Už du buteliukus kanapių aliejaus vyrui teko minti teismų slenksčius

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Seimui ruošiantis trečiąjį kartą balsuoti dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo (pirmais dviem atvejais tam buvo pritarta), 50-metis vilnietis Ričardas G. gali lengviau atsikvėpti: Klaipėdos apygardos teismui patenkinus jo skundą, vyras pagaliau atsikratė narkotikų platintojo etiketės.

Už augalinės kilmės aliejų – į teisiamųjų suolą

Absurdo istoriją primenantis įvykis, kainavęs pavežėju dirbančiam vyrui daug nervų ir nemažai pinigų, atsitiko po to, kai jis praėjusių metų vasarį iš keleivio įsigijo viešai internete platinamo, gydomų savybių turinčio pluoštinių kanapių aliejaus.

Kadangi preparatas vyrui bei jo sergančiai mamai padėjo sureguliuoti miego sutrikimus, vilnietis to paties augalinio aliejaus nupirko ir Klaipėdoje gyvenančiai dukrai. Du buteliukus minėto produkto į uostamiestį jis išsiuntė per siuntų terminalą.

Čia ir prasidėjo vilniečio bėdos – uostamiesčio teisėsaugininkai vyrą apkaltino narkotinių medžiagų platinimu, mat aliejuje aptiktas labai nedidelis – mažesnis nei 0,2 proc. psichotropinės medžiagos THC kiekis.

Už tai kaltinamąjį aktą` surašiusi Klaipėdos apygardos prokurorė Ričardą prilygino patyrusiems narkotikų prekeiviams, jam pareiškusi kaltinimą pagal tą patį 260 -ąjį Baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris taikomas ir vadinamiesiems narkodileriams ir už kurį laisvės galima netekti net iki 8 metų.

Nors Klaipėdos apylinkės teismas, šių metų vasarį išnagrinėjęs bylą, neteistam ir anksčiau jokių reikalų su teisėsauga neturėjusiam vyrui skyrė švelnesnę bausmę – pusantrų metų laisvės apribojimą, įpareigojęs jį dar ir dalyvauti elgesio pataisos programoje, vilnietis pasinaudojo galimybe šį teismo sprendimą apskųsti apeliacine tvarka.

Advokatas: formuojama nauja teismų praktika

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija, susidedanti iš Editos Lapinskienės, Eduardo Maškevičiaus ir Lino Pauliukėno, šią vasarą išnagrinėjusi vyro skundą, ji patenkino ir vilnietį visiškai išteisino.

Teismas, priimdamas išteisinamąjį nuosprendį, rėmėsi ne tik Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika, bet ir Europos Teisingumo Teismo dar 2003 metų išaiškinimu bei 2020 metų lapkričio mėn. priimtu sprendimu panašioje byloje.

„Tais atvejais, kai Europos Sąjungos teisės ir nacionalinės baudžiamosios teisės taikymo sritis bent iš dalies sutampa, nacionalinis teismas turi pareigą pateikti kiek įmanoma Europos Sąjungos teisę atitinkantį vidaus teisės aiškinimą, prireikus ir tiesiogiai atsižvelgdamas į atitinkamų jos teisės aktų reikalavimus”, – pažymima teismo sprendime.

Išteisinamajame teismo sprendime nurodoma, jog vyras dukrai siuntė vaistus kaip paprastą aliejų. Šiuos vaistus vartojo ir jis pats bei jo motina. Teisiamasis žinojo apie kanapių aliejaus savybes, kad jos gydo vėžį, šizofreniją, stiprina organizmą, gerina miegą ir kad jis nebūtų dukrai siuntęs nelegalaus produkto, akcentuojama teismo sprendime.

Pasak teismo, „pagal susiformavusią teismų praktiką, duomenų, kuriais remiantis galima tik manyti, kad nusikalstama veika galėjo būti padaryta, nepakanka išvadoms apie asmens kaltumą padaryti ir apkaltinamajam nuosprendžiui priimti”.

Išteisintą vyrą teisme gynęs klaipėdietis advokatas Robertas Skėrys teigė, jos šis teismo sprendimas yra svarbus teisminės praktikos formavimo prasme.

„Klaipėdos apygardos teismo sprendimas yra reikšmingas dėl to, kad šiuo metu yra formuojama nauja teismų praktika, susijusi su pluoštinių kanapių produktų vartojimu”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė advokatas.

R. Skėrys neslėpė, jog jį nustebino tas faktas, kad jo ginamasis įsigijo Lietuvos gamintojo produktą, oficialiai platinamą užsienyje, tačiau prieš jį baudžiamąjį persekiojimą pradėję uostamiesčio pareigūnai į tai visiškai nekreipė dėmesio, nors Lietuvoje jau yra priimtas Pluoštinių kanapių įstatymas.

Pasak advokato, seniai mokslininkų yra įrodyta, jog pluoštinių kanapių produktai yra naudingi sveikatai, jie įvairių ligų gydymui naudojami daugelyje pasaulio šalių.

INFORMACIJA

Seimas pritarė Vyriausybės pateiktiems Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimams, pagal kuriuos bus galima perdirbti ne tik jų stiebus ir sėklas, kaip kad yra šiuo metu, bet ir likusias šio naudingo augalo dalis – žiedynus ir lapus. Šie pakeitimai šalyje įsigalios jau lapkričio 1 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This