Teismas: kol vyksta bylinėjimasis Kretingos meras turi dirbti su nesumažinta komanda

Regionas, Svarbu

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį konstatavo, kad kol nėra galutinai išnagrinėtas Kretingos rajono mero Antano Kalniaus skundas dėl naujos daugumos valia priimto sprendimo panaikinti dvi jo patarėjų pareigybes teisėtumo, turi galioti senoji tvarka.

Mero teigimu, jis dabar tikisi, kad rajono taryba vykdys šį neskundžiamą teismo sprendimą bei atstatys tokioms pareigybėms skirtas lėšas ir tada bus galima bandyti kviesti sugrįžti į darbą atleistus specialistus.

Neskundžiamoje teismo nutartyje pabrėžiama, jog esant tokioms reikalavimo užtikrinimo priemonėms Kretingos merui Antanui Kalniui atsiranda teisė vėl priimti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojus ir taip bent iš dalies kompensuoti jau padarytą galimą žalą.Antanas Kalnius. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad mero komandos pertvarkymas prasidėjo po to, kai praėjusių metų pabaigoje Kretingos rajono konservatoriai nusprendė sudaryti naują valdančiosios koaliciją, kurioje nebeliko mero A. Kalniaus ir jo rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ narių. Sausio pabaigoje Tarybos dauguma priėmė sprendimą nuo kovo 1 d. mero politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigybių skaičių sumažinti nuo 3 iki 1. Merui iš asmeninių lėšų pradėjus teisminį procesą ir apskundus tokį sprendimą teismui, balandžio pabaigoje valdančioji dauguma nusprendė panaikinti ir paskutinę mero patarėjo pareigybę, kurią dabar užima klaipėdietis Albertas Barauskas.

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai, iš pradžių nepagrįstai nenorėję svarstyti tokio mero ieškinio, laikinąsias apsaugos priemones – sprendimo galiojimo sustabdymą – pritaikė pavėluotai, jau po to, kai du darbuotojai buvo atleisti. Tačiau vicemeras Dangiras Samalius pateikė skundą LVAT dėl tokio sprendimo.

Tarybos vardu, nors tuo metu dar nebuvo sušauktas posėdis dėl tokio klausimo, pasirašytame skunde D. Samalius dėstė, jog teisės aktai esą nedraudžia Tarybai nustatyti didesnio ar mažesnio mero politinio pasitikėjimo komandos narių skaičiaus neatsižvelgiant į jo siūlymą. Pabrėžta ir aplinkybė, kad darbuotojai jau atleisti, jiems išmokėtos išeitinės išmokos bei kompensacijos už nepanaudotas atostogas. Vicemero teigimu, dalį funkcijų buvo pavesta vykdyti Savivaldybės administracijos tarnautojams, buvo praplėstos ir A. Barausko funkcijos.

„Akivaizdu, kad šiuo atveju negalima kalbėti apie jokią neatitaisomą ar didelę žalą. Savivaldos institucijos funkcionuoja ir nėra jokių požymių, jog buvo sutrikdytas teisės aktais Savivaldybės merui nustatytų funkcijų atlikimas”, – tikino vicemeras.

Skundą išnagrinėjusi LVAT kolegija, kurią sudarė teisėjai Rasa Ragulskytė-Markovienė, Veslava Ruskan ir Arūnas Sutkevičius, konstatavo, kad yra pakankamai argumentų, kurie sudaro pagrindą iš pirmo žvilgsnio Tarybos sprendimą ginčyti kaip neteisėtą.

Teisėjų kolegijos vertinimu, nagrinėjamu atveju gali pasireikšti ir finansinė žala savivaldybei, ir žala jos veiklai, jei būtų nepakankamai vykdomos merui teisės aktų pavestos funkcijos.

Neskundžiamoje nutartyje pabrėžiama, jog esant tokioms reikalavimo užtikrinimo priemonėms merui atsiranda teisė vėl priimti politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojus ir taip bent iš dalies kompensuoti jau padarytą galimą žalą.

Kolegijos vertinimu, tik dalies funkcijų pavedimas Savivaldybės administracijos tarnautojams ir A. Barausko funkcijų išplėtimas nesudaro pagrindo išvadai, kad taip kompensuojamas dviejų netektų darbuotojų trūkumas.

„Toks teismo sprendimas tikrai nudžiugino. Tikiuosi, kad Taryba dabar jį vykdys ir atstatys biudžeto lėšas į atitinkamą eilutę. Tik tada bus galima kviesti į darbą sugrįžti atleistus specialistus”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė A. Kalnius.

Jo prašymu Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai yra pritaikę laikinąsias apsaugos priemones ir dėl A. Barausko pareigybės naikinimo.

„Tikriausiai Taryba skųs ir šį sprendimą, bet, manau, kad vadovaujantis jau esamu teisiniu precedentu tokios reikalavimo užtikrinimo priemonės turėtų likti galioti”, – sakė A. Kalnius.

5 Comments

  1. Mykolas

    Sveikinimai merui, taip tikrai negalima kaip elgiasi naujoji dauguma

    Reply
  2. Cha cha cha

    Tai dar kartą parodo, ką gali tiesiogiai išrinktas Meras, nieko jis negali, tik juosteles karpyti, jei Taryba neuždraus ?

    Reply
  3. Nuomone

    O kam tie darbuotojai reikalingi? Ar kad straipsnius Klaipedos laikrasciuose parasytu, nes tik tiek ju darbo matesi. Tam yra zurnalistai.

    Reply
  4. Atvira Kretinga

    Keiskite pavadinimą į Atvirą Kretingą

    Reply
  5. Atvira Kretinga

    Atvira Kretinga, leiskit pavadinimą

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos įmonėje kilo gaisras

Trečiadienio vakare kilo gaisras Kretingoje įsikūrusioje medienos įmonėje „Imedeksa“. Gavę pranešimą aplinkosaugininkai iš karto išvyko į gaisro vietą. Preliminariais duomenimis, ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Teismas palaimino Kretingos mero susitarimą su prokuratūra. Su kitais politikais bylinėjamasi (atnaujinta)

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjo Sauliaus Zajarsko nutartimi pirmadienį buvo patvirtinta Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Kretingos rajono mero ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This