Baseino statybų istorija: Klaipėdos savivaldybė nemokės jokios baudos

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė pasiekė galutinę pergalę prieš Centrinę projektų valdymo agentūrą (CPVA), kuri į europinę paramą baseino statyboms skyrusios Vidaus reikalų ministerijos sąskaitą buvo nurodžiusi grąžinti 3,94 mln. eurų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradinė baseinų statybos kaina siekė 15,823 mln. eurų, o statybų eigoje ji išaugo iki 16,579 mln. eurų. Agentūra buvo konstatavusi, kad Savivaldybės administracija, kuriai tuo metu vadovavo liberalas Saulius Budinas, skelbdama baseino statybų rangovo konkursą kai kuriems subjektams dirbtinai sudarė palankias sąlygas laimėti. Teigta, kad pasirinktas rangovas – AB „Axis Industries“ ir jau bankrutavusi UAB „Deglas“ – tikėtina, nebūtų laimėjęs konkurso, jei jau paskelbto ir vykdomo viešojo pirkimo metu savivaldybė nebūtų pakoregavusi ir pakeitusi tam tikrų konkurso sąlygų, susijusių su reikalavimais jungtinei veiklai.

Vykdant viešąjį konkursą buvo pakeisti ir projektiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, pradinėje projekto techninėje specifikacijoje nurodytas šilumos siurblys – „GeoKat 25″ – eigoje buvo pakeistas kitu. Tokiu būdu vienas iš konkurse dalyvaujančių subjektų su pradinių pirkimo dokumentų neatitinkančiu pasiūlymu tapo tinkamu ir buvo patvirtintas kaip konkurso laimėtojas. Dėl tokių pažeidimų buvo skirta beveik 4 mln. eurų sankcija.

Savivaldybei apskundus tokį CPVA sprendimą Vilniaus apygardos administracinis teismas rugsėjo pabaigoje konstatavo, kad nėra pagrindo teigti, jog savivaldybė, pažeisdamas tiekėjų lygiateisiškumo ir skaidrumo principą, padarė tik formalų pažeidimą, tačiau sankciją sumažino iki minimalios 5 proc. „finansinė pataisos” – 828 978,13 Eur. Visgi savivaldybė nepasitenkino tokiu sprendimu ir pasinaudojo galimybę pateikti skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), nes net ir sumažinta finansinė sankcija esą yra neproporcinga „tariamam pažeidimui”.

Bylą išnagrinėjusi LVAT kolegija, kurią sudarė teisėjai Arūnas Dirvonas, Veslava Ruskan ir Milda Vainienė, akcentavo, kad įsiteisėjusiame Apeliacinio teismo sprendime buvo konstatuota, jog nebuvo pagrindo panaikinti nei baseino rangos konkurso sąlygų, nei jo rezultatų, todėl CPVA sprendimas turi būti naikinamas kaip neteisėtas iš esmės, nes savo turiniu prieštaraujantis aukštesnės galios teisės aktams.

Tačiau LVAT atmetė Klaipėdos savivaldybės administracijos prašymą priteisti 4 421,7 Eur dydžio teisines išlaidas, patirtas šios instancijos teisme. Akcentuota, kad Savivaldybės administracija turi Teisės skyrių ir nepateikė argumentų, kodėl nagrinėjamoje byloje buvo būtinos advokato paslaugos. Iš CVPA savivaldybei priteista tik 5 850 Eur bylinėjimosi išlaidų, patirtų pirmos instancijos teisme, nes agentūra nebuvo pateikusi apeliacinio skundo.

Savivaldybė teismuose dar bylinėjasi ir dėl baseino brokų, kuriuos, jos nuomone, padarė rangovai, tačiau ši byla dėl paskirtos antros ekspertizės vis dar nepradėta nagrinėti iš esmės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Transportas

Transporto saugos administracija nepagrįstai nuskriaudė „Gargždų geležinkelį“

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) išplėstinė teisėjų kolegija išnagrinėjo bylą dėl Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) sprendimo, kuriuo nuspręsta UAB ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This