Klaipėdos universiteto mokslininkai Šiauliams sukūrė dirbtinę salą

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto mokslininkų sukurta dirbtinė sala iškeliauja į Šiaulius ir netrukus paįvairins Talkšos ežero peizažą. Be kraštovaizdžio praturtinimo funkcijos eksperimentinės salos turi ir kitą – ekologinę misiją – ant jų auganti augalija panaudoja azoto ir fosforo junginius, kurių perteklius skatina vandens telkinių eutrofikaciją.

KU mokslininkai džiaugiasi, kad 2019-aisiais drauge su partneriais Vokietijoje ir Lenkijoje pradėtas dirbtinių salų kūrimo projektas vyksta sėkmingai ir jo geografija Lietuvoje plečiasi. Dvi dirbtinės salos jau porą metų sėkmingai atlieka vandens kokybės gerinimo įrenginių funkciją Kuršių mariose, viena Klaipėdos centre esančiame Jono kalnelio tvenkinyje.

Pirmųjų trijų salų konstrukcijos į Lietuvą buvo atgabentos iš Škotijos, naujausioji, iškeliaujanti į Šiaulius, jau pagaminta KU technologijų mokslininkų komandos.

„Bendri salos matmenys: ilgis – apytikriai 6300 mm, plotis – 1800 mm. Konstrukcija sudaryta iš 6 segmentų: plūdrumą konstrukcijai suteikiančių vamzdžių, konstrukcinio, laikančiojo nerūdijančiojo plieno tinklo, kokoso plaušo apvalkalo, jį prilaikančio galvanizuoto, dažyto tinklo. Jungiantys elementai iš nerūdijančiojo plieno. Konstrukcijos plūdrumas išbandytas KU Jūros tyrimų institute, laboratorinėmis sąlygomis. Sala nuo analogų skiriasi tuo, kad rinkoje esantys sprendiniai turi labai daug plastikinių dalių, kurios nuolat veikiamos tiesioginės saulės spinduliuotės suyra ir tokiu būdu mikroplastikas teršia vandens telkinį. Pagaminta konstrukcija neturi tiesiogiai saulės spinduliais veikiamų plastikinių dalių“, – pranešime cituojamas salos konstruktorių komandos vadovas dr. Artūras Tadžijevas.

Tarptautinio projekto „Livelagoons“ vadovas prof. Artūras Razinkovas–Baziukas pasakoja, jog įkurdinus salą Talkšos ežere bus paimti jo vandens mėginiai. Vėliau vandenys aplink salą taip pat bus stebimi.

„Turime suprasti, jog dvidešimties kvadratinių metrų sala ir per porą – trejetą metų ant jos įsitvirtinusi augmenija revoliucingų permainų neturės. Greitam efektui išgauti tokio dydžio ežere reikėtų bent 10 salų, tačiau tokiu būdu gerinti vandens kokybę labai patogu: sumontavai salą ir daugiau jokių rūpesčių, ji pasyviai atlieka savo funkciją, kai bet kokią technologinę vandens valymo įrangą reikėtų nuolat prižiūrėti. Tuo pačiu metu sala ir ežero peizažo akcentas, ir prieglobstis paukščiams, žuvims ir kitiems organizmams. Taip sala pasitarnauja biologinės įvairovės atstatymui urbanizuotose vandens telkiniuose“,- sako prof. Artūras Razinkovas-Baziukas.

Mokslininko teigimu, dirbtinės salos kaip vandens telkinių ekologinės būklės gerinimo priemonės populiarėja visoje Europoje.

Dirbtinės salos idėja Šiauliuose įgyvendinama bendrovės „Aviatic MRO“ iniciatyva ir lėšomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This