KUL išbandė jau antrą robotinę chirurginę sistemą

Sveikata

Iki šiol Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) jau atlikta beveik 600 robotinių operacijų. Kol kas KUL tokias operacijas atlieka vienintelė Lietuvoje ir Baltijos šalyse.

Trečiadienį būrys kvalifikuotų ligoninės specialistų vėl pirmieji turėjo unikalią galimybę susipažinti su antrąja robotine sistema „Versius“.

KUL nuotr.

Ją, sumontuotą demonstracijai ir išbandymui, medikams pristatė iš Jungtinės karalystės atvykę šių robotų kūrėjai.

„Ne paslaptis, kad medicininės technologijos vystosi sparčiai, ne išimtis ir robotinė chirurgija. Neseniai Europos Sąjungoje pradėta diegti trečioji robotinė „Versius“ sistema, kuri šiandien pasiekė ir Lietuvą. Klaipėdos universitetinės ligoninės specialistai turėjo išskirtinę galimybę palyginti naująją „Versius“ CMR kompanijos robotinę sistemą su ligoninėje jau sėkmingai trečius metus robotinei chirurgijai naudojama „Senhance Asensus“ robotine sistema, išgryninti jų abiejų privalumus ir trūkumus, o tuo pačiu ir planuoti tolimesnį robotinės chirurgijos vystymąsi bei progresą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje“, – pranešime spaudai pažymi KUL Chirurgijos departamento vadovas prof. habil. dr. Narimantas Evaldas Samalavičius.

„Versius“ robotinės sistemos gamintojas yra CMR (Cambridge Medical Robotic) kompanija, įsikūrusi Jungtinėje karalystėje.

„Buvo atlikta tūkstantis operacijų. Šios sistemos patikimumas ir saugumas įrodytas chirurgiškai gydant įvairius susirgimus. Tais pačiais metais gauta ir Europinė akreditacija, pradėtos operacijos Jungtinėje Karalystėje. Pirmoji šalis Europoje, kurioje atlikta robotinė operacija „Versius“ sistema, tapo Prancūzija (ši sistema pradėta naudoti 2020 metų rudenį). Tikėtina, kad pasaulinė pandemija sutrukdė sklandžiai ir savalaikiai šią sistemą įdiegti plačiau, bet pastaruoju metu visa eilė gydymo įstaigų įvairiose Europos sąjungos šalyse šią įrangą jau įsigijo ar planuoja ją įsigyti“, –  Klaipėdos universitetinės ligoninės medikams pasakojo šios sistemos kūrėjai.

Kaip pastebi N. E. Samalavičius, kai kurie „Versius“ robotinės sistemos principai yra tokie pat, kaip ir Klaipėdos universitetinėje ligoninė sėkmingai naudojama „Senhance“.

„Atvira“ chirurginė konsolė, atskiros roboto „rankos“. Ir tai, kas labai svarbu – daugkartinio naudojimo robotiniai instrumetai, kuriuos nuolat tobulinant, jų pakartotino naudojimo laikas ilgėja“, – teigė medikas.

Klaipėdoje jau trečius metus operuojama „Senhance“ robotine sistema – tai JAV kompanijos „Asensus Surgical“ produktas, kuris buvo pradėtas kurti 2000 metais, o klinikoje atsirado 2015 metais – pirmoji šio tipo robotinė sistema buvo instaliuota Romoje, Italijoje.

Robotinės operacijos pasižymi minimalia chirurgine invazija. Jų metu vietoje didelio pjūvio atliekami tik maži pjūveliai. Taip išvengiama atviro ertmės sąlyčio su aplinka, egzistuoja mažesnė infekcijos tikimybė, o proceso metu pacientas praranda mažiau kraujo. Dėl to po operacijos žmogus jaučia mažesnį skausmą, greičiau sveiksta, sparčiau sugrįžta į įprastą gyvenimą, mažiau tikėtinos komplikacijos.

„Robotinės chirurgijos atėjimas į Klaipėdos universitetinę ligoninę tapo proveržiu Baltijos šalių medicinoje. Pirmieji įdiegėme ir sėkmingai įsisavinome robotinę sistemą ne tik Lietuvoje, bet ir  Baltijos šalyse. Džiaugiamės, kad mūsų įdirbį pastebėjo ir pirmiesiems Lietuvoje ir Baltijos šalyse pristatė antrąją robotinę sistema „Versius“. Vertinant sėkmingus robotikos rezultatus ir pranašumus pacientų atžvilgiu, galvojame apie plėtrą, kadangi yra tiek robotu norinčių operuoti chirurgų, tiek juo norinčių operuotis pacientų. Dabar jau drąsiai galima pasakyti, kad robotinė chirurgija Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ne tik įdiegta, bet ir pilnai įsisavinta, tapo rutinine chirurgijos dalimi, atliekamos operacijos darosi vis sudėtingesnės, kasdieniai kaštai saikingi, o operacijų trukmė panaši į alternatyviais būdais atliekamas operacijas”, – sako ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis.

KUL robotų pagalba operuojama pilvo chirurgijoje, ginekologijoje ir urologijoje, o dažniausiai operuojami onkologiniai pacientai.

Pasak ligoninės medikų, labai svarbus ir mokslinis įdirbis – tai savos ir jau kai kuriose srityse unikalios Klaipėdos universitetinės ligoninės specialistų patirties apibendrinimas, mokslinės publikacijos, tarptautinės ir respublikinės konferencijos. Surengta ne viena tarptautinė ar respublikinės mokslinė-praktinė konferencija, kuriose vienu ar kitu aspektu nagrinėtos robotinės chirurgijos patirtis ir problemos. Klaipėdos universitetinės ligoninės medikų publikuotų mokslinių straipsnių robotine tema prestižiniuose užsienio šalių ir Lietuvos moksliniuose leidiniuose skaičius jau siekia beveik 30.  Pažymėtina, kad visos robotinės operacijos nuodugniai registruojamos ne tik ligoninės duomenų bazėje, bet ir tarptautiniame TRUST robotinės chirurgijos registre.

1 Comment

  1. Sigitas

    Ar tai nėra tik biznis? Jeigu robotinė chirurgija tokia unikali, kodėl tokių operacijų neidiegta Kauno, Vilniaus Klinikose, Rygoje, Taline? Nejaugi šių gydymo istaigų gydytojai, vadovai prastesni, mažiau išmanantys, neturi lėšų? Tokios operacijos atliekamos laparoskopiškai, kurie valdomi chirurgų rankų pagalba, o čia tokie pat laparoskopai, tik dar tarpininkas tarp chirurgo ir paciento pastatytas robotas.
    Čia daugiau panašu į biznį, lėšų švaistymą, na ir reklama KUL ir šių robotų gamintojams.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Universiteto ligoninei talkina tarptautinis ekspertas

Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) ieško sprendimų, kaip trumpinti eiles ne tik gydytojų konsultacijoms, bet ir operacijoms. Siekdama maksimaliai išnaudoti operacines ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This