scenarijų. Klausimas atviras?…

  2. Tomas

    Gandrališkės kvartale taip pat po žiemos atsiranda nemalonus biologinis kvapas. Matyt Grigeo prieš vasarą intensyviai repetuoja.

    Reply
  3. Gyventojai

    KLASCO įkurta 1991m . Ar krauti tik dabar pradėjo ? Tylėjote visi kada pietinis rajonas su dvoku kovojo , keli buvote mitinguose ? Seniai reikėjo vienytis , o ne viską palikti ” rajonams ” – jūsų bėdos jūs ir mitinguokite ar raštus rašykite . Tik pasirodo Girskienė dirbo nuosekliai ir per daugiau nei 10 metų pavyko grigėjus prisukti , net nebūnant seimo nare , o jūs be Girskienės nieko nesugebate ? Dar yra ” kovotojai „, jūsų išrinkti ,seimo nariai liberalas Gentvilas , konservatorius Petrošius , kito konservatoriaus net pavardės nepamenu …Gentvilas su Petrošiumi krovą nuo gegužės ” perdėjo ” pietinio rajono gyventojams . ” ačiū ” jūsų išrinktiesiems . Fui….

    Reply
  4. Gyventoja

    Nu ir ką darom žmonės? Jei iki gegužės 1 nesusitvarkys tas ,,Klasco,, renkamės su plakatais prie vartų, o tada ir nuspręsim ką daryt toliau. Bet kur dingo mūsų didžioji už taršą kovotoja Ligita, į seimą išrinkom, ir nutilo????? Gana tų pažadų, reikia eit prie darbų, negi neįmanoma išspręsti to klausimo, tai kraukit dar ir Vitės progimnazijos stadione, juk čia tik už tvoros metat ir viskas, trūksta kantrybė

    Reply
    • :))))

      Nei Jūs rinkote Ligitą į seimą nei jūs virkaukite . Girskienę išrinko pietinis rajonas , o dabar krova keliaus iš centro keliaus į pietinį Aplinkos ministro liberalo Gentvilo ir konservatoriaus Petrošiaus dėka ? Manau pats laikas liberalą ministrą vietrinti iš ministerių už tokį ” rūpestį ” .

  5. S.GENTVILAS IR V.GRUBLIAUSKAS: "VISKAS YRA IR BUS GERAI. VISKAS KONTROLIUOJAMA"

    S.Gentvilas:
    „Sausio pabaigoje vykusio pasitarimo metu aplinkos ministras Simonas Gentvilas „Klasco“ pažadėjo baudų, jei ji nesumažins krovos dulkėtumo.”
    V. Grubliauskas:
    „Esminė nuostata – tokio tipo krovinių krova tokiu būdu tokioje vietoje – NEGALIMA. Artimiausiu metu turi galutinai paaiškėti ar tas, „dulkantis” krovinys dar apskritai pasieks Klaipėdą? Jei vis tik pasieks – jis turės keliauti į pietinę uosto dalį ir mano prašymu Klasco vadovas tai, girdint ir KVJUD direktoriui, dar kartą patvirtino”.

    Reply
    • Fui ....

      Konservatoriui Petrošiui , liberalui Gentvilui , merui Grubliauskui už krovos perkėlimą į pietinį rajoną , nes ten klaipėdiečiai negyvena . Fui tarybos narei Puteikienei kuriai panašu pietinio rajono gyventojų gyvenimo kokybė nerūpi ? Svarbus tik centras ?

  6. GAK KAS ŽINOTE IR SUPRANTATE, KAM REIKALINGAS TOKS KLASCO "PATIKRINIMAS"?

    „Anot Aplinkos apsaugos departamento pranešimo, minėtojo patikrinimo patikrinimo metu bus siekiama išsiaiškinti, kaip kompanija rengiasi nuo gegužės įsigaliosiančių reikalavimų vykdymui.”

    Reply
    • Atsiprašau

      Atsiprašau – „GAL”.

  7. Linas

    Gyvename I.Kanto gatvėje nesuprantu kiek dar Klasco begali tyčiotis iš miesto guventojų. Pasaka be galo.

    Reply
  8. Baudejas

    Bauda ant pusę ,,Limono,, įkalti menesiuj-pradziai…paskuj viskas susitvarkytu

    Reply
    • Baudejui

      100% pritariu. Bet tik ne su mūsų bejėge aplinkosauga

    • Anonimas

      jei aplinkosaugos inspektorius baudą skirs tai pats asmeniškai kalną popierių turės rašyti ir aiškintis, jei įsiklausys ir supras, palauks, kol „pasitvarkys”, dovanėlę gaus. Kas jam geriau?

    • Anonimas

      kol žmonės į gatves streikuoti, neišeis niekas nepasikeis

  9. Rašo

    KLASCO Štumbergas vėl galės vakarų ekspresas pirkti uzsakomaji straipsnį kaip neteršia, nesandeliuoja, ir krūvos aukštį sumažino. Tyčiojasi iš gyventojų kvailiais laiko.

    Reply
  10. Naivūs

    tie mūsų klaipėdiečiai. Metų metais, dešimtmečiais Klasco su KVJUD priešakyje su kiekviena savo statyba įžūliausiai visam miestui viešai meluoja, o žmogeliai kaip klusnios avys vis tiki , kad jie stoteles kontroliuos ir teisybę sakys. Jau anekdotas. Kad patys tiki mat jį galai , durniai, bet kuo kalti jų pačių vaikai kurie priversti tokiu oru dieną naktį kvėpuoti? Taigi tėvai rūpinasi. Uostininkai sąmoningai perdažę raudoną tris vietas miesto taryboje užsėdo su valstietiška vėliava, ir užbukino Kaveckio konservus su visu Kaveckiu. Uosto, bet valstiečiai!- net uosto komunistų vadas Leninas to nebūtų sugalvojęs. Dabar Grubliauskiui prasideda rojaus ir ramybės metai – dauguma taryboje visada garantuota na ir kas kad vadinasi opozicija – balsuoja kaip susitaria. Tu man , aš tau- babkės. O aniems tai dar geriau, lai sekretoriauja Grubliauskis ramiai dar ir ketvirtą kadenciją, o jei ir įvyktų rokiruotė tai jau mažas skirtumas rezultate. Ne milijonierių reikalas nykias sekretoriavimo procedūras stumdyti. O miesto žmogeliai vis kažkokio pokyčio tikisi, ar iš vargšiukų AAD išganimo. Tiems tai pilnos kelnės baimių nes kaip mat iš valdiškų kėdučių ir automobiliukų išlėks. Gentviliukas jau parodė. Mūsų vietiniai valstietiški konservai Jau ir Šimonytę pliurpalais papenėję įtikino ir ana su uostų plėtrom jau balsą nuleido „ekonomiškai įtikėjusi” ir Gentvilas savo žadėtos ministeriškas galybes pamiršo. Dabar galime rašyti graudulingai teisingus raštus ir poemas ar kiekvienam balkone po asmeninę taršos stotelę pasistatyti ir dar 20-50metų dejuoti diagramas ir kreives visokias demonstruodami. Aišku, jei kinams neprakals uosto ( bonusas – visas miestas) anksčiau. Tada jau bus prastai – labai subrangs pašto paslaugos į Pekiną.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This