FNTT: 19 tyrimų dėl nelegalios 4,5 tūkst. automobilių prekybos

Transportas

Šešėlinės prekybos naudotais automobiliais iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) mastas per praėjusius metus išaugo kelis kartus, o pogrindiniai prekeiviai pernai valstybei nesumokėjo beveik puspenkto milijono eurų mokesčių.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorius Antoni Mikulskis sako, kad šiuo metu atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose skaičiuojama žala valstybei siekia beveik 7,5 mln. eurų, o dėl nelegalios prekybos galiausiai nukenčia ir valstybės finansų sistema, ir galutinis automobilio pirkėjas.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

„FNTT šiuo metu atlieka 19 ikiteisminių tyrimų dėl prekybos automobiliais, juose nustatyta per 7,4 mln. eurų žala valstybės biudžetui. Dažniausiai tyrimai vykdomi dėl valstybei nesumokėtų mokesčių, neapskaitytų pajamų ar suklastotų dokumentų, kuriuose nėra duomenų apie tikruosius automobilio pardavėjus. Apgaunami ir valstybė, ir pirkėjas, kuris, įsigijęs nekokybišką automobilį, tampa situacijos įkaitu – pardavėjas dingo, automobilis netinkamas eksploatavimui, o pinigų susigrąžinti neįmanoma“, – pranešime spaudai pažymi A. Mikulskis.

Pasak FNTT direktoriaus, šiuo metu tyrimai atliekami dėl 4,5 tūkst. automobilių, kurie buvo įvežti iš JAV ar ES. Dažniausiai automobiliai iš JAV į Lietuvą patenka per lengvatinio apmokestinimo zonose esančias įmones, kurias valdo nusikalstamų schemų organizatoriai. Klastojant dokumentus sudaromos netikros pirkimo–pardavimo sutartys, į pardavimų grandines įtraukiami trečiųjų šalių gyventojai, kurie automobilius tariamai parduoda Lietuvos piliečiams. Suklastotuose dokumentuose nurodoma, kad automobilis pirktas iš užsienio piliečio, todėl pridėtinės vertės mokestis (PVM) gudriai paslepiamas. Sandoriai dažnai vyksta grynaisiais pinigais, todėl perpardavinėtojai, neretai dirbantys nelegaliai be jokių oficialių dokumentų, jų neapskaito ir nemoka mokesčių valstybei.

Dėl tokių schemų nukenčia ne tik valstybės biudžetas, bet ir automobilio pirkėjas, nes transporto priemonei sugedus ar naudojant pasirodžius defektams, būna neįmanoma rasti automobilį pardavusio asmens, taip pat netenkama galimybės automobilį grąžinti ar atgauti pinigus. Žmogus patenka į spąstus ir patiria nuostolius.

Automobiliui parduoti – specialus kodas

Skelbiama, jog automobilių rinkos kontroliavimą palengvins nuo gegužės 1 d. pradėsianti veikti nauja apskaitos sistema, kai bus fiksuojami visų transporto priemonių savininkai. Kiekviena Lietuvoje esanti transporto priemonė privalės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Automobilį parduoti ar registruoti bus galima tik turint šį kodą.

Teigiama, jog tai yra viena iš išeičių rinkos skaidrumo didinimui – galutinis pirkėjas bus apsaugotas nuo apgavysčių, o valstybei bus sumokami tie mokesčiai, kurie dabar yra nuslepiami dėl nesąžiningų rinkos dalyvių elgesio. Ši priemonė užtikrins transporto priemonių pirkimo–pardavimo sandorių saugumą, skaidrumą bei atsekamumą.

Anot FNTT pareigūnų, automobilių prekybos sektoriuje ikiteisminiai tyrimai atliekami ir dėl mokesčių vengimo panaudojant PVM maržos schemas, pajamų neapskaitymo, apskaitos dokumentų klastojimo bei apgaulingo tvarkymo, apskaitos dokumentuose nurodant žymiai mažesnes automobilių pardavimo vertes.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Kurortuose daugės automobilių statymo vietų

Ketvirtadienį Seimas pritarė kurortinių savivaldybių Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPP) lėšų panaudojimui transporto priemonių stovėjimo aikštelėms ir automobilių saugykloms ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Transportas

Į Lietuvą įvežtų naudotų automobilių rida klastojama dažniau nei pirktų šalyje

Beveik kas penkto į Lietuvą įvežto naudoto automobilio rida yra suklastota. Tai reiškia, kad pirkėjai ne tik permoka, įsigydami tokius ...
2023-10-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This