Dvigeldžiai moliuskai – azotui ir fosforui šalinti Kuršių mariose

Regionas

Lietuvoje vykdyti eksperimentiniai projektai Platelių ežere ir Kuršių mariose parodė, kad ant įrengtų auginimo sistemų dvigeldžiai moliuskai sėkmingai įsikuria ir auga, šalindami iš vandens ekosistemos azotą ir fosforą. Aplinkos apsaugos agentūra, bendradarbiaudama su Klaipėdos universiteto ekspertais, vykdo tyrimą, kuris leis įvertinti tinkamiausius dreisenų auginimo scenarijus, rizikas ir galimybes.

Tyrimai parodė, kad pietinė marių dalis yra labiausiai tinkamos vietos dreisenų biomasės auginimui dėl mažo vandens druskingumo, mažesnių srovių, didesnių gylių. Palmiros Mart nuotr.

„Dvigeldis moliuskas arba paprastoji dreisena savo forma ir gyvenimo būdu primena midijas, tačiau tai nėra giminingos rūšys. Dreisenos pasižymi tuo, kad minta dumbliais ir filtruodamos vandenį šalina jame susikaupusį azotą bei fosforą. Yra mokslinių tyrimų, įrodančių, kad šie moliuskai gali būti veiksminga priemonė vandens kokybės gerinimui”, – pranešime spaudai pažymi Aistė Kubiliūtė, Jūros aplinkos vertinimo skyriaus vedėja.

Kuršių marios stipriai eutrofikuotos dėl vandens telkinyje esančių perteklinių maistmedžiagių – azoto ir fosforo – kiekių, kurie daugiausia patenka iš sausumos taršos šaltinių. Tai lemia intensyvesnį dumblių vystymąsi ir vandens žydėjimą. Europoje ir Lietuvoje išbandytos dvigeldžių moliuskų auginimo sistemos parodė, kad jos gali būti pritaikytos kaip vandens kokybės gerinimo ir eutrofikacijos mažinimo priemonė. Kuršių mariose augantis dvigeldis moliuskas yra šiam tikslui labiausiai tinkama rūšis dėl gebėjimo formuoti gausias kolonijas ant įvairių substratų, atsparumo nepalankioms aplinkos sąlygoms ir efektyvaus vandens filtravimo.

Tyrimai parodė, kad pietinė marių dalis, kur ir yra išplitusios dreisenos, yra labiausiai tinkamos vietos jų biomasės auginimui dėl mažo vandens druskingumo, mažesnių srovių, didesnių gylių, taip pat atsižvelgiant į socioekonominius veiksnius ir kitus apribojimus – vandens kelius, saugomas teritorijos ir pan. Labiausiai rekomenduojama įrengti ūdos tipo sistemas. Tai vandens paviršiuje ištiestos auginimo virvės su juostiniais ir tinkliniais kolektoriais, palaikomos plūdurų 0,5–3,5 m gylyje. Jas įrengti rekomenduojama balandžio pabaigoje–gegužės viduryje ir auginti 24 mėnesius.

Daugiau informacijos apie vykdomą projektą – tarpinėje ataskaitoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This