Kas slypi už statistikos skaičių

Nuomonės

Andrius Samuilovas, laikinasis VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktorius
2021-10-19

Komentarų: 2

Naujausioje Klaipėdos raidos apžvalgoje miesto tarybos narys Saulius Budinas kritiško dėmesio skyrė ir mūsų viešojo transporto sistemai. Kaip įstaigos vadovas, kuris tuos aptartus dokumentus ir rengė, matau prasmę išskleisti „Atviros Klaipėdos” skaitytojams, kokius sistemoje vykstančius procesus skaičiai parodo.

Riedmenys sistemoje atnaujinami nuolat. Galioja taisyklė: 20 metų sulaukęs autobusas privalo būti pakeičiamas į ne senesnį kaip 13 metų, ir jos privalomai laikomės. Tačiau vykdant atskirus naujus projektus – sudarant sutartis dėl naujų maršrutų paketų, iš vežėjų reikalaujame visiškai
naujų autobusų. Štai 2017 metų spalį sistemą papildė 15 visiškai naujų mažos talpos autobusų, 2018-04-16 startavo integruotų maršrutinių taksi paslauga mieste – visi 28 „mikriukai” buvo nauji; tai iš karto sumažino vidutinį autobusų amžių ir statistikoje pasimatė ženklus šuolis į gerąją pusę. 2019 metų rugsėjį, su ES paramos pagalba, mieste darbą pradėjo 18 naujųjų MAN.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pastaruoju metu visiškai naujų autobusų pirkimo (išskyrus du elektrobusus nuo 2020-04) nebuvo, todėl parkas natūraliai per kelis metus paseno – formalus rodiklis suprastėjo.

Dabar iki metų pabaigos septyni 19-20 metų „senukai“ bus pakeisti į 13 metų, kitais metais tas pats laukia dar 33 autobusų.

Ženklaus momentinio pokyčio tikimės 2025 metais, kai bus atnaujinamos pagrindinių miesto maršrutų sutartys.

Pastaraisiais metais Vilnius ir Kaunas pastebimai keitė viešojo transporto parką, mes dabar su metų vidurkiu atsiliekame, bet už 3-4 metų jų parko amžius kils, o mes turėsime progą pasigerinti.

Vertinant ekologinius ir komforto aspektus, teisingiau būtų skaičiuoti ne senus/naujus turimus autobusu, ne dyzelinius/dujinius, o kiekvieno konkretaus autobuso atliekamą ridą. Dujiniai autobusai santykinai naujesni (2013, 2014, 2019 metų gamybos), jų kiekis nuosekliai auga, tuo pačiu ir ridos apimtys.

Tiesa būtina pastebėti, kad 2021 metais, drastiškai pabrangus dujoms, dujinės ridos augimui atsirado kliūčių – naujinant parką vežėjas rečiau rinksis dujinį.

Sauliaus Budino rašinyje nurodytas dujinių autobusų skaičiau sumažėjimas atsirado tik popieriuje, dėl mano klaidos – teikiant duomenys būdavo įrašyta ne procentinė dalis, o dujinių transporto priemonių kiekis. Mano neapsižiūrėjimas, kad tarybos nario aptartoje ataskaitos lentelėje iš ankstesnių metų liko tokių autobusų vienetai, o nuo 2019 metų – jau procentai atskirai to nepažymint. Atsiprašau, kaltas.

Transporto priemonių pritaikymo ypatingų poreikių turintiems keleiviams srityje didelės intrigos taip pat nėra. Turime 23 mažos talpos priemones, kurios didžiąją dalimi važiuoja privežamuosiuose maršrutuose. 2015-2017 metais dar rinkomės naujumą prieš didesnį patogumą (startavo autobusiukai visiškai nauji, bet su 1-2 laipteliais įlipant). Per pastaruosius dvejus metus, optimizuojant bendrą tinklo transporto priemonių skaičių, tie 23 autobusai sudaro nebe 8, o 11 procentus viso parko.

Būtų puiku, kad ne tik Saulius Budinas, bet ir kiti tarybos nariai pasidalintų savo mintimis apie Klaipėdos viešojo transporto reikalus.

2 Comments

  1. Simona

    Klausimas. Ar tik Klaipėdos autobusų parkas keičia senus į naujus autobusus, ar tik savivaldybės įmonė? Didžiają dalis maršrurų aptarnauja privatūs vežėjai. Kažkaip nepastebima kad į Melnragę ar Girulius važiuotų nauji autobusai

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Yra proveržis mieste ir to kai kas nenori matyti ir gyvena senais sentimentais , kai jie buvo valdžioje!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This