Vandens keliai į „Dangės flotilę“ jau atidaryti

Uostas ir jūra

Liepos 11 dieną tradiciniais istoriniais laivais – venterine valtimi „Rusnietis“, vytine „Jūratė“, valtimi „Vykintas“ ir lainerio „Titanikas“ gelbėjimosi valties replika – vandens kelią į liepos 23-iąją prasidėsiančią „Dangės flotilę“ atidarė Baltijos jūrų skautai. Jų laukia ilgas kelias, daugiau nei 200 km.

„Diena labai karšta.. Ir ne tik ore, juk žygis tik prasidėjo ir viskas vyksta pirmą kartą. Kelionės pradžioje buvo tam tikrų nesklandumų su ekipažų pasiskirstymu <…>, bet pirmojoje stotelėje, Kačerginėje padarėme reikiamas rokiruotes, ekipažus susistygavome ir įsivažiavome“, – rašė Jūrų skautai savo socialiniame tinkle starto dieną.

Jūrų skautai ruošiasi laivyno šimtmečio minėjimui ir inicijavo šią ekspediciją – Nemuno vidurupiu ir žemupiu tradiciniais ir istoriniais laivais leidosi vandens kelionei į Klaipėdą, o liepos 23 dieną su kitais burinio laivyno atstovais įplauks į Dangės upę prie pakeltą Pilies tiltą drauge su kitais „Dangės flotilės“ laivais.

Liepos 23-24 dienomis „Dangės flotilėje“ Baltijos Jūrų skautai rengs edukacinius pristatymus, pademonstruos parodomąją rikiuotę.

Vandens žygyje su 70-šimčia skautų iš visos Lietuvos keliauja Tradicinių ir istorinių laivų asociacijos nariai, kurie drauge su Lietuvos jūrų muziejumi kasmet per Jūros šventę reprezentuoja medinį burinį laivyną. Venterinės valties „Rusnietis“ statytojas ir savininkas Kęstutis Laukevičius džiaugiasi tokia iniciatyva:

– Medinio burinio laivyno, jūrinio paveldo ateitis – šių jaunų, iniciatyvių ir tvirtų žmonių rankose. Todėl net nedvejodami sutikome leistis į šią ekspediciją ne tik su „Rusniečiu“, bet ir su valtimi „Vykintas“, bei lainerio „Titanikas“ gelbėjimosi valties replika, – sako Kęstutis Laukevičius.

Kodėl valtis vadinama venterine? Venteris – žvejybos tinklas su vienu arba dviem tinkliniais sparnais. Iki šiol venteriai tebestatomi seklesnėse Kuršių marių vietose. Taigi ir valtys gavo pavadinimą, pagal tempiamą tinklą, kuriuo buvo žvejojama. Venterinė valtis – greita ir manevringa, todėl ja galėjo plaukti ir vienas žmogus. Nuo kurėnų venterinės valtys skyrėsi ne tik dydžiu, bet ir tuo, kad jų stiebų nepuošė vėtrungės. Tokio tipo valtys naudotos seklesnėse Kuršių marių dalyse. Čia buvo žvejojama statomaisiais kuolų tinklais-venterinėmis gaudyklėmis.

Kęstutis Laukevičius sako, jog puoselėdamas „medinukus“ siekia atgaivinti senąsias krašto tradicijas ir populiarinti laisvalaikio ir gyvenimo būdą, plaukioti ir buriuoti mediniais, tradiciniais ir istoriniais laivais. Ne veltui ir kitą savo laivą pavadino sūnaus Vykinto vardu, kuris taip pat seka tėčio pėdomis.

Vandens kelyje – taip pat ir Roko Radzvilavičiaus statytas ir vedamas laivas, vytinė „Jūratė“.

– Suręsti žvejybinę valtį ar laivą nėra paprasta, – sako šilutiškis Rokas Radzvilavičius.

Jis prisipažįsta, kad statydamas laivą buvo priverstas išmokti daug naujų dalykų, prisiminti jau išmoktus, kurių, manė, niekada neprireiks. Laivo statybai jaunas vyras entuziastingai skyrė visą savo laisvalaikį, nes dirba ugniagesiu gelbėtoju. O vytinės vardas – žmonos Jūratės garbei. Laivas tarnauja turizmo ir medinio laivyno populiarinimui.

Vytinė – tai tikra Lietuvos istorijos paslaptis. Jis buvo atkurtas tik pagal vieną nuotrauką, vieną graviūrą ir paveikslą. Šie laivai plukdė Nemunu medieną, javus, linus į Gdansko uostą. Tai – plokščiadugnis, ilgas, žemais bortais, aukštais bei aštriais pirmagaliu ir laivagaliu, vienu ilgu irkliniu vairu laivagalyje ir ant stiebo viduryje pritvirtinta bure, laivas. Vytinės – tvirti ir ilgaamžiai laivai. Jais plaukiota nuo XV amžiaus ištisus 500 metų, gabenti kroviniai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Prūsijos vidaus vandens keliais: upėmis, kanalais, mariomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Prasidėjo Jūros šventė: kas laukia pirmąją dieną?

63-ioji Jūros šventė liepos 29-30 dienomis kvies gausia, arti šimto renginių talpinančia programa. Startas jai kaip ir pernai buvo duotas ...
2022-07-29
Skaityti daugiau

Kultūra

„Dangės flotilės“ laivai jau pakeliui į Klaipėdą

Jau vienuolikti metai Jūros šventė prasideda tradicinių ir istorinių laivų paradu „Dangės flotilė“. Flotilės laivai dalyvauja Kuršių mariose Lietuvos medinio ...
2022-07-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jūros šventės eisenoje - 35 Klaipėdos kolektyvai ir 21 „Baltic Regatta” įgula

Klaipėdoje penktadienį prasidėjo 62-oji Jūros šventė. Jos pradžią simbolizuoja Priešpilio gatvėje, Kruizinių laivų terminalo link, suplevėsavusi Jūros šventės vėliava. Klaipėdos ...
2021-07-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This