Uoste toliau ieškos vietos vėjo jėgainių pramonei

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtojimo taryba penktadienį nusprendė, kad iki kitų metų pirmo ketvirčio turi būti parengtas pramonės plėtros verslo pasiūlymas, kaip uoste galėtų atsirasti jūrinių vėjo jėgainių pramonė.

Pasak tarybai pirmininkavusio susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio, svarbiausia, kad Lietuva turėtų ne tik vėjo jėgainės parkus Baltijos jūroje, bet ir jų gamybą bei surinkimą ir darbo vietas.

Uosto direkcijos generalinio direktoriaus Algio Latako teigimu, tokiai pramonei turi būti labai stiprios uosto krantinės, jas reikia parengti iš anksto, kalba eitų apie 15 ha ploto teritoriją. A. Latako teigimu, krovos bendrovės, su kuriomis kalbėta apie tokią veiklą, neišsakė neigiamų dalykų, tik klausimus, į kuriuos reikėtų atsakyti.

Preliminariai suskaičiuota, kad Vakarų Baltijos laivų statyklos atveju be suprastruktūros reikėtų investuoti 18 mln. eurų, Vakarų laivų gamykloje – apie 11 mln. eurų. Trečias galimas variantas – pietinės uosto dalies išvystymas.

A. Latako teigimu, Energetikos ministerija turėtų paskelbti konkursą operatoriui išrinkti, tada jau jis turėtų rašyti paraišką investicijai, o kol kas neaišku, kaip Uosto direkcija galėtų investuoti nematydama, kaip gaus grąžą.

Jis taip pat akcentavo, kad nesant techninių sąlygų, neįmanoma žinoti, kokios reikia suprastruktūros ir infrastruktūros, o jūrinės jėgainės esą yra speficiškos, išgabenamos specifiniais laivais.

Tuo metu Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos vadovas Vaidotas Šileika akcentavo, kad esminė aplinkybė yra tai, kad vis dar nežinoma, ar kalba eitų tik apie gamyba, ar tik apie surinkimą. Jo nuomone, jei būtų tik surinkimas, uoste tikrai užtektų pajėgumų ir infrastruktūros, juos galima išsiskirstyti po įvairias kompanijas. Esą galimas toks variantas ir gamybos atveju.

Taryba nesvarstė Uosto direkcijos pasiūlymo, kad tam tikrą riziką įsipareigotų prisiimti Energetikos ministerija. Buvo pritarta susisiekimo ministro pasiūlymui, kad iki pirmo kitų metų ketvirčio pabaigos jo vadovaujama ministerija, Energetikos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, „Investuok Lietuva” ir Uosto direkcija parengtų pramonės plėtros verslo pasiūlymą, kurį būtų galima pristatyti konkrečioms kompanijoms.

Pirmą kartą šį klausimą Uosto plėtojimo taryba svarstė dar pernai liepą. 

2 Comments

  1. R.S.

    Ir kokia iš to parko bus nauda Klaipėdai ir man eiliniam Lietuvos piliečiui? Kad kažkokia savininkų grupė ar susitraukus pusiau juoda korporacija varys sau pelną į kišenes mokėdama lengvatinius mokesčius ir plukdydama pinigus į užsienio saskaitas? Visai nesidžiaugiu tokiomis ,,puikiomis naujienomis” – jeigu visos tos jėgainės būtų valstybinės, arba bent jau garantuotų Klaipėdai pigesnę el.energiją tai dar nieko nesakyčiau, o dabar panašiai išeina kaip Fortumas ar kitos sudinos lezo įmonės kurios prižadėjo vartotojams aukso kalnus o dabar rodo špygą – nieko nėra pigiau, energiją parduoda į Rinką iš kurios mes visi perkame europinėmis kainomis. Fa’kinu tokius projektus

    Reply
    • manau

      labai teisingai pasakyta.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sveikata

KKT prisidėjo prie jaukesnės aplinkos sukūrimo Vaikų ligoninėje

„Šiais metais minėdami įmonės 30 metų veiklos jubiliejų nusprendėme savo dėmesį sutelkti ir į socialinius projektus, kurie džiugintų visuomenę ir ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This