Klaipėdos švyturio likimas: aišku, kad neaišku

Miestas, Svarbu

Klaipėdos švyturį savo nuosavybėn siekianti perimti uostamiesčio savivaldybė iki šiol neturi aiškių atsakymų, ar tikrai jį galės atverti visuomenei. Šia tema išsamiai diskutuota ir ketvirtadienį vykusiame Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje, tačiau neaiškumų atsirado dar daugiau nei buvo prieš tai.

Pastarąjį kartą Klaipėdos švyturys visuomenei buvo atvertas birželio 19-ąją ir tądien sulaukė apie 200 lankytojų. Virginijos Spurytės nuotr.

Klaipėdos savivaldybės administracija miesto tarybos sprendimo projektą dėl sutikimo perimti Klaipėdos švyturį ir jam priklausančius kitus statinius parengė, nes tokio pasiūlymo sulaukė iš Lietuvos transporto saugos administracijos, kuri dabar yra švyturio valdytoja. Jo savininkė yra Lietuvos valstybė.

„Savivaldybė švyturį norėtų perimti dėl galimybės jį atverti visuomenei, suteikti sąlygas visiems patekti į šį objektą, supažindinti su jo istorija. Jis ir toliau neišvengiamai būtų naudojamas kaip navigacinis įrenginys, tačiau papildomai galėtų tapti ir marinistiniu traukos objektu“, – sprendimo projekto esmę komentavo Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Esą jei miesto taryba išreikštų sutikimą perimti šį valstybės turtą – Klaipėdos švyturį, tuomet jau būtų rengiamas Vyriausybės nutarimas dėl jo perdavimo. Rengiant tokį nutarimą, visos suinteresuotos institucijos ir turėtų tarpusavyje susitarti.

Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai dar praėjusiame posėdyje pageidavo išgirsti suinteresuotų institucijų poziciją, todėl ketvirtadienį į posėdį buvo pakviesti tiek Lietuvos transporto saugos administracijos, tiek Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, tiek „Klaipėdos naftos“ atstovai. Pastarieji, beje, į posėdį neatvyko, nors daugiausia klausimų kyla būtent dėl „Klaipėdos naftos“ kaimynystės su švyturiu.

„Vienoje sklypo pusėje yra „Klaipėdos naftos“ dujų perpylimo stotis, kitoje – naftos rezervuarai. Teritorija yra sudėtinga, bet savivaldybė mato galimybę švyturį atverti visuomenei, užtikrinant lankytojų srautus, saugumą. Švyturys galėtų būti naudojamas kaip lankytinas objektas, tik lankytojai būtų įleidžiami tam tikrai srautais, tam tikromis dienomis ir valandomis“, – tvirtino E. Simokaitis.

Tačiau Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė dar kartą paklausė, ar tikrai bus įmanoma suderinti „Klaipėdos naftos“ veiklą ir planuojamą švyturio atvėrimą visuomenei.

„Ir tai net ne „Klaipėdos naftos“ klausimas. „Klaipėdos nafta“ yra strateginės reikšmės objektas ir čia jau Energetikos ministerija turi pasakyti, ar valstybė sutinka leisti papildomas veiklas. Kiek prisimenu raštišką „Klaipėdos naftos“ poziciją, tai ji buvo ganėtinai prieš tokias galimas papildomas veiklas“, – teigė V. Paukštė.  

Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys tvirtino, jog visus šiuos klausimus turi susiderinti ir išspręsti pačios ministerijos, o iniciatyvos esą imsis Susisiekimo ministerija, nes taip pažadėjo Klaipėdoje viešėjęs susisiekimo ministras Marius Skuodis.

„Objektas yra labai svarbus, o saugumo, techninius, organizacinius klausimus galima išspręsti. Bet miesto taryba pirmiausia turi nuspręsti, ar mes perimame šį švyturį. Jei pozicijų suderinti nepavyks, tiesiog nebus rengiamas Vyriausybės nutarimas dėl turto perdavimo. Bet kad procesas vyktų, reikia miesto tarybos sutikimo perimti švyturį“, – aiškino A. Barbšys.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė pabrėžė, kad nors švyturys kaip lankytinas objektas yra labai patrauklus, bet prieš jį perimant tikrai svarbu išspręsti kelis esminius klausimus.

„Šiandien pats patekimas į švyturio teritoriją yra labai sudėtingas. Egzistuoja visi saugos reikalavimai, todėl patekti į šitą teritoriją yra praktiškai neįmanoma. Antras faktorius – pakilus į viršų žmonės negali absoliučiai nieko fotografuoti, nes taip yra „Klaipėdos naftos“ taisyklėse. Šiai dienai turi būti išspręsti visi šie dalykai, kad būtų aišku. O kol kas švyturys galėtų būti atidaromas tam tikromis dienomis, nes vis tiek yra tokie reikalavimai“, – teigė R. Savickienė.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Teisės departamento direktorius Linas Rudys pabrėžė, kad visi švyturio atvėrimo ir jo pastatų įveiklinimo klausimai turi būti derinami su „Klaipėdos nafta“, kad ji galėtų veikti taip, kaip iki šiol.

„Pati idėja dėl švyturio atvėrimo yra labai graži, bet sudėtinga tikėti, kad jis bus visiškai laisvai naudojamas. Teritorijoje vis tiek liks ribojimai, tad jau retorinis klausimas  kiek tai bus patogu žmonėms, lankytojams. Visus klausimas galima išspręsti, ieškoti išeičių, bet pirmiausia reikia atsakyti į esminį klausimą – ar įmanoma suderinti abi veiklas: „Klaipėdos naftos“ ir švyturio atvėrimą visuomenei“, – kalbėjo L. Rudys.

Klaipėdos miesto tarybos ir mero sekretorius Modestas Vitkus informavo, jog kitą savaitę vyks visų šiame komiteto posėdyje paminėtų institucijų pasitarimas, kuriame ir tikimasi gauti atsakymus į iškeltus klausimus.

„Mes, politikai, tikrai pritarsime, kad Klaipėdos savivaldybė perimtų švyturį. Tik ateikite pas mus su tinkamai parengtu sprendimo projektu, kuris būtų išdiskutuotas su visomis pusėmis“, – pabrėžė Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narė Nina Puteikienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This