Teismas asmeninį ranka rašytą testamentą pripažino teisėtu

Konsultacijos

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose (Gargžduose) išnagrinėta civilinė byla pagal pareiškėjos pareiškimą dėl asmeninio testamento patvirtinimo.

Moters sutuoktinis mirė 2021 m. Jis paliko ranka rašytą asmeninį testamentą. Pareiškėja, kuri teismo prašė patvirtinti šį testamentą, nurodė, jog su vyru po bendro 7 metų gyvenimo susituokė 2020 m.

Sutuoktinis turėjo du sūnus iš pirmos santuokos. 2019 m. notarų biure jis sudarė testamentą, kuriuo savo turtą paliko vienam iš sūnų ir moteriai. Kitam sūnui vyras testamentu nepaliko nieko, nes nebendravo su juo aštuonerius metus. Po testamento sudarymo vyro sveikata pablogėjo, jis nebegalėjo vaikščioti.

Kadangi sūnus, kuriam testamentu buvo palikęs turtą, retai paskambindavo, vyras supyko ir nusprendė pakeisti testamentą bei palikti sutuoktinei turto dalį. Tačiau pakeisti testamento pas notarą negalėjo, nes notarai dėl pandemijos atsisakydavo vykti į namus. Dėl šios priežasties vyras nusprendė surašyti testamentą savo ranka.

Teismas, vertindamas pareiškimo pagrįstumą, atsižvelgė į tai, kad po oficialiojo testamento 2019 m. sudarymo pasikeitė daug aplinkybių. Testatorius po testamento sudarymo pareiškėjai, kuri tuo metu dar nebuvo sutuoktinė, po mirties paliekamą turtą jai padovanojo. Po santuokos jie kartu įsigijo ūkiniais komerciniais tikslais ne mažiau kaip 3 nekilnojamojo turto objektus.

Santykiai su sūnumi, kuriam 2019 m. oficialiuoju testamentu buvo paliekamas visas kitas turtas, nutrūko, todėl teismas vertino, kad dėl šių priežasčių testatoriaus valia galėjo pasikeisti. Be to, dėl su pandemija susijusių priežasčių, įvairių rūšių paslaugų, įskaitant ir notarinių, teikimas ir gavimas nuo 2020 m. kovo vidurio iki metų pabaigos ir vėliau buvo apsunkintas.

Teismo pranešime teigiama, jog tai, kad asmuo anksčiau buvo sudaręs oficialųjį testamentą, neriboja ir neeliminuoja teisės sudaryti asmeninį testamentą. Be to, asmeninis testamentas gali būti sudaromas ir nesant sveikatos sutrikimų bei kitų nepatogumų. Tai yra asmens laisvo apsisprendimo veiksmas.

Teismas, įvertinęs nustatytų aplinkybių visumą, padarė išvadą, kad testatorius prašomame patvirtinti asmeniniame testamente suformavo savo valią palikti dalį savo turto sutuoktinei pareiškėjai ir ją tinkamai išreiškė. Kadangi testamentas atitinka asmeniniam testamentui keliamus reikalavimus, teismas jį patvirtino. 

Nutartis atskiruoju skundu gali būti skundžiama Klaipėdos apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Nutraukiant santuoką notarine tvarka yra numatyta ir kreditorių interesų apsauga

Jei sutuoktiniai neturi bendrų nepilnamečių vaikų, daugiau nei metus neveda bendro ūkio ir yra susitarę dėl santuokos nutraukimo sąlygų, nuo ...
2023-01-09
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Tikra istorija: abejingumas – baisiau ir už kovidą

Lietuvių stiprybė visada buvo vienybėje. Surėmę pečius mūsų tautiečiai laimėjo daug svarbių istorinių mūšių, nulėmusių valstybės gimimą ir raidą, susikibę ...
2021-03-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This