Idėjai išsiprašyti uosto akcijų – pirmas palaikymas

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas su pastaba pritarė liberalo Saulius Budino pasiūlytam kreipimosi į Vyriausybę projektui, kuriuo prašoma suteikti į akcinę bendrovę pavirsiančios Klaipėdos uosto direkcijos akcijų. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pristatydamas savo siūlymą, kad Klaipėda turėtų prašyti 30 proc. tokios bendrovės akcijų, S. Budinas teigė, jog įstatymu jau įtvirtina šiuo metu valstybine įmone esančios direkcijos pertvarka yra „puikus, istorinis šansas savivaldybei tapti vienos iš pelningiausių valstybinių bendrovių akcininke”.

Tokią idėją pavadinusi „sveikintina ir gera ambicija” miesto Tarybos narė Elida Mantulova atkreipė dėmesį, kad įstatyme dabar yra nurodyta, jog visos tokios bendrovės akcijos nuo 2023 m. priklausys tik valstybei.

Kad toks prašymas prasilenktų su dabartine įstatymo redakcija ir į jį galima gauti tik formalų atsakymą, teigė ir Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas. Jo nuomone, Tarybai reikėtų arba prašyti, kad Vyriausybė inicijuotų atitinkamą įstatymo pakeitimą, arba pačiai tokį siūlyti. Pastarasis variantas esą būtų gerokai sudėtingesnis, bet svarbiausia žingsnis, nes pagal reglamentą jis jau turėtų būti svarstomas bent jau Vyriausybėje ir formalaus atsakymo nebeužtektų.

S. Budinas tikino, kad formalaus atsakymo esą tikrai nebus, nes apie tai jau kalbėjosi su bendrapartiečiu aplinkos ministru Simonu Gentvilu. 

„Yra politinis bendradarbiavimas, šiokie tokie veiksmai į priekį padaryti”, – teigė S. Budinas. 

Sulaukęs klausimo, kodėl pasirinko būtent 30 proc. akcijų skaičių, jis teigė, jog remiantis Akcinių bendrovių įstatymu, yra keletas proporcijų, kurios suteikia vienokias ar kitokias teises, o svarbiausias tikslas esą yra dalyvauti uosto valdyme ir gauti dividendus.

E. Mantulova frakcijos „Už Klaipėdos ateitį” vardu pasiūlė kitokį sprendimo projektą – nurodantį Savivaldybės administracijai bendradarbiaujant su Seimo nariais inicijuoti įstatymo pakeitimą. Tačiau visgi po diskusijų komitetas pritarė S. Budino projektui, tik su pastaba, jog jame būtų įrašytas prašymas Vyriausybei inicijuoti atitinkamas įstatymo pataisas. 

Ar kreiptis į Vyriausybę su tokiu prašymu, galutinai turės apsispręsti visa miesto Taryba. 

1 Comment

  1. Anonimas

    Svauko dramblionės. Ims ir atiduos veltui akcijas, esant skylėtam valstybės biudžetui. Šiame straipsnis yra kita įdomi informacija sąryšyje su naujo administracinio pastato statyba. Prieš privatizavimą chebrytė lengvai pasišlaistys milijonais, kurie turėtų eiti į valstybės biudžetą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This