Dėl Olgos Vėbrienės palaikymo ir grąžinimo į direktorės pareigas

Mums rašo

Piliečių teisių gynimo asociacija „Mūsų teisė”
2021-04-14

Komentarų: 8

Balandžio 9 d. žiniasklaidoje pasirodė informacija apie Aplinkos apsaugos departamento (AAD) direktorės Olgos Vėbrienės atleidimą iš pareigų. Toks sprendimas buvo priimtas po jau kurį laiką besitęsiančios įtampos tarp aplinkos ministro Simono Gentvilo bei O. Vėbrienės.

Visuomeninės organizacijos kreipėsi į prezidentą, Vyriausybę bei didžiąsias Seimo frakcijas su prašymu stabdyti aplinkos ministro įsakymą atleisti O. Vėbrienę iš užimamų pareigų.

Olga Vėbrienė

Balandžio 13 d. Lietuvos visuomeninės organizacijos buvo priimtos aplinkos ministro ir pareiškė savo poziciją bei išreiškė palaikymą O. Vėbrienei, tikėdamos būti išgirstos. Ministras išklausė bendruomenių, tačiau jokių vilčių nesuteikė ir laikėsi pozicijos, kad jo sprendimas yra toks, koks ir turėjo būti pagal situaciją.

Mes eilę metų aktyviai priešinamės aplinkos teršėjams, informuojam institucijas apie pažeidimus bei nuolatos stebim vykstančią situaciją aplinkos apsaugos struktūrose Lietuvoje. Todėl turime pilną teisę ir jaučiame pareigą pasisakyti dėl O. Vėbrienės atleidimo ir išreikšti jai savo palaikymą.

Jau kuris laikas stebime aktyvią ir į visuomenės gerovę nukreiptą O. Vėbrienės vadovaujamo AAD veiklą, kuriai viešai aplinkos ministras nėra išsakęs pastabų, o veiklą vertino teigiamai. Tiesa, viduje vyko ne toks teigiamas dialogas ir jau dabar matosi, kad buvo ieškoma bet kokių būdų, kaip atsikratyti šia pareigūne. Visuomenė tai mato ir supranta, kad toks ministro sprendimas atleisti O.Vėbrienę iš pareigų yra ne kas kita kaip politinis susidorojimas su nuo politikos nepriklausomu valstybės pareigūnu. Vertiname tai kaip gėdingą asmeninį S.Gentvilo konflikto su O.Vėbriene sprendimo būdą. Mes esame įsitikinę, jog AAD direktorė turi reikiamą patirtį ir gebėjimus eiti šias pareigas ir pats ministras nusiskundimų dėl darbo kokybės O. Vėbrienei nėra pateikęs.

Atsakingai pareiškiame, kad O. Vėbrienė – sąžininga, principinga, atsakinga, nesitaikstanti su korupcija, ji visada įsiklauso į bendruomenių problemas, jas girdi, jos komanda atidžiai reaguoja į pranešimus apie aplinkos apsaugos pažeidimus, nedelsdama juos stabdo, pradeda tyrimus ir gina viešąjį interesą. Tiesa, pati O. Vėbrienė gana tiessmukiška ir kartais nepatogi ministrui, tačiau visada išlikdavo diplomatiška ir veikė tik įstatymų ribose.

O. Vėbrienė ir jos komanda per trumpą laiką padarė neabejotiną proveržį Lietuvos aplinkosaugoje – įgyvendintos antikorupcinės priemonės, pateiktas 48 mln. eurų civilinis ieškinys itin didelį rezonansą sulaukusioje „Grigeo Klaipėda“ byloje dėl aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo, surašyta begalės privalomųjų nurodymų, kurie nukreipti į pagrindinį tikslą – stabdyti taršą Lietuvoje. Jos vadovavimo metu atsirado išorės komunikacija su visuomene, svarbiausių įvykių sklaida pateikiama Facebook platformoje, vyksta konsultacijų teikimas, per trumpą laiką ji įgijo didelį visuomenės pasitikėjimą. Todėl ji yra viltis visuomenei, kad aplinkos apsauga ir jos kontrolė Lietuvoje pagaliau turi tvirtą stuburą.

Atkreipiame dėmesį, kad AAD direktorės atleidimas iš pareigų šiuo metu galimai padarytų DAUG DIDESNĘ ŽALĄ aplinkos apsaugos sistemai, kuri šiuo metu susiduria su didžiulėmis reformomis, nei žalą dėl galimai O. Vėbrienės vadovaujamosios patirties trūkumo, kuriuo norima prisidengti jos atleidimo įsakyme. Pasikeitus AAD direktorei bijom, kad tikėtas proveržis Lietuvos aplinkosaugoje gali sustoti, o pradėti darbai ir reformos bei vykstantys teisminiai procesai gali būti stabdomi neribotam laikui ar net būtų nutraukti.

Kas gali paneigti, kad ji tapo neparanki, nes didžiulės baudos jau yra pateiktos civiliniuose ieškiniuose, tokiuose kaip „Grigeo Klaipėda“ (48 mln eurų) ar „Vilniaus vandenys” (7,5 mln eurų) ir jų nesiruošiama sumažinti, o atėjęs laikinasis direktorius turės kitą požiūrį ir ne tokias stiprias ambicijas bei principingumą?

Privalomųjų nurodymų stabdyti taršą per trumpą jos vadovavimo laiką surašyta begalės tokioms didelėms įmonėms, kaip Kauno MBA dėl nedeklaruotų teršalų aptikimo, UAB „Raguvilei“ ar Klaipėdos KRATC dėl po deginimo likusio šlako sutvarkymo ir t.t. Ar bus išlaikytas principingumas ir O. Vėbrienės dažnai vartojamas credo „Tausoti. Saugoti. Mylėti.”? Pagyvensim. Pamatysim.

Nuotraukoje- Klaipėdos raj. Šimkų kaime, „saugomas“ po atliekų deginimo likęs itin smulkios frakcijos šlakas (pelenai) tiesiai po gyventojų langais. Olgos Vėbrienės AAD komanda jau yra surašiusi privalomąjį nurodymą jį išvežti. Ar atleidus direktorę bus vis tik įvykdytas nurodymas, ar šlakas pataps „mineraline medžiaga“, kuri taip galėtų atsirasti bet kuriame Lietuvos kampelyje šalia jūsų namų?

Klausimų ir abejonių iš tiesų yra  daug – atsakymų, deja, nėra. O tiesa yra turbūt kažkur per vidurį. Ir galimai tik laikas parodys, kokios jėgos ir interesai slėpėsi po šiuo AAD direktorės O. Vėbrienės pašalinimo iš pareigų sprendimu. Ateitis parodys, ar turės Lietuva iš to naudos, ar atvirkščiai – vėl džiaugsis teršėjai nebaudžiamumu ir grįšime į gūdžius, nebaudžiamų teršėjų ir atsainaus požiūrio į aplinkosaugą laikus.

Visuomenė ir gamta nuo to pavargo. Mes turime unikalią gamtą, dar vis miškingas girias, augmeniją bei gyvūniją. Turime tai saugoti ir puoselėti. Ir mes galim tai padaryti,  jei nebijosime, ginsime tuos, kurie siekia to paties ir  kelsime visiems tik pačius aukščiausius reikalavimus aplinkos apsaugos srityje.

Labai prašome Lietuvos vyriausybės mus išgirsti ir imtis veiksmų, kad dori, sąžiningi ir kompetentingi pareigūnai liktų savo tarnyboje ir toliau dirbtų dėl Lietuvos gerovės. Tokių principingų ir kompetentingų vadovų turime nedaug, todėl privalome juos saugoti, ginti ir jiems padėti.

O pabaigai ir vėl cituojame tą pačią indėnų patarlę: „Kai bus nukirstas paskutinis medis, paskutinė žuvis sugauta, paskutinė upė – užnuodyta, tik tada mes suprasime, kad pinigai nevalgomi…“

Kviečiame pažiūrėti video siužetą „Palikta viena prieš šiukšlių mafiją“, kuriame tik dalis to, kas vyksta Lietuvoje ir su kuo gyvena žmonės kasdien bei kaip vis dar nėra lengva pasiekti , kad Lietuva būtų švaresnė…

Šis tekstas – asmeninė jo autorių nuomonė. Rubrikoje „Mums rašo“ publikuojamos nuomonės, už kurias redakcija neatsako.

8 Comments

  1. Įžvalga

    Prieš paskiriant Gentviliuką į ministrus, buvo aišku kad jis eis prieš gamtą, ekologiją ir tt. …Tik gaila ,kad Nausėdos ir S. Gentvilo vizijos aplinkosaugos srityje sutapo! (arba turėjo sutapt) . Todėl tokie žmonės kaip OlgaV. , ištiesų dirbančiai aplinkosaugai, tapo neparankūs S.Gentvilui, nes jam net — ,,PŪVANTIS MEDIS ORĄ GADINA” …….Belieka tikėtis teisėsauga, gal bent tie save reabilituos. Na , o Olgai linkiu nenuleisti rankų.

    Reply
  2. Kuka

    Tiesiog ministras nepasitiki ir tiek. Jei ji neskaidriai pateko į tas pareigas, tai ir nėra ko pūsti burbulų..nebent turi kažkokią kažkieno užduotį ir turi atidirbti…

    Reply
  3. Aš

    Susidariau įspūdį, kad nesilaikymas subordinacijos yra šio atleidimo esmė. Tiesa?

    Reply
  4. Rima

    Nepakeičiamų ž monių nėra. Be reikalo šį triukšmą kelią Vevriene

    Reply
    • Va taip va

      Žinoma , kad nėra nepakeičiamų. Vienas iš tokių nepakeičiamų bū A. Kairys, kurio dėka Klaipėda paversta į tai kas dabar yra. Olga tik ėmėsi keisti situaciją. Nepatogi tapo, reikaliukų tvarkymui trukdo.

  5. Mylėkim Lietuva

    Štai ir pasimatė kas Lietuvoje vyksta. Paklausi per telieka regis tuoj, tuoj būsim pati skaidriausia ir sėkmingiausia valstybė be korupcijos ir kur žmogus didžiausia vertybė. Dėja realybėje sėdim tokioj šiknoj net baisu, korumpuotą iki pat šaknų. Neduok die atsirado žmogus kuriam dar kažkas rūpi, tai reik suėsti kuo greičiau. Sakyčiau jaunoji politikų kartą labai nuvylė, dar labiau korumpuotą nei sovietinė.

    Reply
  6. Marius

    UAB Raguvile yra aferistu kompanija ypač Virginijus Brazauskas, reto tipo šlykštyne.
    Olga vienintele, kuri dar buvo dirbanti aplinkos apsaugos atzvilgiu.

    Reply
  7. Vidas

    S. Gentvilas nebuvo, nėra ir nebus tinkamas eiti aplinkos ministro pareigas. Kuo greičiau bus pašalintas iš šių pareigų tuo geriau visiems ir Lietuvos gamtai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This