Kada Jūsų kieme įrengs normalų apšvietimą ir išplės automobilių aikštelę?

Mums rašo

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacija
2021-09-21

Komentarų: 0

Yra Klaipėdoje tokia daugiabučių namų kiemų tvarkymo programa. Ji sprendžia klaipėdiečių kiemų apšvietimo ir automobilių aikštelių įrengimo klausimus.

Prieš kokius 6 metus Simonas Gentvilas pasiūlė sprendimą amžinai problemai dėl beribių norų ir ribotų resursų: nebetvarkykime gyventojams priskirtų daugiabučių kiemų, kuriuos jie pasišluoti ir patys gali, o sutaupytus pinigus geriau skirkime apšvietimui ir asfaltui kiemuose kloti. Kaip tarė, taip padarė. Gyventojus atstovaujantys tarybos nariai nubalsavo už, „sanitarinio teritorijų tvarkymo” programą uždarė, o „Klaipėdos miesto daugiabučių namų kiemų tvarkymo programą 2015-2025“ atidarė. Jai plane buvo numatyta skirti 725 000 EUR kasmet bent iki 2025-ųjų.


Programos gyvavimo pradžioje miestas buvo suskaidytas į 10 teritorijų, numatant bendrą iki 2025 metų programai skirtą 8 mln. EUR sumą padalinti tokiomis dalimis.

Irena Šakalienė praėjusią savaitę vykusiame Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje teigė, kad jos vadovaujamo Miesto tvarkymo skyrius turi prikaupęs per 4000 gyventojų paraiškų kiemų tvarkymui. Jokių paraiškų atrankos kriterijų nėra, – sakė I. Šakalienė. Suprask, Klaipėdos gyventojams,
savo sumokėtais mokesčiais finansavusiems miesto biudžetą, nėra reikalo žinot kokiais kriterijais vadovaujantis realizacijai žalią šviesą gauna projektai.

Na, tais 4000 gyventojų paraiškų nereikėtų labai gąsdintis. Juk ne kiekvienas asmeniškai kažko nori, jo rūpestis susijęs su didele vietos bendruomene.

Priminsiu, Klaipėdoje yra ~2500 daugiabučių. Jei laikysime, kad vieną kiemą, kurį kažkas nori apšviesti ar parkingu pasirūpinti, sudaro bent 6 namai, mums lieka pasirengti daugiausiai 417 projektus. Nežinau kiek tokių likusių tamsių ir parkingu neaprūpintų kiemų Klaipėdoje liko, bet vien pagal šią programą nuo 2017 m. „apšviesti“ 144 kiemai, o „suaikštelinta“ 15 teritorijų (1137 parkavimo vietos). Gal ne tiek daug ir liko?

Būtų aišku, jei būtų kažkoks monitoringas vykdomas ir aiški bei skaidri atrankos ir projektų rengimo ir vykdymo tvarka skelbiama. Kol kas tokios nėra. 

Irenos teigimu, dar 2017 metais pagal iki to laiko suplaukusius pageidavimus krūvą projektų buvo užsakyta suprojektuoti. Jie guli stalčiuje. Dalis realizuota, dalies iki šiol nerealizuotų projektų kainos stipriai nebeatitinka realių rangos darbų kainų.

I. Šakalienės teigimu, 2017 m. parengtų ir iki šiol nerealizuotų projektų yra tiek, kad vien jiems įgyvendinti reikės 5-6 mln. plius 4 metų statybos darbų
ir medžiagų išbrangimas.

Priminsiu, šioje programoje iki 2025 m. plane buvo numatyta 8 mln. EUR, liko nepanaudotų 3,5 mln. EUR (čia neminusuota 2021 m. darbų vertė).

Kam darė tiek projektų, kad praėjus 4 metams po projektų parengimo, dar yra nerealizuotų? Ar sunku planuoti tik metų į priekį horizontui reikalingus projektus? Šis klausimas nebuvo užduotas. Jei ir būtų, kaip dabar patapo madinga Klaipėdos politikų tarpe sakyti, „kam knaisiotis praeityje, žiūrėkime į ateitį“.

Tokiais atvejais norisi jiems priminti, kad jei nesimokai iš jau padarytų klaidų, kaip gali tikėtis jų nebedaryti ateity?

Svarstymo komitete rezultatas: jo nariai įpareigojo KMSA Miesto tvarkymo skyriaus (skyriuje dirba 14 tarnautojų) vedėją I. Šakalienę parengti eilės sudarymo tvarkos aprašą ir paviešinti visų pateiktų gyventojų paraiškų sąrašą, kuriame aiškiai matytųsi projektų realizavimo eilės tvarka.

Laukiam, vertinam, balsuojam.

Ir dar. Plėsdami parkingus brandžių medžių sąskaita gerai pagalvokite. Naujas medis, kol taps rimtu oro filtru, pavėsio teikėju ir palaima akims, turės bręsti mažiausiai 30 metų, o Apple savavaldžius, pagal poreikį telefonu užsisakomus automobilius, kurie pakeis mūsų polinkį turėti savo asmeninį, išleis jau 2026-aisiais. Spręsti reikia šiandienos problemas, bet jas sprendžiant neužmiršti rytojaus poreikių.

Visas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2021-09-16 Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdžio vaizdo įrašas čia:

Verta pasižiūrėti visą, tačiau kurie norės tik kiemų tvarkymo klausimą pažinti, žiūrėkite nuo 2:05:10.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This