Galimybių pasas – į balą išmesti pinigai

Nuomonės

Lietuvai be skandalų ir skandaliukų gyventi niekaip neišeina. Prieš dieną jį sukėlė neatsakingai viešoje vietoje pakalbėjusi gana nesvarbias pareigas einanti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos valdininkė.

Tiesą sakant, ji tik išsakė savo nuomonę, mano galva, gana teisingą, tačiau, panašu, jog liberalų/ konservatorių/laisviečių valdomoje šalyje, kaip kokioje Baltarusijoje, už kitokią nuomonę jau gresia ir darbo vietos praradimas.

Galimybių pasas skirtas Armonaitės&Co vilniečių, vadinamojo auksinio jaunimo, laisvam pasitūsinimui naktinbariuose ir kitose panašiose vietose. Asociatyvi nuotr.

Mat gana nerišlų minėtos tarnautojos kalbėjimą, kuris iki širdies gelmių įžeidė itin jautrių šalies senjorų garbę ir orumą, itin kategoriškai, demonstruodama patį tikriausią mobingo pavyzdį, pakomentavo ne tik tiesioginė jos vadovė, naująja komjaunuole jau praminta Aušrinė Armonaitė, bet ir premjerė Ingrida Šimonytė. Pastaroji dar pridėjo, jog, jei ne tiesioginis eteris, kailį nepaklusniajai moteriškei savo kalbomis būtų išpėrusi dar stipriau.

Ir viskas per tą nelemtąjį galimybių pasą, dėl kurio jau ne pirma savaitė burbuliuoja visi socialiniai tinklai.

Pirma, kas po juos pasižvalgius krenta į akis, tai tradicinis sąmokslo teorijų kūrimas, paremtas ir sąmoningu, ir ,matyt, dėl kvailumo faktų iškraipymu bei manipuliavimu.

Šiuo atveju nekalbu apie užkietėjusius anitvakserius ar įtikėjusius jokios pandemijos nebuvimu. Deja, faktais neatsakingai manipuliuoja ir gana išsilavinę, aukštuosius mokslus baigusieji bei įvairius laipsnius turintieji tautiečiai/tautietės.

Pirmas, dažnai kartojamas absoliučiai melagingas faktas yra tas, jog esą be to galimybių paso niekur nepateksi – nei į koncertą, nei į teatrą ar kiną. Tai yra visiška netiesa – į šias ir panašias vietas, taip pat ir į sporto klubą, baseiną etc. einantiems galimybių paso turėti nereikia. Jei panašių įstaigų darbuotojai jo reikalauja, patarkite jiems susipažinti su naujosiomis karantino pratęsimo taisyklėmis.

Jose yra tik viena išlyga – lankytojų uždarose patalpose srautų reguliavimas, laikantis atitinkamų kvadratinių metrų (didžiąja dalimi dabar 1 lankytojui plotas sumažintas iki 10 kv. m., išskyrus kelias išimtis, kai reikalaujama 20 kv m.).

Kodėl ši klaidinanti nesąmonė kaip mantra kartojama ne tik socialiniuose tinkluose, bet, pvz., ir pateikiant gyventojų apklausas TV, po kurių nepasivarginama paprašyti kompetentingo specialisto komentaro – man, tiesą sakant, visiškai nesuvokiama.

Darau tik vieną išvadą – na, negalim mes be susipriešinimo, niekaip negalim, nors tu ką.

Antrasis jau kiek subtilesnis, bet ne mažiau populiarus šių dienų kai kurių socialinių tinklų vartotojų propaguojamas naratyvas – kad galimybių pasas „rūšiuoja” gyventojus, pažeisdamas jų teises.

Žinoma, pojūtis, jog tavo teisės vienaip ar kitaip yra pažeistos, priskirtinas itin subjektyviai sričiai, tačiau pabandykime į tai pažvelgti, kiek tai įmanoma, per objektyvumo prizmę.

„Pažeistųjų” pirmiausia norėčiau paklausti: o ar koronavirusas su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis nepažeidžia žmogaus teisių? Akivaizdu, kad pažeidžia. Akivaizdu, kad mūsų teisės laisvai, saugiai judėti po pasaulį jau yra pažeistos antrus metus, kaip ir teisė uždarose patalpose nedėvėti skudurų ant veido, kaip ir negalėjimas ilgą laiką lankyti savo artimųjų, gyvenančių vos už keliolikos kilometrų. Ir t.t., ir pan.

Taip, ne vienas dėl to pykom, tačiau absoliuti dauguma visgi supratom, jog tai reikalinga dėl mūsų pačių saugumo, dėl iš esmės pakitusios situacijos, nors kartu ir kritikavom kai kuriuos nelabai logiškus Vyriausybės sprendimus.

Vienas iš tokių nelogiškų sprendimų, mano nuomone, ir yra galimybių paso įvedimas. Bet ne dėl to, kad jis pažeistų kieno nors teises (mano tikrai nepažeidė, nesu tokia įžeidi!), o dėl to, kad jis…tiesiog nereikalingas.

Galimybių pasas iš esmės yra jaunosios ministrės A. Armonaitės egoistinių ambicijų patenkinimas. Tai yra dokumentas, skirtas Armonaitė&Co vilniečių, vadinamojo auksinio jaunimo norui laisvai pasitūsinti naktinbariuose ir kitose panašiose vietose.

Beje, nematyčiau tame nieko bloga, jei ne tuščiai į balą išmesti biudžeto, t.y. visų mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigai.

Akivaizdu, jog nuo liepos karantinas šalyje bus atšauktas ir galimybių pasas nebeteks jokios prasmės. Juoba kad žadama netrukus sukurti ir bendrą ES žaliąjį pasą, atlaisvinsiantį keliones po pasaulį.

Vadinasi, tiek stengtasi vos… dėl vieno mėnesio ir kelių tūkstančių gyventojų „gerovės”?

Tad užuot grasinusios vargšei atstovei spaudai už jos nuomonę, ir premjerė, ir ministrė, mano galva, pirmiausia turėtų rūpintis, kaip taupiai naudoti šalies iždą, nemėtant pinigų į kairę ir dešinę savo bei saujelės šeimynykščių ambicijoms patenkinti.

O tada ir susipriešinimo tarp žmonių šalyje galbūt būtų mažiau…

7 Comments

  1. žinovas

    Teisybės dėlei, Registrų centro darbuotojai taip pat turėjo darbo, suderint su e-sveikata tą gpasą. Bet taip, darbas nieko nekainavo papildomai biudžetui. Wix sukūrė nemokamai pačią išorinę svetainę kur vyksta tikrinimas ir gpaso generavimas.

    Reply
  2. *****

    Aš taip pat galvoju – pinigai į balą …Valdininkė pasakė tiesą 🙂

    Reply
  3. Kam tas pasas

    išvis reikalaingas: po truputį atlaisvinus karantiną visiems būtų galima eiti, kur nori. Bet armonė norėjo pasirodyti, kaip ji sumaniai dirba kaip inov. ministrė. Yra daug spręstinų reikalų valdžiai, o ne mėnesiui ar dviem kelti sumaištį ir žm. pasipiktinimą.

    Reply
  4. G

    Ir kiek gi išmesta į balą biudžeto t.y. visų mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų už galimybių paso kūrimą? Neseniai rašė, kad kainavo jis 0 pinigų. Detales „pasigooglinkite”.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Šimonytė sakė, jog „nekainuos daug”, bet kiek tas „nedaug”- taip konkrečiai Seime nei ji, nei Armonaitė neatsakė, pati savo ausimis tai girdėjau 🙂 O kai konkrečių atsakymų nėra, po kurio laiko atsiranda „auksiniai šaukštai” 🙂 Be to, matyt, ir darbuotojai, kurie testuoja, iš idėjos veltui dirbs, ir testai iš dangaus vietoj manos kris be pinigų? 🙂

      https://www.youtube.com/watch?v=GyP-mvov2g8

    • G

      „Galimybių paso technologinį sprendimą neatlygintino bendradarbiavimo pagrindais sukūrė Izraelio interneto svetainių kūrimo bendrovė „Wix“ kartu su Registrų centru.”
      https://eimin.lrv.lt/lt/naujienos/galimybiu-paso-svetaine-gpasas-lt

      „Lietuvos Vyriausybei, mokesčių mokėtojams tai nekainavo papildomų pinigų. Kas kainuoja, tai testai, kuriuos Sveikatos apsaugos ministerija papildomai tieks savivaldybėms“, – pridūrė A. Armonaitė.

      https://www.delfi.lt/verslas/verslas/simonyte-galimybiu-pasas-valstybei-kainavo-nedaug.d?id=87244677

    • G

      Galimybių paso technologinį sprendimą neatlygintino bendradarbiavimo pagrindais sukūrė Izraelio interneto svetainių kūrimo bendrovė „Wix“ kartu su Registrų centru.
      —–
      „Lietuvos Vyriausybei, mokesčių mokėtojams tai nekainavo papildomų pinigų. Kas kainuoja, tai testai, kuriuos Sveikatos apsaugos ministerija papildomai tieks savivaldybėms“, – pridūrė A. Armonaitė.

      Įdėčiau nuorodas į straipsnius, bet man atrodo jos nepraeina filtrų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This