Mumlaukio ežeras liko be jokio pavadinimo

Miestas, Svarbu

Neradę kompromiso, kaip pavadinti šiaurinėje miesto dalyje esantį, Mumlaukio pavadinimu klaipėdiečiams žinomą ežerą, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija vandens telkinį paliko be jokio pavadinimo.

Prie Liepojos gatvės esančiam ežerui, dabar vadinamam Mumlaukio vardu, siūlomi ir Svijanės, ir Žvejonės, ir Aulaukio pavadinimai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Mumlaukio ežero pavadinimo keitimo procesą dar 2017 metais iniciavo Šilojų seniūnaitijos seniūnaitis Aurimas Mockus. Jis pasiūlė, kad ežeras turėtų būti pavadintas Svijane, o tokiam siūlymui pritarė jau minėta komisija, kurios sudėtis buvo kitokia, nei yra dabar. Praėjusios kadencijos komisija taip pat nusprendė, jog greta esantis mažesnis ežerėlis turi būti pavadintas Aulaukiu.

Tačiau nė vieno iš šių pavadinimų miesto taryba taip ir nepatvirtino iki šiol.

Ežero pavadinimo klausimą Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisija ėmėsi svarstyti vasario pabaigoje vykusiame posėdyje, nes komisijos pirmininkas, Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis tvirtino sulaukęs Mažosios Lietuvos istorijos muziejus atsiuntė rašto – prašymą pasakyti, kokį pavadinimą naudoti žemėlapiuose ir kituose oficialiuose leidiniuose.

Tuomet paaiškėjo, jog Klaipėdoje savivaldybė jau pernai yra gavusi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos rekomendaciją, kad ežeras turi būti pavadintas Žvejonės vardu, nes Svijanė ar Svijonė yra netinkamai atkurtos formos iš užrašymų vokiečių kalba.

Ketvirtadienį posėdžiavusi komisija vienbalsiai nusprendė, jog reikia panaikinti 2017 metais priimtą sprendimą, kuriuo didžiajam ežerui prie Liepojos gatvės suteiktas Svijanės, o mažesniajam – Aulaukio pavadinimai. Tačiau nors ir diskutavo valandą, kompromiso, kaip pavadinti ežerą komisijos nariai taip ir nerado.

Komisijos narys, istorikas Vasilijus Safronovas tvirtino, jog per laikotarpį tarp dviejų posėdžių padarė namų darbus, peržiūrėjo kartografinę medžiagą ir jau 1650 metų žemėlapiuose rado „Švejan“ pavadinimą. „Pirmoji raidė buvo „Š“, o ne „S“. Kaip ji per XIX amžių pavirto į S, jau reikia klausti kalbininkų“, – teigė V. Safronovas.

Anot jo, XX amžiaus kartografinėje medžiagoje šis ežeras jau vadinamas Aulaukiu, o Mumlaukis, matyt, atsirado dėl kažkokios korektūros klaidos.

„Mes negalėtume turėti pavadinimo su S raide, nes vokiškai reikia skaityti su Z. Vadinasi, būtų Zvejonė, o lietuviškai – Žvejonė. Be to, tai buvo kuršių teritorija, o jie yra latvių patarmė. Latviškai žvejas yra zvejas, zvejoti. Visa tai tik rodo, kad turime svarstyti Žvejonės pavadinimą“, – dėstė komisijos narys, kalbininkas Albinas Drukteinis.

Tačiau jis pripažino, kad galima ieškoti ir kompromiso, nes variantų tarp Žvejonės ir Svijanės pasirinkimas amžinai kels diskusijų. Kaip iki šiol diskutuojama: Danė ar Dangė, Minija ar Mingė.

„Čia tai tikrai Gordijaus mazgas, kurį reikia bandyti ryžtingai kirsti. Jei netenkina Aulaukio ar Mumlaukio pavadinimai, tai ir reikia užfiksuoti ir rinktis tarp Svijanė ir Žvejonė. Ir patirties sakau, jog pasiginčyti su Valstybine lietuvių kalbos komisija yra labai sudėtinga, tad kelias niekur nenuves, todėl manau, jog kompromisinis yra Žvejonės variantas. O gal kažkada jis iš Žvejonės į Svijanę pavirs“, – kalbėjo komisijos narys, Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

A. Drukteinis siūlė, jog kompromisis variantas yra Aulaukio pavadinimas, nes jį istoriškai galima pagrįsti, o tada ir nebereikės diskusijų apie Svijanę ar Žvejonę.

Tačiau V. Safronovas paprašė daugiau laiko įsigilinti į istorinę medžiagą, kad galėtų pats sau atsakyti į klausimą, ar Aulaukio pavadinimas yra tinkamas.

Klaipėdos savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda teigė, jog šis ežeras vidaus vandenų registre iki šiol yra registruotas kaip Bevardis. „Pavadinimo klausimas sprendžiamas jau ketverius metus, todėl mėnuo ar du tikrai nieko nepakeis“, – patikino V. Nausėda.

Todėl komisijos nariai, nusprendę panaikinti 2017 metasi priimta sprendimą dėl Svijanės ir Aulaukio pavadinimų, sutarė, kad galutinį sprendimą dėl ežero pavadinimo priims kitame posėdyje.

7 Comments

  1. Ko

    Ko jus dar ieškote , turi ežerėliai vardus, lai turi, kas čia blogo ?

    Reply
  2. Nuomonė

    neieškokite sliekų išangėje, ežerėlis turi pavadinimą ir nesvaičiokite. Mumlaukio vardas susiklostė istoriškai ir nekurkite anekdotų.

    Reply
  3. Skaitykite

    Ten kur dabar yra Kunigaikščio Būtigeidžio bataljonas, kafaise buvo Šarlotės dvaras. Dvarininko žmonos mergautinė pavardė Aulauk, tad mažesnis ežerėlis esantis dragūnų teritorijoje buvo vadinamas Aulaukio vardu. Žvejonės vardu buvo upelis, tekėjęs maždaug dabartine Janonio gatve, kurio vaga nuvesta po žeme. Taip kad lieka vienintelis pavadinimas Mumlaukio ežeras. Svijanės pavadinimas skamba neblogai, bet senieji gyventojai gal prisimins kokį upelį ar kitą ežeriuką tokiu vardu.

    Reply
    • Antanas

      štai ir visi klausimai atsakyti ,o gal dar ketverius metus galvos?

  4. Smagu

    mokam jiems algas, o tie Juškos su Nausėdos susirenka ir pliauškia lempas ir kondiškes susijungę. Ir taip nuo ryto iki darbo galo, iš posėdžio į posėdį, dienų dienas. 4 metus. Teisingai V.Nausėda sako – o koks čia skirtumas, pliauzikim dar kelis mėnesius, vistiek niekas nepasikeis. Tada gal sutaupysiu laiko ir savo mokęsčių pasiūlydamas – siūlau Lidlo vardu dabar vadinti. Arba bent jau TUMOS vardu. Tas tai tikrai susitars su visom komisijom ir pavadinimas tikrai tiks. Ir gražiai lietuviškai ir nesunku ištart ir įamžinsim kartografijose garbų verslininką, miesto tarybos narį. Bus ką kitų kartų safronoviečiams tyrinėt.

    Reply
  5. Dar kokie 7 metai truks

    be 10-ies metu svarstymu savivaldybeje nieks is vietos nepajuda.

    Reply
  6. Audra

    Kai tik tokie tipo istorikai, zinovai pradeda savo paistalus varyti tai tik nesamones ir gaunasi…. Tai senamiestyje vietoj pastatu amzini ezerai tyvuliuoja ir griuvenu pilna…..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This