Pedagogikos Klaipėdos universitete nepalaiko ir dauguma uostamiesčio parlamentarų

Politika

Klaipėdos universitetas (KU) savo pranešime spaudai išreiškė nusivylimą tuo, kad Seimas balandžio 1-ąją nepritarė parlamentaro, opozicijos atstovo valstiečio Eugenijaus Jovaišos siūlymui suteikti Klaipėdos universitetui ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogų rengimo centro statusą.

Buvusi Klaipėdos universiteto pedagogų kalvė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Už praėjusios kadencijos Seimo pakeitimo nutarimo pakeitimą pirminėje balsavimo stadijoje iš klaipėdiečių parlamentarų balsavo tik Ligita Girskienė ir Dainius Kepenis, prieš pasisakė Audrius Petrošius, susilaikė neringiškis Andrius Bagdonas, o kiti balsavime nedalyvavo. 24 Seimo nariams palaikius idėją, 35 balsavus prieš ir tiek pat susilaikius, pasiūlymas nepraėjo net pateikimo stadijos. Kad jis būtų tobulinimas, kito balsavimo metu pasisakė tik 16 (tarp jų – D. Kepenis), o už atmetimą balsavo 80 (tarp jų – A. Bagdonas, L. Girskienė, A. Petrošius).

Prieš ketverius metus valstiečių dominuojamo Seimo priimtas politinis sprendimas nutraukė ilgametes pedagogų rengimo tradicijas Klaipėdoje, šią teisę palikdamas tik Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetams bei Šiaulių universitetiniam mokslo centrui.

„Tuometis sprendimas buvo skaudus mums visiems – ir bendruomenei, ir visai Vakarų Lietuvos regiono aplinkai. KU buvo vienas iš didžiausių šalies pedagogų rengimo centrų, iš kurio pedagogai pasklisdavo po visą Vakarų Lietuvą. Po tokios politinės pertvarkos pradėjo nykti ir ilgus metus Klaipėdoje puoselėta edukologijos mokslo tradicija. Natūralu, kad visi tikėjomės, jog anksčiau ar vėliau ši klaida bus ištaisyta, juolab kad Universitete kuriamam jūriniam STEAM centrui 2019-aisiais suteiktas metodinio centro statusas. Vadinasi, mes galime kurti metodikas mokytojams tobulintis, bet pačių mokytojų rengti negalime“, – pranešime cituojamas KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto dekanas prof. dr. Rimantas Balsys.

KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas sako suprantantis, jog Seimo dauguma atmetė sprendimo projektą vien todėl, jog jį teikė opozicijos atstovas, bet tai, kad klausimas vėl grįžo į Seimo aplinką – sveikina.

„Vertinu tai kaip naujos politinės diskusijos pradžią, kurioje, tikiuosi, bus išgirsti mūsų argumentai. Po 2017-ųjų Valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemonių patvirtinimo prasidėję pokyčiai Vakarų Lietuvos regionui turėjo neigiamų pasekmių. Čia jau jaučiamas pedagogų stygius. Dėl tokios padėties susirūpinusios krašto savivaldybės dar 2019-aisiais 15-os merų parašais patvirtino bendrą su KU memorandumą dėl pedagogų rengimo Klaipėdoje būtinybės. Kone kasdien iš savivaldybių sulaukiame užklausų dėl to, ar atnaujinsime pedagogų rengimą. Jų lyderiai susirūpinę, nes supranta, jog retas Vilniuje ar Kaune studijuojantis jaunuolis važiuos į Šilutę ar Skuodą mokyti vaikų. Politiniai sprendimai čia būtini ir jie neturėtų būti atidėliojami“, – teigia prof. dr. A. Razbadauskas.

Anot KU, sukaupti statistiniai duomenys rodo, jog įstaiga pedagogų rengimo srityje atliepia Vakarų Lietuvos regiono poreikius, nes 82 proc. stojančiųjų į pedagogines studijas yra šio regiono abiturientai, iš kurių 63 proc. baigę studijas dirba Vakarų Lietuvos regiono ugdymo įstaigose arba tęsia magistro studijas.

Nuo 1991 metų Klaipėdos universitete parengta daugiau nei 7000 pedagogikos studijų krypties bakalaurų ir apie 2400  magistrų, apgintos 52 disertacijos. Klaipėdos universiteto parengtų pedagogikos specialistų poreikį darbo rinkai patvirtina absolventų įsidarbinimo rodikliai: 2015 m. – 90 proc., 2016 m. – 92 proc., 2017 m. ir 2018 m. – po 97 proc.

4 Comments

  1. štai jums

    ir „kovotoja” Girskienė ir „perspektyvusis” Patrošius

    Reply
    • Klpd.

      Iš Petrošiaus to nesitikėjau(išdavikas – visada išdavikas), bet Girskienė tai nustebino. Seku jos darbą seime ir iki šiol jos ,,kliurkų” nepastebėjau. Jau pradėjau džiaugtis kad gerai dirba…Kas jie per ,,uostamiesčio parlamentarai” jeigu nežiūri naudos Klaipėdai?

  2. Klaipėdai

    geriau šiose patalpose įkurti profkę ir ruošti rūdos sijotojus, trąšų pakrovėjų vairuotojus ir vagonų trambuotojus. Oho kiek disertacijų tada prirašys

    Reply
  3. Anonimas

    Vot universitetas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This