Klaipėdos dešimties metų ambicijų kaina – 640 mln. eurų

Miestas, Svarbu

Miesto politikai trapia balsų persvara patvirtino naują uostamiesčio strateginį planą, kuriame numatyta, kad iki 2030 metų Klaipėda turi tapti veržli, sumani ir įtrauki. Tačiau opozicijos atstovai šiam dokumentui turėjo daug kritikos, siūlė jį dar tobulinti, o ne tvirtinti. Be to, jie vėl pasigedo Klaipėdos mero ir savivaldybės administracijos direktoriaus lyderystės.

Klaipėda po dešimties metų turėtų būti veržli, sumani ir įtrauki – toks strateginio plano iki 2030 metų tikslas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybės strateginį planą, anot Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėjos Indrės Butenienės, beveik pusantrų metų rengė 150 žmonių komanda.

„Jei sakyčiau, kad jis kažkuo blogas, būtų labai keista. Įdėjome labai daug pastangų. Ambicijos Klaipėdai, mano manymu, yra didelės, bet jos yra subalansuotos. Šiame plane, skirtingai nei kituose tokiuose dokumentuose, pasistengėme pasižiūrėti ir iš finansinės pusės, kiek tai atitinka mūsų metines galimybes skirti lėšų. Ambicija šiame plane yra didelė, norėtųsi, kad ji persikeltų ir į mūsų veiklos planus, ir į regioninės plėtros planą, nes Klaipėda regione ir toliau turi lyderiauti“, – teigė I. Butenienė.

Klaipėdos savivaldybės strateginiame plane suplanuota daugybė investicinių projektų, gavusių pažangos pavadinimą, kuriems įgyvendinti, preliminariais skaičiavimais, reikės apie 640 mln. eurų. Tiesa, plane įrašyti ir tokie projektai, kuriems nenumatytas nei finansavimas, nei įgyvendinimo terminai, nes tai esą priklausys nuo investuotojų ar kitų institucijų. Tokie projektai yra pietinio aplinkkelio statyba, regioninio stadiono statyba ar, pavyzdžiui, Dviračių treko rekonstrukcija.

„Strateginis planas numato dešimtmečio miesto vystymąsi ir man labai keista, kad šiandien miesto vadovai neturėjo, ką pasakyti, kur link eisime bent jau artimiausius dvejus metus, kiek dar truks ši kadencija. Ir tai yra labiau veiklos planas, nes jis strateginės plėtros neišryškina. Planą galima gražiai sudėlioti, bet iškils dilema, ką vykdyti, kas yra prioritetai, į kuriuos reikia nukreipti administracinius resursus. Plane įrašyta daug gerų priemonių, bet finansavimo neturime. Tikiuosi, kad kitas strateginis planas, kurį po dešimtmečio ruoš miestas, bus labiau strateginis dokumentas, numatantis plėtros galimybes, bet ne atskiras priemones“, – ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje kalbėjo Judita Simonavičiūtė, kuri yra Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkė.

Opozicijos atstovas, liberalas Saulius Budinas taip pat pastebėjo, kad „kiekvienoje save gerbiančioje organizacijoje tokio lygio dokumentą tikrai pristato patys aukščiausi organizacijos vadovai“.

„Mes kalbame apie miesto vystymąsi dešimtmečiui, kiekvienas save gerbiantis organizacijos lyderis išeina į pirmą planą įkvėpdamas savo organizaciją, o šiuo atveju – visą miestą, įkvėpdamas darbams visam dešimtmečiui. Dabar pasislėpta po skyriaus vedėjos pečiais. Vertinant tai, ką turime, aš pasigendu didesnių ambicijų žiūrint į priekį. Jei dažnai buvome lyginami su Vilniumi ir daugeliu rodikliu jį lenkdavome, tai šiandien galime sakyti, kad iki to mums pasidarė labai toli ir žingsnių kaip pasivyti šiame strateginiame plane nematau“, – dėstė S. Budinas.  

Opozicijai atstovaujantis „valstietis“ Arvydas Vaitkus apgailestavo, jog didelė dalis siektinų tikslų nukeliama į paskutiniuosius strategijos metus. Be to, anot jo, plane nematyti ambicijų pritraukti ES lėšas ir pinigus iš kitų finansavimo šaltinių.

„Klaipėdiečiai metų metus praranda reikšmingas sumas, už kurias buvo galima puošti miestą ir gerinti gyvenimo kokybę. Plane vykdytojais dažnai nurodama ne savivaldybės administracija, o kitos institucijos, kurios neturi sprendimų priėmimo galios. Tai mes šiandien turime fiasko. Plane buvo nurodyta, kad dirbančiųjų skaičius Klaipėdoje kasmet augs po 15 tūkst. žmonių. Vadinasi, po 10 metų turi būti 150 tūkst. dirbančiųjų prieaugis, kai gyventojų skaičius Klaipėdoje nesikeičia ar mažėja. Rengėjai pripažino, kad tai yra klaida, ją ištaisė, bet man kyla klausimas, ar šis planas yra kokybiškas. Siūlau neskubėti tvirtinti, o dar ir dar kartą peržiūrėti šį dokumentą“, – ragino A. Vaitkus.  

Opozicionierė Nina Puteikienė tvirtino, kad „strateginiai planai daromi ne pagal kišenę, o pagal smegenis“.

„Jei pagal kišenę, tai galime pasidaryti tik savo darželį su penkiomis lysvėmis šiam sezonui. Man akivaizdžiai matosi pagrindinė strateginio plano problema – tiksinti miesto ir uosto santykių bomba, kuri plane yra neišspręsta, o toliau minuojamos miesto gatvės. Tai rodo artimiausia planai Kalnupės gatvę paversti uosto koridoriumi. Ir man liūdniausiai atrodo švietimo infrastruktūros klausimas. Plane numatyta, jog per dešimt metų bus renovuotos vos šešios mokyklos ir 12 darželių. Tai kur veržlumas, jei po 10 metų vaikai ir toliau eis į nudrengtą „Saulėtekio“ progimnaziją, kur ir dabar vos vos atitinka higienos normas. Šiame plane svarbiausios problemos nėra išspręstos. Todėl susilaikysiu balsuodama ir noriu paprašyti, kad būtų grįžta prie šio dokumento ir pabandyta išspręsti tuos klausimus, kurie yra aktualūs ir skaudūs miestui, miestiečiams“, – kalbėjo N. Puteikienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, atsakydamas į politikų kritiką, jog per mažai dėmesio skyrė strateginiam planui, tikino, kad šio dokumento tikslas buvo ir yra toks, kad jis netaptų valdančiosios daugumos ar administracijos projektu, nes jis numato miesto vystymąsi artimiausią dešimtmetį, o ne dvejus metus.

„Kaip vadovas dalyvavau visuose komitetų posėdžiuose, bet laikiausi nuošalyje, nes planas tikrai yra ilgesnis nei dveji metai, kiek man liko darbuotis. Į visas pastabas kiek įmanoma buvo atsižvelgta ir planas buvo subalansuotas pagal galimybės. Kam jis reikalingas, jei nebus galimybių jį įgyvendinti?“ – retoriškai klausė G. Neniškis.

Nors J. Simonavičiūtė siūlė, kad plano svarstymas būtų atidėtas, kad „Gintaras Neniškis galėtų su juo susipažinti, nes iki šiol laikėsi nuošalyje“, bet toks siūlymas palaikymo nesulaukė. Todėl buvo balsuojama dėl strateginio plano patvirtinimo. Dokumentui pritarė 17 politikų, septyni buvo prieš, o dar septyni susilaikė.

„Sveikinu patvirtinus ambicingą, svarbų ir reikalingą dokumentą, pagal kurį gyvensime dar ne vienerius metus ir ne vieną kadenciją“, – reziumavo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Vienas didžiausių projektų, kuriuos numatoma įgyvendinti per dešimtmetį, yra Baltijos prospekto ir jo žiedinių sankryžų rekonstrukcija. Martyno Vainoriaus nuotr.

Strateginiame plane iki 2030 įrašytų pažangos projektų sąrašas

Atlikti Bendruomenės centro–bibliotekos (Molo g. 60) pastato kapitalinį remontą;

Pastatyti modernų Bendruomenės centrą-biblioteką pietinėje miesto dalyje;

Modernizuoti kultūros centro „Žvejų rūmai“ pastatą ir jo aplinką, pasiūlant veiklų aktualizavimo (ir naujų funkcijų) koncepciją;

Atlikti Koncertų salės pastato kapitalinį remontą;

Modernizuoti (rekonstruoti, iš esmės transformuoti ir/ar kitaip įveiklinti) Vasaros koncertų estradą;

Modernizuoti ir/ar kitaip atnaujinti sporto aikštynus prie švietimo įstaigų;

Pakeisti dirbtinės žolės dangą (Sportininkų g. 46);

Įrengti dengtą futbolo maniežą;

Pastatyti naują sporto salę šiaurinėje miesto dalyje (Kretingos g./Šviesos g.);

Pastatyti Sporto ir laisvalaikio kompleksą buvusios II vandenvietės teritorijoje (koncesijos procedūrų vykdymas);

Renovuoti sporto bazės pastatą (Sportininkų g. 46);

Renovuoti Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklos pastatą (maniežą);

Rekonstruoti sporto sveikatingumo kompleksą (Smiltynės g. 13), pritaikant turizmo, sporto ir rekreacijos funkcijoms;

Rekonstruoti dviračių treką (Kretingos g. 38) į universalų sporto statinį, siekiant pritaikyti jį kuo įvairesnėms sporto šakoms;

Pastatyti Klaipėdos sunkiosios atletikos centrą;

Pastatyti Regioninį stadioną;

Įrengti irklavimo ir buriavimo mokyklos bazę palei Danės upę ir prie Kuršių marių pietinėje miesto dalyje;

Renovuoti Klaipėdos universitetinės ligoninės pastatus Liepojos g. 41, 49 ir 39;

Išplėtoti Jūrininkų sveikatos priežiūros centro infrastruktūrą (naujo pastato statyba);

Atlikti Klaipėdos miesto poliklinikos pastatą (Taikos pr. 76) renovaciją ir įdiegti atsinaujinančių energijos išteklių priemones;

Rekonstruoti administracinės paskirties pastatą (J. Karoso g. 12) į gydymo paskirties pastatą (projekto užbaigimas);

Atlikti Klaipėdos vaikų ligoninės Priėmimo skyriaus (Donelaičio g. 5, 7, 9) patalpų išplėtimą ir I a. sienų remontą;

Atlikti Klaipėdos vaikų ligoninės pastato (Donelaičio g. 7) šlaitinio stogo konstrukcijų kapitalinį remontą;

Atlikti Klaipėdos vaikų ligoninės pastato (Donelaičio g. 9) vamzdynų kapitalinį remontą;

Atnaujinti/modernizuoti Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės pastatą (K. Donelaičio g. 15);

Atlikti Klaipėdos psichikos sveikatos centro (Galinio pylimo g. 3) kapitalinį remontą ir sutvarkyti infrastruktūrą apie pastatą;

Prisidėti prie Sveikatingumo ir kurortologijos centro pajūrio teritorijoje, prie neįgaliųjų paplūdimio, įkūrimo, išvystant viešąją infrastruktūrą;

Sutvarkyti pastatus (Turistų g. 28), pritaikant juos kompleksinių paslaugų vaikams su negalia ir jų šeimoms centro veiklai;

Įkurti bendruomeninius vaikų globos namus (Projekto „Bendruomeninių vaikų globos namų steigimas Klaipėdos mieste“ įgyvendinimas);

Išplėsti senyvo amžiaus asmenų globos paslaugas, rekonstruojant pastatą, esantį Melnragės gyvenamajame rajone (Vaivos g. 23);

Pritaikyti Klaipėdos vaikų globos namų „Smiltelė“ patalpas ir infrastruktūrą vaikų dienos centro veiklai;

Įkurti savarankiško ir grupinio gyvenimo namus jaunuoliams, paliekantiems vaikų globos namus, suaugusiems asmenims su negalia, senyvo amžiaus asmenims, socialinės rizikos asmenims;

Pastatyti Savivaldybės socialinio būsto fondo gyvenamuosius namus žemės sklype (Akmenų g. 1 B);

Įsigyti ir/ ar socialinio būsto paskirčiai pritaikyti būstus;

Plėtoti socialinį kultūros klasterį „Šv. Pranciškaus vilties miestas“;

Įkurti paslaugų centrą vaikams;

Įkurti sveiko senėjimo vilties bendruomenės ir sveikatinimo centrą;

Įkurti globos namus (stacionarios paslaugos senjorų kaimas „Laiminga senatvė“);

Modernizuoti laikino apgyvendinimo namų infrastruktūrą (Šilutės pl. 8, nakvynės namai) (projekto užbaigimas);

Įrengti vaizdo stebėjimo kameras, greičio matuoklius ir kitas saugumo sistemas;

Įkurti krizių centrą bausmę atlikusių asmenų integracijai;

Įkurti modernų jaunimo medijų centrą;

Sukurti IT įrankį (sistemą, aplikaciją ir/ar kt.), sujungiantį viešąsias savivaldybės paslaugas ir Klaipėdiečio kortelės koncepciją;

Išvystyti regioninės reikšmės gyventojų aptarnavimo centrą (derinant vietos savivaldos ir centrinės valdžios valdymo institucijas);

Įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus Minijos g. nuo Baltijos pr., Pilies g., Naujojoje Uosto g., kartu užtikrinant jungtis su Naująja Smiltynės perkėla;

Įrengti dviračių ir pėsčiųjų taką Danės upės slėnio teritorijoje nuo Klaipėdos g. tilto iki miesto ribos (palei Danės upę nuo Klaipėdos g. iki Klaipėdos miesto teritorijos ribos – Liepojos g.) (bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono savivaldybe);

Išplėtoti trūkstamas dviračių takų jungtis miesto teritorijoje (tarp Tilžės g. ir Malūno parko, palei P. Lideikio g. nuo Liepojos g. iki Molo g.);

Įrengti/atnaujinti dviračių taką palei Smiltelės g. nuo Šilutės pl. iki Minijos g.;

Įrengti/atnaujinti dviračių taką palei Šilutės pl. nuo Smiltelės g. iki Baltijos pr.;

Įrengti dviračių taką palei Šilutės pl./Tilžės g. nuo P. Komunos g. iki sankryžos su Sausio 15-osios g., toliau palei Sausio 15-osios g. nuo sankryžos su Tilžės g. iki Pilies g.;

Įrengti dviračių taką palei Mokyklos g. (įskaitant viaduką) – Priestočio g. nuo Tilžės g. iki Šaulių g.;

Įrengti dviračių juostas Tiltų g. atkarpoje nuo Turgaus g. iki Taikos pr., Turgaus g. nuo Jono kalnelio iki Teatro aikštės ir pačioje Teatro aikštėje;

Įrengti dviračių taką palei Liepojos g. – P. Lideikio g. (nuo miesto ligoninių pastatų komplekso palei Liepojos g., įrengti jungtį su Miško kvartalu);

Suformuoti pėsčiųjų ir dviračių takų jungtį nuo Klaipėdos g. tilto iki naujosios mokyklos šiaurinėje miesto dalyje (Senvagės g.);

Įrengti trūkstamas Žaliakelio jungtis (tarp Jūrininkų pr. ir Sąjūdžio parko; tarp Sąjūdžio parko ir Smiltelės g. (palei Varpų g.); tarp Baltijos pr. ir Dubysos g.; nuo „DEPO“ parduotuvės iki geležinkelio pervažos prie AB „Klaipėdos energija“, tarp Dubysos g. ir Kauno g.);

Rekonstruoti magistralinį dviračių taką palei Taikos pr. –Tiltų g. – Manto g. – Lietuvininkų a.- Šaulių g. – Kretingos g. nuo Jūrininkų pr. iki Klaipėdos g.);

Sutvarkyti takus palei Draugystės ir Žardės tvenkinius;

Įrengti (pastatyti) dviračių ir pėsčiųjų tiltą per Danės upę, jungiantį naująją mokyklą šiaurinėje miesto dalyje (Senvagės g.) su Tauralaukio kvartalu;

Įrengti dviračių taką susisiekimui su priemiestinėmis teritorijomis palei Liepų g. (bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono savivaldybe);

Sutvarkyti ir įrengti parkų, dviračių ir pėsčiųjų takus Giruliuose ir Melnragėje;

Sutvarkyti Atgimimo aikštę, didinant patrauklumą investicijoms, skatinant lankytojų srautus;

Įrengti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę Bangų g.;

Įrengti automobilių stovėjimo aikštelę teritorijoje prie Pilies g. 2A;

Įrengti daugiaaukštę stovėjimo aikštelę Pilies g. 6A;

Įdiegti naują viešojo transporto rūšį (BRT linijos ir susijusios infrastruktūros įrengimas, elektra varomų autobusų įsigijimas);

Suprojektuoti ir įrengti keleivinio transporto stoteles su įvažomis;

Parengti savaeigio viešojo transporto atkarpoje Smiltynės keltas – Jūrų muziejus projektą bei jį įgyvendinti, pasinaudojant MITA finansavimo instrumentu – prisidėjimas prie MITA finansuojamo projekto;

Ikiprekybinių pirkimų projekto būdu sukurti ekologišką vidaus vandenų taksi (koncepcija, prototipas, produktas) – prisidėjimas prie MITA finansuojamo projekto;

Ikiprekybinių pirkimų projekto būdu parengti iš saulės energijos gaminamo vandenilinio kuro autobusams projektą (koncepcija, prototipas, produktas);

Išvystyti ekologiško ir aukštos kokybės taksi paslaugas Klaipėdos mieste;

Rekonstruoti Baltijos pr. etapais: 1) Baltijos pr. ir Šilutės pl. žiedinės sankryžos rekonstravimas ir Statybininkų pr. ir Lypkių g. Klaipėdoje, įrengiant geležinkelio pervažą, rekonstravimas, 2) Rekonstruoti Baltijos pr. (Baltijos pr. ir Taikos pr. rekonstrukcija (2 lygių sankryžos statyba, 3) Rekonstruoti Baltijos pr. (Baltijos pr. ir Minijos g. rekonstrukcija (II etapas);

Pratęsti Statybininkų pr. per LEZ teritoriją iki 141 kelio (su estakada);

Rekonstruoti Šiaurinį įvažiavimą į uostą (įskaitant sankryžas);

Paplatinti 141 kelią, sujungiant su LEZ teritorija (vykdytojas – LAKD);

Įrengti Pietinį aplinkkelį;

Rekonstruoti Nemuno g.–Kalnupės g. koridorių;

Rekonstruoti Senosios Smiltelės g., įrengiant viaduką per geležinkelį;

Įrengti autotransporto aikštelę Klaipėdos miesto prieigose (Klaipėdos uoste esant ekstremaliai situacijai (dėl nepalankių oro sąlygų ar kitų priežasčių) būtų sukaupiami į uostą kelių transportu gabenami kroviniai, taip išvengiant papildomų spūsčių Klaipėdos mieste);

Užbaigti Jakų žiedinės sankryžos įrengimą;

Įdiegti transporto (eismo) valdymo sistemą (Minijos g.–Pilies g.–Naujoji Uosto g., Taikos pr.–Tiltų g.–H. Manto g.–Liepojos g., Priestočio g.–Mokyklos g.–Šilutės pl. koridoriuose);

Rekonstruoti Tauralaukio gyvenvietės gatves;

Atlikti Sodininkų bendrijose esančių žvyruotų gatvių asfaltavimą;

Atlikti kitų žvyruotų gatvių asfaltavimą;

Atlikti Liepų, Jaunystės ir Arimų gatvių sankryžos (įrengiant šviesoforus ir apšvietimą) kapitalinį remontą;

Atlikti Jaunystės g. ir privažiuojamojo kelio sankryžos, Rūko g. kapitalinį remontą;

Rekonstruoti Danės g.;

Pastatyti (įrengti) Arimų g.;

Rekonstruoti Klemiškės g.;

Įrengti dubliuojančią gatvę nuo Šiltnamių g. iki Klaipėdos g. (su pėsčiųjų ir dviračių taku ir įvažomis į Liepojos g.);

Atlikti Šilutės pl. senojo ruožo rekonstrukciją;

Atlikti S. Daukanto g. nuo Šaulių g. iki J. Zauerveino g. kapitalinį remontą;

Rekonstruoti Savanorių g. ir nutiesti E. Simonaičio g.;

Rekonstruoti Paryžiaus Komunos gatvę (nuo Šilutės pl. iki Taikos pr.);

Įrengti trūkstamą kelio atkarpą (jungtį) nuo Tauralaukio iki miesto ribos ties Aukštkiemių kaimu (su dviračių taku) (bendradarbiaujant su Klaipėdos rajono savivaldybe);

Įrengiant trūkstamą atkarpą, užtikrinti dviračio tako jungtį palei Vėjo g. iki Pajūrio g. dviračio tako;

Rekonstruoti Puodžių g.;

Nutiesti naują kelią tarp Klemiškės g. ir Tilžės g.;

Rekonstruoti Kūlių Vartų g. ir Bangų g., Tiltų g., Galinio Pylimo g., Taikos pr. sankryžą;

Įrengti naują jungtį per Danės upę;

Įrengti privažiuojamąjį kelią prie pastato adresu Debreceno g. 48 ir sutvarkyti pastato aplinką;

Išvystyti buvusios „Laivitės“ teritoriją (Memelio miestas);

Sutvarkyti Memelio miesto teritorijos prieigas (įrengti Dangės skverą, inžinerines komunikacijas, privažiavimo kelius) Šiauriniame rage;

Įgalinti AB „Klaipėdos energija“ teritorijos dalies konversiją, sudarant sąlygas vystyti komercines, rekreacines veiklas, nagrinėjant galimybę palikti rezervinius energijos gamybos šaltinius;

Užtikrinti AB „Klaipėdos energija“ teritorijos dalies konversiją, sudarant sąlygas vystyti komercines, rekreacines veiklas, nagrinėjant galimybę palikti rezervinius energijos gamybos šaltinius;

Išvystyti 7,4 ha Medelyno gyvenamojo rajono infrastruktūrą (I etapas);

Rekonstruoti Teatro ir Sukilėlių g.

Sutvarkyti Turgaus aikštę (įskaitant pastatus ir prieigas), pritaikant verslo, turizmo, bendruomenės poreikiams (Turgaus aikštės su prieigomis sutvarkymas, pritaikant verslo, bendruomenės poreikiams (I , II ir III etapai);

Sutvarkyti Malūno parko teritoriją (Malūno parko teritorijos sutvarkymas, gerinant gamtinę aplinką ir skatinant lankytojų srautus (I etapas);

Sutvarkyti Muzikinio teatro pastato (Danės g. 19) aplinką už sklypo ribos;

Įrengti Sakurų parką teritorijoje tarp Žvejų rūmų, Taikos pr., Naikupės g. ir įvažiuojamąjį kelią į Žvejų rūmus (projektas pradėtas įgyvendinti);

Sutvarkyti Skulptūrų parką;

Atnaujinti Vingio mikrorajono aikštę su prieigomis;

Atnaujinti krantinę prie „Meridiano“ burlaivio (kartu su fontano „Laivelis“ skveru);

Sutvarkyti K. Donelaičio aikštę su želdiniais;

Sutvarkyti skverą ties prekybos centru „Maxima“ (Šilutės pl. 40A) ir atnaujinti pėsčiųjų ir dviračių taką nuo Šilutės pl. iki Taikos pr.;

Atnaujinti Melnragės parko teritoriją (Melnragės parko sutvarkymo II etapo įgyvendinimas);

Išplėsti Malūno parko teritorijos tvarkymo darbus (Malūno parko sutvarkymo II etapo įgyvendinimas);

Įrengti parką prie Smiltelės upelio;

Įrengti „Miesto sodą“ (prie Pievų tako g.);

Sutvarkyti ir apželdinti Sodžiaus skverą;

Sutvarkyti ir apželdinti skverą prie Naikupės g.;

Sutvarkyti želdyną už pastato adresu Taikos pr. 107;

Sutvarkyti aikštę prie Santuokų rūmų;

Išplėsti Sąjūdžio parko sutvarkymo darbus (įgyvendinti Sąjūdžio parko teritorijos įrengimo/ plėtros III etapą);

Sutvarkyti ir įveiklinti Paupių parką, kurio dalis priskiriama nekilnojamojo kultūros paveldo objektui Paupių dvaro sodybos ir ligoninės pastato kompleksui, vad. Bachmano dvaru;

Išplėtoti Miesto kapinių infrastruktūrą (bendradarbiaujant su regiono savivaldybėmis);

Sutvarkyti Klaipėdos miesto viešųjų Joniškės, Lėbartų kapinių infrastruktūrą;

Įrengti želdynus Lėbartų kapinėse;

Sutvarkyti Žardės – Kuncų piliakalnį ir išvalyti bei sutvarkyti teritorijoje esantį vandens telkinį;

Sutvarkyti Purmalių piliakalnį;

Atkurti Šv. Jono bažnyčią;

Restauruoti ir atgaivinti Klaipėdos pilies ir bastionų kompleksą (atkurti Pilies didįjį bokštą, sutvarkyti istorines krantines);

Atkurti Vakarinę kurtiną ir įveiklinti esamą nenaudojamą pastatą (sutvarkyti pastatą (buv. istorinis irklavimo klubo „Neptun“), įkuriant jame jūrinės tematikos centrą);

Pritaikyti lankymui „Memel Sud“ priešlėktuvinę bateriją Smiltynėje;

Sutvarkyti Klaipėdos Smeltės istorines kapines;

Sutvarkyti istorines Vitės kapines;

Sutvarkyti istorines buvusių kaimų, dvarų kapinaites;

Įrengti parką palei Šilutės pl. nuo Smiltelės g. iki Jūrininkų pr. (rajoninis atskirasis rekreacinės paskirties želdynas; 2.11 Bandužių II);

Įrengti želdyną teritorijoje tarp geležinkelio ir žemės sklypų Upelio g. 25 ir Nendrių g. 36;

Įrengti apsauginės paskirties želdyną prie Švyturio g.;

Įrengti želdyną palei geležinkelį Klevų g. 6H;

Įrengti želdyną teritorijoje nuo Veliuonos g. iki KVJU ribos (rajoninis atskirasis rekreacinės paskirties želdynas; 2.1 Smeltės I);

Įrengti želdyną Tauralaukyje prie Danės upės (centrinis atskirasis rekreacinės paskirties želdynas; 9.5 Luizės ąžuolo II);

Įrengti želdyną Tauralaukio šiaurinėje dalyje (centrinis atskirasis rekreacinės paskirties želdynas; 9.10. Dvaro slėnio I);

Išvalyti Smeltalės upę;

Išplėsti (modernizuojant, įrengiant ir pan.) viešųjų erdvių, gatvių ir kiemų apšvietimo tinklus (Viešųjų erdvių, gatvių ir kiemų apšvietimo tinklų išplėtimas ar įrengimas);

Užtikrinti gatvių ir viešųjų erdvių apšvietimo organizavimo funkcijos įgyvendinimą, modernizuojant šviestuvus bei įrengiant saulės elektrines;

Rekonstruoti ir kitaip atnaujinti AB „Klaipėdos energija“ šilumos tiekimo trasas ir kitą ilgalaikį turtą, įdiegti alternatyvius atsinaujinančius energijos šaltinius;

Išplėtoti Miesto centralizuoto šilumos tiekimo tinklus;

Šiaurinėje miesto dalyje pastatyti naują šilumos šaltinį (teritorijos, esančios adresu Danės g. 8, pilnos konversijos atveju);

Rekonstruoti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklus;

Atlikti AB „Klaipėdos vanduo“ Klaipėdos miesto vandenviečių atnaujinimą ir remontą;

Atlikti AB „Klaipėdos vanduo“ Klaipėdos miesto nuotekų valyklos atnaujinimą ir/ar remontą;

Statyti ir atnaujinti (rekonstruoti) paviršinių nuotekų infrastruktūrą (tinklus, paviršinių nuotekų valyklas);

Įrengti požeminių, pusiau požeminių ir kt. konteinerių aikšteles (regioninės reikšmės projekto vykdymas);

Įrengti Klaipėdos regioninio sąvartyno III sekciją (regioninės reikšmės projekto vykdymas);

Vykdyti projektą „Rūšiuojamuoju būdu iš gyventojų surenkamų maisto / virtuvės atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas ir (ar) esamos komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros pritaikymas maisto / virtuvės atliekų apdorojimui bei gyventojų informavimas maisto / virtuvės atliekų prevencijos ir tvarkymo klausimais“ (regioninės reikšmės projekto vykdymas);

Užtikrinti inertinės frakcijos hidrorūšiavimą;

Vykdyti projektą „Žiedinis išteklių valdymas, maisto atliekų surinkimui ir perdirbimui naudojant maišelius, pagamintus iš biologinių atliekų“ (regioninės reikšmės projekto vykdymas);

Įrengti daiktų mainų punktus Klaipėdos m. aikštelėse;

Įrengti Edukacinį centrą Glaudėnų (buv. sąvartyno) aikštelėje;

Įrengti oro kokybės matavimo stacionarią įrangą;

Įrengti mobiliąsias oro taršos matavimo stoteles ant miesto maršrutais važiuojančių autobusų, užtikrinti atvirų duomenų perdavimą;

Įrengti sąšlavų, susidarančių gatvių valymo veikloje, laikino saugojimo aikštelę.

15 Comments

  1. Ieva

    Brolių Grimų pasaka…..

    Reply
  2. Anonimas

    Nors tualetus prie jūros įrengite.

    Reply
  3. Anonimas

    Kodėl neužsimojote sumažinti triukšmo ir uždrausti buduliams važinėti su kraupaus garso ” bumčikais”? Juk žmonės nuo to kauksmo ir blerbimo ( ypač naktį) ligoniais daromi.

    Reply
  4. šiaip

    kiek šoumenų savivaldybei kainavo šis 278 lapų rašinėlis? Paskaičiau bene visiems miestiečiams aktualią Aplinkosaugos skiltį, kurią 2/3 sudaro užterštumo statistikos citavimas ir 1/3 apie atliekų tvarkymą. Nieko neradau kaip ketinama strateguoti sprendžiant miesto akustinio triukšmo ir oro taršą. Žodžiu, mažaverčiai deklaratyvūs paistalai.

    Reply
  5. Klaipėdietė

    Jeigu rūpi klaipėdiečių gerovė, tai įtraukit į savo planus ir medžių gebėjimą ar šalinimą miegamuosiuose rajonuose, ne tik prie centrinių gatvių. Medžių šakos į langus barbena, vasaros dieną kambaryje jautiesi kaip rūsyje, saulės spinduliai neprasibrauna. Ir valdininkams nė motais, kad medžiai susodinti per arti pastato fasado su langais. O pabandyk tik pats nukirsti tokį medį, tuojau baudom apkrauna. Aš kalbu apie debreceno g. 92, bet manau, kad ir daugiau tokių vietų yra mieste.

    Reply
  6. Ema

    Taip planu daug ,kaip pas zmogu galvoje.Tik ar ne per daug uzsigriebet,gal pradekit nuo senu gatviu rekonstravimo kur masinos Lipa ant saligatviu,plyteles suluzusios galva gali nusilauzti,sena atgaivinti?nors po teisybei plyteliu garantinis laikas pasibaiges,kaip ne kaip50 metu praejo ir viskas suluze stovi.Cia kaip valdzioje kitiems padedam o patys duona grauziam?tai gal pasivazinekim po kiemus miesto daug ka pamatysit.O jus iskart naujus puolat statyti.Su senais darbais apsiliuobkit,o tada prasom.Ne tik miesto cemtre zmones gyvena,kitur taip pat kiemai yra.Gal kada reiketu broka istaisyti. Jei idomu pazvelkit I kiemus vaziuojant Debreceno gtv.ir pajusit skoni.Reikia ir medzius patvarkyt kad ivaziavimas I gatve butu ,bet kyla klausimas ar isvis yra tokia tarnyba kuri uzsiima medziu genejimu mieste kaip visose salyse ar tik pradedama dirbti kai kas atsitinka.Juk pas mus apie viska diskutuojama kai post faktum.Pradet statyt pas mus mus megstama,bet pirmiausia gal sutvarkykit to ko nedadaret is senu laiku.Pirma kiema issisluokit o tada ir zaidynes pradekit.

    Reply
  7. STRATEGINIS KLAIPĖDOS PROVERŽIS: "Iki 2030 metų Klaipėda turi tapti veržli, sumani ir įtrauki".

    Su tais sąraše išvardintais strateginiais „šlaitinio stogo konstrukcijų kapitalinio remonto”, „patalpų išplėtimo ir I a. sienų remonto” ir kitais strateginiais pėsčiųjų ir dviračių takų bei takelių atkarpomis ir atkarpėlėmis bei viena sąšlavų aikštele?.. Būtent to ir betrūksta Klaipėdai iki siekiamo per 10 metų veržlumo, sumanumo ir įtraukimo.

    Reply
  8. Jonas

    Taigi, nors didžioji dalis Klaipėdos prie Kuršėnų marių, bet jos toliau sėkmingai lieka neprieinamos. Už tad „fūros” ir toliau važinės centrinėmis miesto gatvėmis, jų pravažiavimui bus skiriami papildomi milijonai. Iš ties puiki dešimtmečio strategija.

    Reply
  9. Gyventojas

    Kokios spalvos sis proverzis, buvo melynasis o kaip si pavadinti?????

    Reply
  10. Nuomonė

    Toks planas kaip pirkinių sąrašas ant šaldytuvo. Reik nusikopijuoti ir išsisaugoti. Po dešimties metų bus galima pasižiūrėti kiek punktų bus įvykdyta. Bėda tik ta, kad visi šio plano sudarytojai tada jau bus užmiršę, kad toks planas iš viso buvo. Nes juk politikams visai nesvarbu koks bus rezultatas, svarbus tik pats procesas. Planų sudarymo procesas.

    Reply
  11. Strategnešys

    Daug sukišta į strateginį planą darbų, kuriuos ir taip turi padaryti. Jeigu gatvės asfaltavimas yra vos ne valstybinio lygio iššūkis, tai kokia čia strategija? Kodėl neįrašėt – nudažyti mokyklos tvorą arba nušluostyti dulkes nuo kelio?

    Reply
    • Pensininkas.

      Jooo…, būtų galimą ir kosmodromą suplanuoti, ir į Marsą iš Klaipėdos turistus skraidinti, tik yra „maža” problemėlė, kas visą tai finansuos ?

  12. Edmundas

    labai simboliškas ,atspindintis plano „strategiškumą” paskutinis punktas – „įrengti gatvės sąšlavų aikštelę”. Panašu, kad nei rengėjai , nei Tarybos dauguma , taip ir nesuprato , kas per žvėris tas strateginis planas yra… Tikrai reiks didinti sąšlavų aikšteles – tokių planų srautas mūsuose panašu nesibaigs.

    Reply
  13. apgailėtina

    kai tokia pozicija iš valdančiųjų tai ko laukti, ne planas, o kratinys.

    Reply
  14. Pensininkas.

    Šaunuolis Meras ir Tarybą, gerus planus sudėliojo, o , tikėkimės, simė po dviejų metų vilnones kojines megs…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This