Skautų gatvės likimą išspręs taikos sutartimi?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai pagaliau atvertė dar pernai vasarį iš Lietuvos Aukščiausiasis Teismo (LAT) sugrįžusią bylą, gimusią dėl to, kad uostamiesčio savivaldybė, padedama Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT), buvo sugalvojusi, kaip visuomenei atverti per Giruliuose esantį prestižinį „Gintaro kranto” kvartalą einančią Skautų gatvę.

Trumpai tetrukusio posėdžio metu kvartalo bendrijos advokato prašymu buvo paskelbta trijų mėnesių pertrauka, kad šalys galėtų susitarti dėl taikos sutarties.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nenustatė visų reikšmingų aplinkybių

Savivaldybės administracijos iniciatyva NŽT nusprendė nutraukti su gyvenamųjų namų savininkų bendrija „Gintaro krantas“ sudarytos žemės nuomos sutartį dėl dalies sklypo, nes dėl to savivaldybė neturi galimybės įregistruoti nuosavybės teisės į gatvę, kaip vietinės reikšmės kelią. O bendrijai užtvėrus šią gatvę užkardu ir rakinama tvora kiti gyventojai mažiausiai nuo 2006 m. kovo, išskyrus bendrijos narius, negali laisvai ja naudotis.

Pirmos instancijos teismas buvo konstatavęs, kad NŽT sprendimas yra teisėtas, o Klaipėdos apygardos teismas priėmė bendrijai palankų sprendimą.

NŽT skundą nagrinėjusi LAT kolegija konstatavo, kad nors ir reikia atsižvelgti ir į tokioje žemėje esančių statinių savininkų nuosavybės teisę, negali būti sudarytos prielaidos, jog būtų nesilaikoma efektyvumo principo, kuris reiškia, kad turi būti siekiama maksimalios naudos visuomenei ir turi būti veikiama visuomenės interesais.

Teisėjų kolegija priėjo prie išvados, kad bendrija, užtverdama per savo nuomojamą teritoriją einančią gatvės dalį, sudarė galimybę tik savo nariams naudotis šia gatve, paneigdama kitų visuomenės narių teisę naudotis šia gatve susisiekimo tikslais. Konstatuota, kad šiais veiksmais bendrija pažeidė teisės aktuose įtvirtintą reikalavimą naudotis ne aukciono būdu išnuomotu valstybinės žemės sklypu užtikrinant teisingą visuomenės interesų ir nuomininko teisių pusiausvyrą ir tokiais aktyviais veiksmais sudarė pagrindą nutraukti valstybinės žemės nuomos sutarties dalį dėl nuomojamo valstybinės žemės sklypo dalies, kuri būtina siekiant užtikrinti galimybę visiems visuomenės nariams naudotis gatve susisiekimo tikslais.

Konstatavus, kad bylą nagrinėję teismai nenustatė reikšmingų faktinių aplinkybių, ji buvo grąžinta apygardos teismui, o šis pernai vasarį nurodė ją nagrinėti pirmai instancijai. Tačiau čia šios bylos nagrinėjimas buvo sustabdytas kol nesibaigs kitas teisinis ginčas administraciniame teisme.

Norėtų ir išvažiuojamojo posėdžio

Klaipėdos apylinkės teismui pagaliau vėl atvėrus bylą „Gintaro kranto” advokatas Jovitas Elzbergas teigė, jog šalys buvo sutikusios ir beveik priėjo taikaus susitarimo.

Advokatas dėstė, kad buvo susitikta su Savivaldybės administracijos direktoriumi bei Teisės skyriaus vadovu ir „principialiai sutarta ieškoti ir rasti sprendimą, išsaugant įvažiavimą, atveriant gatvę pėstiesiems, dviratininkams, paspirtukininkams”, nes nuo sovietmečio tai esą buvo uždara teritorija.

Pasak J. Elzbergo, parengtas taikos sutarties projektas buvo nusiųstas ir savivaldybei, ir NŽT, o pastarosios Teisinio atstovavimo skyriaus vedėjas Olegas Kalužinas esą sakė, jog ši institucija pozityviai žiūrėtų, jei ir savivaldybė laikosi tokios pat pozicijos.

Tad advokatas prašė padaryti pertrauką dėl galimybės iki kito posėdžio suderinti taikos sutartį.

NŽT byloje atstovavęs vyriausiasis specialistas Andrej Pavlovskij teigė tik išvakarėse gavęs siūlomos taikos sutarties projektą, ir kiek spėjo su juo susipažinti, daro išvadą, jog bendrija iš esmės ignoruoja LAT nutartį, nori perimti gatvę.

„Kažkoks neaiškus diletantiškas pasiūlymas, iš esmės prieštaraujantis LAT nustatytoms aplinkybėms”, – konstatavo specialistas.

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Eglė Mockienė taip pat patvirtino, kad sutarties projektas buvo gautas tik posėdžio išvakarėse ir direktorius dar nėra išreiškęs pozicijos.

„Visų labui būtų surasti bendrą vardiklį”, – savo ruožtu teigė bendrijos pirmininkas Karolis Kuzmarskis.

J. Elzbergas taip pat prašė teismo tuo atveju jei nepavyks ginčo išspręsti taikiai surengti išvažiuojamąjį posėdį. Tačiau tiek A. Pavlovskij, tiek ir E. Mockienė teigė, jog nėra tokios būtinybės.

„Aukščiausiasis Teismas nustatė, kad tai yra gatvė. Jis dėl gatvės padėjo tašką. Bendrija pažeidė interesų pusiausvyrą ir žemės nuomos nutraukimas gatvės apimtimi yra teisėtas”, – teigė NŽT atstovas.

Tuo metu E. Mockienė akcentavo, kad gatvės infrastruktūra yra įrengta be dokumentų.

Bylą nagrinėjanti teisėja Viktorija Čiapaitė įvertinusi vasaros atostogų sezoną nusprendė kitą posėdį surengti tik rugpjūčio pabaigoje, o dėl to ar jis būtų išvažiuojamasis sprendimas esą bus priimtas tokiu atveju, jei šalys nesusitars taikiai.

KOMENTARAS

Andrius Kačalinas, Klaipėdos savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas

Bendrijos pasiūlymas yra tolygus ieškinio patenkinimui – liktų žemės nuomos sutartis, liktų galimybė užverti ir riboti eismą. Kitaip sakant – tai maksimalus variantas. Mes viduje dar neturime vieningos pozicijos, bet ją suformuosime. Tačiau atsakovas šioje byloje yra Nacionalinė žemės tarnyba, savivaldybė yra tik trečiasis suinteresuotas asmuo, tad taikaus ginčo perspektyva pirmiausia priklauso nuo Nacionalinės žemės tarnybos pozicijos, savivaldybės nuomonė čia jau yra antraeilė, nes tokia sutartis sudaroma tarp ieškovo ir atsakovo.

Bendrai savivaldybės pozicija yra, kad užkardo neturėtų likti, bet mes suprantame gyventojų norą nepadaryti tos gatvės magistraline, stipriai apkrauta. Manome, kad tai galima padaryti kitais, labiau civilizuotais būdais. Pirmiausia – kelio ženklinimu. Galbūt čia ir galėtų koncentruotis derybos dėl taikaus ginčo sprendimo būdo. Tie techniniai dalykai, kaip tai padaryti, jau turėtų atsirasti po specialistų įdirbio. Reikėtų pasižiūrėti, ar yra sėkmingų pavyzdžių Klaipėdoje, gal kituose miestuose, kaip rastas kompromisas tarp gyventojų ir atvažiuojančiųjų, kad būtų auksinis viduriukas. 

5 Comments

  1. Skautininkų svajonės

    Turčiams vis negana. Ar jie amžini? Užvaldę buvusią vaikų vasaros stovyklos teritoriją, kaip tas buvęs apskrities vadova Rimkevičius, su „mamytės” ” pagalba? „teisėtai pagal skelbimą įsigijęs ar ne du sklypus? O kur kita apskrities vadovė Virginija su savo namu? Ar jis jau parduotas? Ir Karolis K- , matyt, paveldimi genai veikia…. Vis negana ir negana. Kada jie, tie patriotai skautininkai ims koki nuają žemės gabalą mieste, atskiras poliklinikas, SPA? Ar užteks to gyvenimo, juk Dievas iš juokiasi išJūsų begalinių turtų ir norų!

    Reply
  2. Savivaldybės stručiams

    Ar dėl šalia kiekvienos miesto gatvės gyvenančių gyventojų taip rūpinatės? Kad gatvės nebūtų apkrautos, o ja būtų galima važiuoti dviratininkams ir paspirtukininkams?

    Reply
  3. Kačalinai

    jeigu ten gyvenantys valdžios-verslo grietinėlė (greičiau jogurtas) būtų geranoriški, tai bent dviratininkams užkardų nedarytų. Dabar 2 kartus turi nulipti nuo dviračio, atsidaryti vartelius, trankytis ir grūstis per juos su dviračiu. Apskritai, tame užkampyje jokio didelio eismo negali būti, nes ten nėra kur statyti automobilių, o prie esančios kavinės kitoje pusėje yra tiesus kelias nuo Girulių stovėjimo aikštelės. Tik žinantys kvailys darytų tokį lankstą.
    Aš tai turčiams siūlyčiau šį kelią (tiesa ten faktiškai yra du keliukai) parduoti už komercinę kainą (pagal jų sklypų kosminės vertės kainą), paliekant servituto teisę eiti pėsčiomis , važiuoti dviračiais. Manau, kad kainuotų nemenka sumelė, kuri galėtų nekukliai papildyti valstybės/savivaldybės biudžetą. Ir jiems būtų gerai, ir visuomenės interesas iš esmės būtų apgintas. Tačiau tokie Petrauskai,Lukošienės ir panašūs turbūt yra pripratę gauti pusdykiai arba reikalus spręsti „per gastronomus”, todėl turbūt ir metų metais tąsomasi teismuose, o savivaldybės draugai-piliečiai laikosi stručio pozoje. Tokia mano asmeninė nuomonė.

    Reply
  4. 303

    Vietoje užkardos pastyti draudžiantį kelio ženklą Nr. 303, bei informacinį Nr. 611.

    Reply
  5. Kaimynas

    Na dabar jau visi supratome, kodėl tarybos narys gyvenantis šiame kvartale ir būdamas opozicijoje , vienintelis palaiko valdančiųjų daugumos sprendimus.
    Gal būtų garbinga jam palikti Valstiečių frakciją ir pereiti pas Grubliauską ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This