Klaipėdos valdžios veikimo metodai laidoja jaunąją Lietuvos demokratiją

Politikų tribūna

Alina Velykienė, Klaipėdos miesto tarybos narė
2021-03-10

Komentarų: 39

Beveik Lietuvos nepriklausomybės dienos atkūrimo išvakarėse Klaipėdos valdančiosios daugumos vyrai dėliojo jų „sėdynėms“ aktualius sprendimus: iš pradžių pažadais, o vėliau jau ir realiais sprendimais kuriamos darbo vietos reikalingiems asmenims. Atrodo nieko nauja, gerai, kad yra kuriamos darbo vietos, tačiau kai pamatai, kad tai yra mažų mažiausiai korupcinės apraiškos už lojalumą valdančiajai daugumai, natūraliai žmogui turi apimti siaubas.

Klaipėdos miesto tarybos narys, Alvidas Šimkus, einantis Miesto ūkio komiteto pirmininko pareigas, priklausantis valdančiajai daugumai, ilgokai visiems atvirai guodėsi, kad jis ieško darbo, kuriame nereikėtų daug dirbti, tačiau būtų bent koks užsiėmimas. Tai kartojo ir privačiuose pokalbiuose, nesibodėjo apie tai kalbėti ir platesniame politikų rate. Ir štai, įvyko stebuklas.

Alvidas Šimkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

2021 metų kovo 1 dieną viešosios įstaigos „Klaipėdos butai“ valdybos posėdyje buvo patvirtinta nauja šios įstaigos struktūra, kur buvo pakeisti pareigybių pavadinimai ir patvirtintas vienas naujas papildomas vadybininko etatas. Nors valdybą sudaro trys savivaldybės administracijos darbuotojai, jos pirmininkas Deividas Petrolevičius patvirtino, kad priimant sprendimą priėmime dalyvavo tik du: jis pats (vyr. patarėjas) ir Inga Gabrielaitienė (Turto skyriaus vyr. specialistė).

Jau kovo 2 dieną šias pareigas be konkurso pradėjo eiti Klaipėdos miesto tarybos narys Alvidas Šimkus, tapęs VšĮ „Klaipėdos butai” vadybininku. Na pagaliau, pažadas virto realybe, nuostabu!!!

Stebina ir liūdna tokie valdžios koalicijos atsidėkojimo viražai tarybos naujokui Alvidui Šimkui už buvimą valdančiojoje daugumoje. Tokio viešo reketo požymių turinti situacija.

Stebina, kad darbo prašo asmuo, viešai deklaravęs esantis dviejų įmonių – UAB „Makrokosmas“, užsiimančia muitinės tarpininkų veikla, ir UAB Sendvario vaistinė akcininkas. Abiejų įmonių apyvarta 2019 metais siekė daugiau nei 300 000 eurų.

Pažymėtina, kad skubus darbo vietos suteikimas Alvidui Šimkui gali būti siejamas su planuojama tvirtinti miesto mero Vytauto Grubliausko ir administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio veiklos ataskaitomis. Jos turėtų būti pateiktos tvirtinti jau kovo mėnesio tarybos posėdyje. Toks daugumos balsų užtikrinimas turi savo kainą.

Šiuo pandeminiu laikotarpiu vadovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos rekomendacijomis, viešoji įstaiga „Klaipėdos butai“ imasi prevencinių veiksmų dėl COVID-19 pandemijos plitimo ir stabdo kontaktinį klientų aptarnavimą. Karantino metu klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu. Suprantama, klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, tai reiškia, kad konkurso į naujai sukurtą etatą net nebuvo, apie tai nebuvo paskelbta viešai, niekas neturėjo jokių šansų dalyvauti ir būti konkurentu. Kai rinkoje tokia sudėtinga nedarbo situacija, darbo vietos kuriamos tik saviems.

Viltingai nuteikia VšĮ „Klaipėdos butai” interneto svetainėje paskelbta informacija apie korupcijos prevenciją – įstaigos buveinėje Taikos pr. 66 rasite dėžutę su užrašu „Aš prieš korupciją“. Įstaiga turi net pasitvirtinusi korupcijos prevencijos programą, kurioje tik teoriškai surašyta informacija apie korupcijos įstaigoje prielaidas, siekis užtikrinti skaidresnę ir veiksmingesnę darbuotojų veiklą. Taip pat pažymėtinas programos uždavinys – galimų korupcijos priežasčių, sąlygų atskleidimas ir šalinimas. Tačiau ši programa, matyt, neapsaugo nuo aukščiausios politinės korupcijos ir nepotizmo – įdarbinant reikalingus asmenis Klaipėdos miesto savivaldybės įstaigose ir įmonėse.

Deja, viešai visuomenėje žinomi asmenys, kurie ilgus metus padėjo valstybinėse institucijose edukuoti visuomenę būti nepakančiai korupcijai, neapsaugo mūsų jaunos demokratijos.

Kalbu apie mero patarėjų komandą, kuri turi padėti Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui nepadaryti klaidų ir neįkliūti į politinės korupcijos situacijas.

Prašau, nebekalbėkite apie tai, kad Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir administracijos vadovas Gintaras Neniškis nežinojo apie naujai kuriamą etatą reikalingam asmeniui. Mes tomis pasakomis jau nebetikime.

Sveikinant Lietuvą ir Klaipėdos miesto bendruomenę Kovo 11-osios proga, norisi palinkėti: Mielas jaunime, nežiūrėkite tokių supuvusių politinės nepotizmo kultūros pavyzdžių, būkime laisvi savo sprendimuose, kurkime laisvą, darbščią ir laimingą Lietuvą!

39 Comments

  1. Naglis Puteikis

    Buvęs Centro partijos valdybos pirmininkas verslininkas Alvidas Šimkus už Centro partijos-tautininkų išdavimą – perbėgimą pas Klaipėdos liberaliuosius grubliauskininkus Kovo 11 proga pagaliau gavo Judo sidabrinius, bet skundžiasi, kad to maža.

    Reply
    • Puteiki

      ar tekstą žmona parašė, pats gi esi beraštis. O kas rašys tekstus Gražuliui kurio padėjėjas esi, Loreta ar Nina?

  2. Equalizer

    Istrauka is Lietuvos centro partijos tinklapio: Būti aktyviu piliečiu – tokia A. Šimkaus pozicija. Jos laikosi visose gyvenimo srityse.

    Reply
  3. Arnas

    Ir vėl sugrįžtu prie pateisinimo filosofijos. Kodėl A. Velykienė gali daryti pažeidimus, kodėl negali A. Šimkus? Pateisinimo filosofija, kuri dar vadinasi, o valdžioje visi vagia, tinka prisidirbusiems politikams, bet nėra išsigelbėjimo ratas. A. Velykienė susimovė ir tai jai gera pamoka. Ponia dabar gali ir kitam pasakyti, kaip negalima daryti. Štai kodėl A. Šimkau tapai jos „herojumi”.

    Reply
    • tamsta susimovei rašydamas

      akivaizdu, kad Alina niekur neteisėtai neįsidarbino, nieko iš mokesčių mokėtojų pinigų nepaėmė, o va tarybos narys Šimkus galimai, pasinaudodamas savo tanybine padėtimi, iš mokesčių mokėtojų pinigų GAVO darbo vietą. Dabar tai turi paneigti tiek pats Šimkus tiek administracija tiek meras.

  4. G

    Man kaip naujakuriui keista, kaip gali tiek nustekentas centras Klaipėdos būti, grubliauskas visiškas meras – nevykėlis. Vilnius, Kaunas pilni gyvybės miestų centrai… Klaipėdoj miręs centras… Kaip gaivinam? KELIAM PARKINGO KAINAS, DRAUDŽIAM ĮVAŽIUOT Į SENAMIESTĮ… COME ON JIS IR TAIP TUSČIAS, KAM DAR KAŽKĄ TEN DRAUSTI????????? O kai esi nevykelis ir matai kad slysta valdžia iš rankų griebiesi kurt etatus draugeliam…

    Reply
  5. o tas Šimkus

    ryt bus darbe? Gal galėtų žurnalistai nuvykti, užduoti klausimus, juk tai viešų viešiausias asmuo, dabar dar už mokesčių mokėtojų pinigus „DIRBS” miesiečiams…

    Reply
  6. Puikus demokratijos pavyzdys

    KOMISIJA: A. VELYKIENĖ PAŽEIDĖ ETIKĄ
    2021-03-01 10:09Asta Aleksėjūnaitė5
    Uostamiesčio Etikos komisija, gavusi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos VTEK nurodymą svarstyti iš naujo skundą dėl tarybos narės Alinos Velykienės viešai išsakytų frazių, priėmė priešingą sprendimą, nei buvo konstatavusi prieš pusmetį.

    Etikos sargai buvo nustatę, kad politikė etikos nepažeidė.

    Tačiau šį nutarimą VTEK apskundė Klaipėdos mažųjų savininkų asociacijos „Pajūrio laivai” vadovas Algirdas Valentinas, kuris jaučiasi įžeistas A.Velykienės viešai ištartos frazės.

    Pasak A.Valentino, A.Velykienė pernai liepos 20 d. vykusiame jungtiniame Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos ir Klaipėdos savivaldybės Jūrinių bei vidaus vandenų reikalų komisijos posėdyje pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas bei A.Valentino garbę ir orumą.

    Skunde dėstoma, kad minėto posėdžio metu A.Valentinui pareiškus kritiką politikei, ši, esą rodydama į A.Valentiną pirštu bei sakydama „šis ponas”, pareiškė, jog jis be leidimo ir nemokėdamas jokių mokesčių prie Klaipėdos muziejaus krantinės laikė savo laivą.

    Penktadienį vykusiame Etikos komisijos posėdyje kilo ginčas dėl to, kad neaišku, apie kokį asmenį yra kalbama, – juridinį ar fizinį.

    Etikos komisijai raštą pateikęs A.Valentinas raštą teikė kaip asociacijos vadovas, tad tai, pasak komisijos narių, sukėlė dviprasmybių.

    Vis dėlto išanalizavusi iš naujo visą surinktą medžiagą, Etikos komisija balsavo, kad A.Velykienė pažeidė etiką.

    Už šį sprendimą balsavo šeši komisijos nariai, trys buvo prieš, vienas susilaikė.

    Priėmę sprendimą, kad A.Velykienei Etikos komisija turės rekomenduoti atsiprašyti A.Valentino, komisijos nariai susizgribo, kad nėra aišku, kaip politikė turės tai padaryti.

    Nuspręsta konsultuotis su teisininkais ir dar kartą rinktis į posėdį jau šį, kovo mėnesį.

    Reply
  7. Anonimas

    Komisija: Alina Velykienė pažeidė įstatymą (10)
    Martynas Vainorius Martynas Vainorius
    2018-11-26
    Print Friendly, PDF & Email

    Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pavedimu sudaryta Klaipėdos miesto tarybos komisija, nagrinėjanti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės elgesį, visgi nusprendė, kad ji pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

    Dėl tokių išvadų vienbalsiai pasisakė visi pirmadienio rytą vykusiame posėdyje dalyvavę nariai – jame nebuvo tik Rusų aljanso atstovės Tatjanos Fedotovos.

    A. Velykienė “Atvirai Klaipėdai” sakė galinti tik apgailestauti dėl tokių išvadų ir teigė prašysianti, kad pati VTEK atliktų tyrimą.

    Martyno Vainoriaus nuotr.
    Atrado pažeidimų
    Anoniminiame skunde VTEK teigiama, kad A. Velykienė gali pažeisti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, nes turi akcijų bendrovėje „Sinergijos projektai“, teikiančioje pastatų „pridavimo“ paslaugas. Esą ji daro poveikį Savivaldybės Urbanistinės plėtros departamentui, kurio specialistams tenka dalyvauti pastatų „pridavimo“ komisijose.

    Reply
  8. Laba diena

    Visi jūs esate vienodi! Ar pati Velykienė nekišo savo pažįstamų į laisvas vietas? Ar ji pati atsimena? O kiek Budinas „suteikė” darbo vietų savo partiečiams ir jų šeimų nariams. Geriau tegul Alina patyli. Tiesiog užsikiškite ir patylėkite!

    Reply
  9. Fij

    Velykiene ne kartą prisikalbėjusi, gavusi už šmeižtą baudas ,VTEK įspėjimus. Jauna moteris, o kalba kaip marazmatiškos bobutės.
    Man įdomu kitkas, kodėl Vainorius apie Romando Žiubrio jūros šventės vadovo pripažinimą kaltu tyli. Visi portalai parašė, Atvira Klaipėda tyli. Portalas tampa vieša tupykla rėksniams politikams.

    Reply
  10. Petras

    Liūdesys ir tiek. Kokio lygio ir kokios moralės politikai valdo miestą. Ar girdėjote nors vieną A. Šimkaus pasiūlymą ir konstruktyvų pasisakymą apie miesto problemas ir reikalus???
    Dabar toks sudėtingas valdantiesiems laikas , kai bet kokia kaina galimai reikia balso … todėl vienam komiteto pirmininko kėdė , kitam šiaip už balsą
    papildomas atlygis.

    Reply
  11. paulas

    ar konservatorių frakcijos vadas vėl rusiškai sveikins moteris, o čia savo koalicijos partnerio nesugebės net paklausti…SIAUBAS

    Reply
  12. Tiesiog klaipėdiškis.

    Deja,sovietinio,,švogerizmo“, korupcijos įtaka dar vęši! O visa ta, mus valdanti,, šutvė“, tai,, anų gerų“ laikų palikimas!

    Reply
  13. Klaipėdietis

    Aš irgi noriu darbo savivaldybės įmonėje, kuriame dirbti daug nereikėtų, būtų užsiėmimas pramogai, bet algą mokėtų gerą ir laiku. Gal galite patarti, kur man kreiptis?

    Reply
    • patarimas

      skambinkite tarybos nariui A. Šimkui, juk telefonas viešas, turi ginti miestiečių interesus, atsilieps papasakos.

    • Anonimas

      Į griebliauskį

  14. akivaizdu

    kad „dezertyro” mero ir konservatorių suburta valdžia Klaipėdoje tiesiog bando išsilaikyti ir išsilaikyti. Tokie dalykai kaip įdarbinimas tarybos nario reikalauja labai rimto tyrimo ir verdikto, nes juk tai kvepia nusikalstama veikla.

    Reply
  15. na

    Nieko čia stebėtino nėra. Mero koalicija byra, o laico iki rinkimų dar nemažai, ta reikia sutraukti visus kas tik galės kelti rankelę ir nė cypt. labai gaila, kad toka valdžia Klaipėdoje susiformavo – be idėjų, be programų, be vizijų. Konservatoriai ir Mero komandos likučiai. Baisu.

    Reply
  16. va va

    Čia skandalas! Kaip be jokio konkurso sukurti darbo vietą tarybos nariui???

    Reply
  17. Alinai

    Visų jūsų interesai tie patys. Gaila, kad Klaipėda ir klaipėdiečiai į jūsų interesų lauką nepapuola.

    Reply
  18. Ir ką ?

    Ir tuos ” šimkus ” į tarybą su centristais atvedė Puteikienė ? „Skaičiuoja ” milijonierių pinigus , tų kurie dirba privačiame versle , o ” savų ” lendančių į miesto biudžeto išlaikomas darbo vietas , nemato ? Panašu neskaičiuoja kokių tikslų vedami ponai ėjo į tarybą ” dirbti ” ? ” seniai ieško darbo , anot Velykienės . Nepalaikau liberalių kaip partijos , bet šį kartą Velykienė teisi . Mero patarėjas ,” vykdęs švietėjišką antikorupcinę veiklą ” , visai nesijaudina ? Dumblas tas Klaipėdos ” valdymas ” .

    Reply
  19. Visa dauguma

    Lauk

    Reply
  20. Grubliauskas Neniškis ir

    Dauguma-YXODI

    Reply
  21. Arnas

    Kas čia per pateisinimų filosofija. A.G. AV ir SB yra blogiečiai, todėl ir A. Šimkus gali be konkurso užimti savivaldybės įmonėje darbo vietą? Ar ne pats Šimkus ir rašinėja tas nesąmones?

    Reply
  22. Alinos bajeris

    Netikiu Šimkumi, bet Alinai spie demokratiją tai tik tylėt. Kai su STT A.G. pirmyn viena komanda ėjo- gera buvo. Skandalingas e. demokratijos projektas, nuolat visur supainiojami vieši su privačiais interesai, o kiek dar visokių interesų apie kuriuos nieks nekalba.

    Reply
  23. Pamąstymui

    Manau liberalė Velykienė rašo straipsnius apie beveik nieką, kad nukreiptų dėmesį nuo aktualių šiandien svarbių problemų. Stambulo konvencija ir kitos su jos partija susijusiomis problemomis. Masiulio liberalų partijos buvusio pirmininko teismas artėja, čia tai klausimas. Manytini ir nori nukreipti dėmesį. Bastijonų tiltas, tramvajaus studija, išleisi šimtai tūkstančių eurų. Kas atsakys?

    Reply
    • juokingesnio

      atsimušinėjimo nesugalvosi 🙂

  24. Alina V 2

    Fantastinis straipsnis! Ir įžvalgos! O, aš, kaip AV 2 klonas, klausiu: ką du iš opozicijos frakcijų nariai dirba (AV ir SB)? Kur oficialūs šaltiniai? Iš ko gyvena? Niekam nekyla klausimų? Gal AV paviešintumėte? Ir tuo pačiu jūsų mylima „podrūškė” jau nedirbama tenkinasi vyro pajamomis, ar savo „uždirbtais”? Prieš įsigyjant kastuvą, turėkite ir kauptuką, dar prireiks ir kirtiklio.

    Reply
  25. manau

    Velykienė pavarė. Žmogus nuėjo dirbti, kur čia nusikaltimas?

    Reply
    • :)

      supranti, kad tarybos nariui specialiai darbo vietą sukūrė tai čia galimai apkalta laukia.

  26. Galas

    Vieniems kerta galvas, kad kitus- SAVUS Pastatytų, šlykštu…

    Reply
    • Kam, kada

      Kam nukirto, kad tą SAVĄ pastatytų?

  27. JONAS

    Jeigu tai būtų liberalas, ar rašytumėte straipsnį su tokiu intriguojančiu pavadinimu?

    Reply
  28. Arnas

    Ar galima labiau pulti į politinį purvą ir taip išsimaudyti korupciniame purve, kaip A. Šimkus?

    Reply
  29. čia jau

    dugnas, valdančioji dauguma turi krautis lagaminus

    Reply
  30. *****

    Na ką , liko pritarti …Klaipėda skęsta ” savų ” protegavime …Pasakomis aš taip pat netikiu .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių

Gerokai padidintos nuomos už savivaldybei dabar priklausantį butą nesutinkantis mokėti 88-erių profesorius Sigitas Kudarauskas, jau pralaimėjęs vieną procesą, vėl atsidūrė ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This