Klaipėda turi naują bendrąjį planą: politikai pasigedo tik šampano

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečių surengti protestai, politikų pašto dėžutes užpildę miestiečių laiškai, pasisakymai iš Klaipėdiečių tribūnos ir net Kultūros magistrų kreipimasis miesto tarybos narių neišmušė iš vėžių – jie ketvirtadienį kone vienbalsiai pritarė naujam Klaipėdos bendrajam planui, nors daugelis pripažino, kad jam turi pastabų.

Klaipėdiečių pasipriešinimas rezultatų nedavė – miesto taryba pritarė naujam Bendrajam planui. Virginijos Spurytės nuotr.

Klaipėda ištuštės?

Nuo 2015 metų rengtas Klaipėdos bendrasis planas (BP), kuris turi pakeisti iki šiol nuo 2000-ųjų galiojantį dokumentą, ketvirtadienį pasiekė finišo tiesiąją – jis buvo pateiktas tvirtinti Klaipėdos miesto tarybai.

Šį planą jau svarstant komitetuose tapo aišku, kad politikai yra linkę naujam BP pritarti. Jų nuomonę pakeisti bandė klaipėdiečiai, kurie šią savaitę surengė net du piketus, trečiadienį viešai buvo išplatintas Klaipėdos kultūros magistrų kreipimasis, kuriame taip pat prašyta nepritarti parengtam BP.

Tokius prašymus kartojo ir iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje pasisakęs Lietuvos žaliųjų partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arvydas Ektis bei Melnragės seniūnaitė Marija Kalendė.

„Mane liūdina situacija, jog Klaipėda neturi stuburinės nuomonės ir pataikauja Vyriausybės priimtam Uosto bendrajam planui. Miesto BP yra tik tarnavimas. Gaila, kad niekas nebando Uosto bendrojo plano kvestionuoti tiek teisme, tiek Konstituciniame Teisme. Tad ši taryba, tvirtindama Klaipėdos BP, tiesiog pataikauja Uosto bendrajam planui. Šiame Klaipėdos BP kalbama tik apie uosto plėtrą. Tai ir nusiųskite aiškią žinutę klaipėdiečiams, kad jūs mums esate nereikalingi, greičiau kraustykitės iš Klaipėdos, nes trukdote mūsų planams. Matau, jog Klaipėda ištuštės pakankamai greitai“, – ir prognozavo, ir į miesto tarybos narius kreipėsi A. Ektis.

M. Kalendė taip pat akcentavo, jog šis Klaipėdos BP lems, jog dar labiau išaugs klaipėdiečių sergamumas ir mirtingumas, kurie ir taip yra didžiausi Lietuvoje, nes esą dar labiau padidės tarša. „Mes nenorime tokio miesto, kuris piešiamas BP. Teikėme pasiūlymus, gavome neigiamus atsakymus, o juos galima traktuoti kaip skatinimą išsikraustyti iš miesto, nes nebenorime, kad mūsų vaikai sirgtų“, – kalbėjo M. Kalendė.

Laukia 200 projektų

Tačiau naują BP Klaipėdos miesto tarybos nariams pristatęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis tvirtino, kad „šitas planas yra gerokai žalesnis, darnesnis ir sudarantis galimybes gerinti gyvenamąją aplinką, o ne pramonę“.

Jis dar kartą priminė, kad Uosto BP yra aukštesnę galią turintis dokumentas, todėl jo sprendinius reikėjo perkelti ir į miesto BP.

G. Neniškis aiškino, jog klaipėdiečių išsakyti nuogąstavimai, jog bus urbanizuota Smiltynė, Melnragė, iškirstas Girulių miškas neturi jokio pagrindo. „Smiltynėje nėra nieko tokio planuojama. Bet jei nebus šio BP, Smiltynėje negalima atkurti rekreacinio potencialo, o reikia pripažinti, kad ji dabar atrodo prastai. Giruliuose ir Melnragėje tikrai reikia skatinti vadinamųjų SPA atsiradimą ir jei procesas išjudės, tai bus tikrai geriau nei yra dabar. Jei vystytis rekreacinė infrastruktūra, tai bus ne asfaltas, o medžiai“, – tikino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius.

Jis pabrėžė, jog BP nėra strateginis planas, todėl naivu tikėtis, kad visi sprendiniai bus įgyvendinti. „Kai kurie sprendiniai gali būti neįgyvendinti, palikti kitam etapui. Bet kokiu atveju bus rengiama BP sprendinių įgyvendinimo programa, ji turi būti parengta per tris mėnesius ir pristatyta miesto tarybos kolegijai“, – teigė G. Neniškis.

Jis pabrėžė, kad šio BP laukia mažiausiai 200 įvairių privačių projektų – ir mažų, ir didelių. Jei BP bus patvirtintas, tuomet pajudės ir įstrigę savivaldybės infrastruktūros projektai.

Pasigedo šampano

Miesto tarybos posėdyje iš politikų viešai BP nepritarė tik Nina Puteikienė, kuri tikino nemananti, kad šis dokumentas padės Klaipėdai augti, kad joje gausės gyventojų.

„Gyvenimo kokybė negerėja, infrastruktūros būklė, deja, keičiasi ne miestiečių labui, nes uosto transportas važiuos per miestą tik žymiai galingesniu srautu. Ekonomikos augimą šis BP gal ir skatins, bet matysime, kaip klaipėdiečiai palieka miestą ir auga kitas klaipėdiečių miestas už miesto. Skaudžiausia tai, kad taikant primityvų mąstymą, bus suniokotos jautrios gamtos teritorijos. Nepritarsiu šiam planui, nes miesto centras tebelieka atiduotas uostui ir nematau politinių pastangų tam, kad būtų surastas konsensusas su uostu, kad ne miestas tarnautų uostui, o uostas tai pat atsižvelgtų į miestiečių pageidavimus“, – kalbėjo N. Puteikienė.

Ji dar posėdžio pradžioje siūlė BP tvirtinimo klausimą išbraukti iš darbotvarkės ir dokumentą pakoreguoti taip, kad jis tenkintų miestiečius. Tačiau Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiutė-Amšiejienė paaiškino, jog korekcijos realiai reiškia tai, kad planą reikėtų rengti iš naujo, o tai truktų ne vienerius metus.

„Asmeniškai ir aš turiu eilę pastabų šiam planui, bet šiandien turime pasirinkimo momentą – ar toliau stagnuoti ir nejudėti į priekį, kaip buvo stagnuojama daug metų, ar leisti žengti į priekį bent tiems objektams, dėl kurių nekyla diskusijų. Man svarbu tai, kad savivaldybė sutinka su pastabomis, girdžiu patikinimus, kad diskusijų keliantys projektai net nebus pradedami, o jei ir bus – miesto taryba jiems galės nepritarti. Todėl šiam BP pritarsiu vardan Klaipėdos perspektyvų“, – kalbėjo miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus.  

Politikas Saulius Budinas antrino, kad planas nėra tobulas, bet jis yra daug geresnis ir progresyvesnis nei dabar galiojantis.

„Besiklausydama didžiulio visuomenės spaudimo, noriu pasakyti, kad matykime ne grėsmes, o galimybes. Investicijos tikrai laukia, mes turime sudaryti sąlygas verslui plėtotis. Kviečiu visus pritarti šiam BP, nežiūrit opozicija, pozicija. Kurkime miestą ateities kartoms“, – ragino miesto tarybos narė Alina Velykienė.

Tačiau ji apgailestavo, jog Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nesuorganizavo posėdžio Klaipėdos savivaldybėje, kad toks istorinis dokumentas būtų patvirtintas gyvai, o politikai galėtų pakelti šampano taures.  

Savo nuomonę dėl naujo Klaipėdos BP balsuodami pareiškė visi uostamiesčio politikai. 29 balsavo už, o N. Puteikienė ir Jurijus Šeršniovas buvo prieš.

20 Comments

  1. Džiugauja Taryba

    29 vnt manau turi padeti mandatus. Miesto žmoniems jie nereikalungi. Jie tarnauja verslui .

    Reply
    • Būtent

      Teisingai, kam tokia miesto taryba kur tarnauja tik verslui ir uostui o ne klaipėdiečiams??

    • Šlykštu

      Bjauru buvo žiūrėt tą tarybos posėdį, visi nu tokie jau parsidavę… visiškai.. Ar jums visiškai nesvarbus klaipėdiečių balsas? Jums atrodo normalu taip ignoruot visus ir viską, ar vadint melagiais architektus ir kitus garbingus žmones, kuriems toks planas taip pat ne prie širdies? Pinigų tarnai…

  2. aaaaaaaa

    Benečiui pensijoje nėra kas veikt, turėjo darbo ir še tau baigėsi.

    Reply
    • Jons

      Turbut pyksta, kad pats negavo BP rengimo uzsakymo, tai nusprende kersyti. Gailiui irgi nepavyko pastato prastumti Klasco uz uzsikelta kaina, tai eme del Ziemos uosto BP tarkuoti.

    • O kaip 29 klaipėdos sav. verslo atstovu

      Piksta ant protingu žmonių, norinčių Klaipėdai klestėjimo. Tulžim spjaudosi. Paspringsit mūsų Lietuvos turtu. Linkių užsiversti 29 vnt.

  3. Ane

    Susirinko genučių ir kitų senų žabų papiketuoti net nežinodamos už ką, bet svarbu, kad prieš.

    Reply
    • Vita

      Buvo daug jaunimo, jeigu ką. Pažiūrėkite KIDE nuotraukas

    • Na jau na jau

      Kide ? 🙂 Manau laikas protestuoti prieš biudžeto pinigų įsisavintojus . Ten toookie euriukai ” protestuotojams ” plaukia ….

    • Piktam komentatoriui

      Nereikia žmonių įžeidinėt – nepadoru

  4. Taip nusivyliau Taryba

    Supratau Taryba atstovaujasaviems. Verslui, bet ne gyventijams. Gyventojus žudys su tašra per ta plana

    Reply
  5. O dabar

    reikėtų baigti dalinti pinigus iš miesto biudžeto tai ” menuomenei ” . Tegul užsidirba iš bilietukų tų , kurie nenori miesto vystymosi . Galės kartu ” puodais tarškėti ” . Labai nusivyliau …

    Reply
  6. Klaipėdietis

    Mane tai labai nuvylė magistrai. Ar jie nieko nesuvokia, nesiorientuoja ar iš principo yra prieš viską nusiteikę? Suprantu profesionalius piketuotojus medinėmis smegenimis dar Puteikienę, iš jų daug nepareikalausi, jie visada ir dėl visko buvo ir bus „prieš”, bet, kad asmenys vadinami elitu, inteligentais stabdytų miesto raidą,…tai jau atleiskite! Pažvelkite kaip mes atrodome, lyg laikas būtų sustojęs! Iš kitos pusės lyg ir viskas aišku – meno, o ne filosofijos magistrai tad ko norėti. Ir vis tiek gaila.

    Reply
    • *****

      Aš taip pat nusivyliau magistrais . Man gėda , kad už ne kai kuriuos balsavau . Manau paklausus ” apie ką planas ” ? menuomenė net atsakyti konkrečiai nesugebėtų .

    • Nusivylė magistrais tik 29 Tarybos atstovai, bet ne gyventojai

      Kaveckai ir tie kurie iš projektu dalinsis miliardai. O žmonės gaus tarša ir gamtos sunaikinima, sveikatos pabligėjima

    • Nu ir?

      O mane nuvylė tokie komentatoriai besispjaudantys tulžimi, ir kas toliau?

  7. ....

    Pritariu miestas turi žengti pirmyn . Rėksniai ir destruktoriai mažumoje , o tai – puiku .

    Reply
    • ...

      Pirmyn į dar didesnę miesto taršą, į miškų naikinimą, gyventojų atsikratymą? Puiku?

    • Memelender

      O kur tu tuos miškų naikinimus matai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This