Bibliotekos fotoarchyvai pildosi ir per pandemiją

Kultūra

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus vedėja Jurga Bardauskienė sako, jog fotografija yra ne tik meno kūrinys, ne tik dokumentas, bet ir kultūros paveldo objektas, turintis išliekamąją vertę, atspindintis mūsų istoriją ir praeitį.

J. Bardauskienė (su mikrofonu) džiaugėsi, jog per pandemiją biblioteka pasipildė JAV gyvenančio klaipėdiečio R. Jurčio (centre) nuotraukomis ir negatyvais. Palmiros Mart nuotr.

„Biblioteka yra atminties institucija, kaip ir visi archyvai, muziejai, bibliotekos taip pat kaupia kultūros paveldą ir archyvus”, – šią savaitę dalyvaudama fotomenininko Edžio Jurčio fotoalbumo pristatyme kalbėjo Ievos Simonaitytės bibliotekos fotoarchyvo fondo įkūrimo iniciatorė ir jo puoselėtoja J. Bardauskienė.

Jos teigimu, postūmį kaupti fotoarchyvus suteikė 2007 metais bibliotekai padovanota didžiulė neįkainojama Mažosios Lietuvos metraštininko, kraštotyrininko Bernardo Aleknavičiaus fotonegatyvų ir nuotraukų kolekcija. Tada buvo pradėtas ir nuotraukų skaitmeninimas.

2011 m. biblioteką pasiekė vertingas istorinis memelenderių AdM archyvas (jo nuotraukos dažnai naudojamos „Atviroje Klaipėdoje” spausdinamose kultūrinių projektų publikacijose – aut. pst.).

„Kaupiant fotografijų archyvą, mūsų biblioteka yra išskirtinė, nes kol kas iš bibliotekų mes vieninteliai turime tokį didžiulį fotoarchyvą. Mūsų išskirtinumas dar yra toks, kad mes kaupiame būtent Klaipėdos fotoarchyvą, t.y. archyvus, arba turiniu susijusius su Klaipėda, arba autorių kilmė yra susijusi su Klaipėda, todėl mes su kitom įstaigom nekonkuruojam”, – pabrėžė bibliotekininkė.

Kartu J. Bardauskienė pasidžiaugė, jog pandemija nesustabdė šios veiklos, atvirkščiai – bibliotekos archyvų fondai, jos teigimu, pildosi dar intensyviau nei anksčiau.

„Biblioteka, perimdama archyvus, taip pat įsipareigoja išsaugoti autorių teises”, – akcentavo ji. Dėl to, bibliotekininkės teigimu, viešas nuotraukų panaudojimas yra gana ribotas, nebent autorius būtų suteikęs dalinimosi jomis leidimą, kas pasaulyje jau tampa populiaru.

„Tačiau mano praktikoje nepasitaikė tokio atvejo, kad autorius tokias plačias teises suteiktų, taigi, yra tam tikri naudojimo apribojimai ir biblioteka yra įsipareigojusi jų laikytis”, – sakė J. Bardauskienė, kartu patikinusi, jog atvykusiems į biblioteką lankytojams visos fondų nuotraukos yra prieinamos. Su archyve esančiomis suskaitmenintomis nuotraukomis taip pat galima susipažinti ir per epaveldą.

INFORMACIJA

Ievos Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdos fotoarchyvas įkurtas 2010 metais siekiant išsaugoti vieną iš jautriausių aplinkos poveikiui bei nykstančių kultūros paveldo objektų – fotografiją.  

Bibliotekoje saugomi ir skaitmeninami įvairių Klaipėdos fotomenininkų ir žurnalistų negatyvai. Daugiau nei 10 tūkst. negatyvų viešinami suskaitmeninto kultūros paveldo platformose epaveldas.lt ir europeana.eu.

Viena didžiausių šiame archyve – Artūro Šeštoko fotokolekcija, fiksuojanti įvairius Klaipėdai svarbius ir reikšmingus įvykius, vykusius 1988–1990 metais bei kitus Klaipėdos gyvenimo momentus.

Fotoarchyve saugomos ir kitų Klaipėdos fotografų kolekcijos: Aleksandro Dapkevičiaus, Algimanto Kalvaičio, Audroniaus Ulozevičiaus, Eugenijaus Maciaus, Albino Šidlausko, Augustino Pocevičiaus. Šiose kolekcijose svarbią vietą užima dokumentinė-kraštotyrinė fotografija, kurioje užfiksuoti įvairūs įvykiai, renginiai, vykę Klaipėdoje ir Lietuvoje 1988–1995 metų laikotarpiu.

2020 m. bibliotekos fotoarchyvas pasipildė unikaliomis Klaipėdos fotografų bei žurnalistų Andriaus Juškevičiaus, Vyto Karaciejaus, Arvydo Stubros, Viktoro Trublenkovo ir Edžio Jurčio kolekcijomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kviečia Nacionalinė bibliotekų savaitė

Balandžio 23–29 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugija tradiciškai organizuoja Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Tai – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms, ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Pirmoji moksleivės fotografijų paroda

Kovo 27 d., trečiadienį, 17.30 val., Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Nišinėje galerijoje atidaroma Angelos Danielos Skaizgirytės paroda „Laiškas ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Veidai

Atlikėjui iš Aukštaitijos Klaipėdos kraštas dvelkia romantika

Pernai gimusi idėja ir svajonė šiemet bardui Kazimierui Jakučiui virs realybe: penktasis „sūnus“ – įmonė „Lonas“ – atlikėjo tėviškėje pasodins ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This