Prokuratūra šalinasi iš tebesitęsiančio politinio mūšio Kretingoje

Regionas, Svarbu

Kretingoje pasikeitus valdančiajai daugumai prasidėję politiniai susirėmimai, nukeliavę iki teismų ir prokuratūros, rutuliojasi toliau. Tačiau prokurorai nemato reikalo juose dalyvauti. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad praėjusių metų pabaigoje Kretingos rajono konservatoriai, nusprendę sudaryti naują valdančiosios koaliciją be mero Antano Kalniaus ir jo rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ narių, vėliau su naujaisiais partneriais priėmė sprendimą nuo kovo 1 d. mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičių sumažinti nuo 3 iki 1. Merui iš asmeninių lėšų pradėjus teisminį procesą ir apskundus tokį sprendimą teismui, balandžio pabaigoje valdančioji dauguma nusprendė panaikinti ir paskutinę mero patarėjo pareigybę, kurią dabar užima klaipėdietis Albertas Barauskas. 

Šio Tarybos posėdžio metu „Kretingos krašto” atstovas, opozicijos lyderis Darius Petreikis ėmė dėstyti, kad svarstymui yra pateiktas suklastotas sprendimo projektas su 14-os politikų parašų paveikslėliu ir paskelbė, jog dėl to bus kreiptasi į prokuratūrą. 

Praėjusią savaitę gavęs atitinkamą tarybos narių prašymą meras pateikė pareiškimą Klaipėdos apygardos prokuratūrai. Jis prašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumento klastojimo.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Viktorija Raštutytė informavo „Atvirą Klaipėdą”, kad pareiškimą išnagrinėjęs prokuroras priėmė sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Tarybos narių parengto projekto derinimo procedūros, kurių eigoje dokumentų sistemose buvo suformuoti ir patalpinti teksto požiūriu skirtingi to paties projekto variantai, buvo atliktos netinkamai, tačiau atsakingų už tai asmenų atsakomybės klausimai, jei tam būtų nustatyta pagrindų, spręstini drausminėmis, o ne baudžiamosiomis teisinėmis priemonėmis”, – tokio sprendimo motyvus išdėstė V. Raišutytė. 

Paklaustas, ar skųs tokį prokuroro sprendimą teismui, A. Kalnius antradienio vakarą „Atvirai Klaipėdai” teigė dar negalįs pasakyti. 

„Šiuo metu nei aš, nei mano teisininkai, kurių darbą apmoku iš asmeninių lėšų, nes nesinaudoju savivaldybės teisininkų paslaugomis, dar nespėjo jo išnagrinėti. Tačiau man asmeniškai kyla įvairios mintys. Juk jau ne vienas iš praktikos žino, kad gana dažnai apskųsti sprendimai aukštesnėje instancijoje sulaukia priešingo rezultato. Taip pat kyla abejonė, ar  prokuratūrai atsisakius pradėti ikiteisminį tyrimą tikrai buvo atsakyta į visus tiek į man, tiek tarybos nariams, tiek visuomenei iškilusius klausimus? Ar taip mes tikrai neatvėrėme Pandoros skrynios?”, – kalbėjo A. Kalnius.

Jis svarstė, kad jau vien faktas, jog buvo kreiptasi į prokuratūrą paskatins visus Kretingos valdžios atstovus dėmesingiau rengti dokumentų projektus bei galbūt „atgrasys ir nuo menkiausios minties apie jų galimą klastojimą”.

Meras taip pat pavirtino, kad jis jau kreipėsi į teismą ir dėl sprendimo naikinti paskutinį jo patarėjo etatą teisėtumo. Paprašęs taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdyti šio sprendimo galiojimą iki galutinio teismo sprendimo, jis sulaukė šiuo atžvilgiu teigiamos teismo nutarties. Tiesa, ji dar gali būti apskųsta Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Kol galios šios laikinosios apsaugos priemonės, A. Barauskas galės dirbti ir toliau. 

Laikinosios apsaugos priemonės galioja ir dėl pirmojo Tarybos sprendimo naikinti du patarėjų etatus, tačiau jas Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai, iš pradžių nepagrįstai nenorėję svarstyti tokio ieškinio, pritaikė pavėluotai, jau po to, kai darbuotojai buvo atleisti. 

Pasak A. Kalniaus, šis teismo sprendimas iki šiol nėra įvykdytas, nes Taryba dar vasarį tvirtindama biudžetą „nuėmė“ ir šių dviejų darbuotojų atlyginimams skirtas lėšas bei jų iki šiol negrąžino. Meras teigė jau pateikęs atitinkamą prašymą Tarybai.

2 Comments

  1. Klaipėdietė

    Tikrai netaisau klaidų,bet užstrigo žodis tebęsitesančio.Ar vietoje ę parašyta,ar neturi būti tebesitęsančio?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū, kad pastebėjote – tikrai ne ten buvau priklijavęs nosinę 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Buvęs Kretingos politikas sutiko grąžinti pinigus į biudžetą: pasirašyta taikos sutartis

Nutraukta Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose nagrinėta civilinė byla dėl keliolikos tūkstančių eurų išieškojimo iš buvusio Kretingos rajono savivaldybės tarybos ...
2024-05-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Už iš Ispanijos pargabentus 22 kg kanapių - teisiamųjų suolas

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje 44 metų plungiškis kaltinamas kontrabanda iš Ispanijos pargabenęs labai didelį kiekį ...
2024-05-06
Skaityti daugiau

Regionas

Ieškinys - ir prekes iš brolio įmonės pirkusiai politikei  

Viešąjį interesą ginanti prokuratūra pateikė Plungės apylinkės teismui civilinį ieškinį dar vienam Kretingos politikui. Šįkart 7 693,71 Eur siekiama priteisimo ...
2024-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This