Klaipėdos universiteto ligoninė dar vienu žingsniu priartėjo prie realybės

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2021-12-01

Komentarų: 1

Šiandien – dar vienas didelis mūšis dėl Klaipėdos regiono ir nedidelė pergalė jame! Klaipėdos universiteto ligoninė (klinikos) dar vienu žingsniu priartėjo nuo regimybės prie realybės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nuoširdžiai gaila, kad ir vėl, sprendžiant ypatingos svarbos klausimą visam regionui, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas susidėliojo prioritetus taip, kad nugalėjo komandiruotė į Briuselį. Priminsiu, komitetų posėdžiai nuotoliniai, tad dalyvavimas juose net ir iš užsienio – tik nedidelis nepatogumas, tačiau labai iškalbingas.

Nesužavėjo ir miesto vadovą pavadavusio vicemero Arvydo Cesiulio pasisakymas: nepaisant to, kad lyg ir buvo demonstruojamas pozityvus nusiteikimas, tačiau neišvengta siekio suintriguoti ir įpinti komiteto narius į neaiškumus ir sistemos subtilybes tuo momentu, kai ypač reikalingas mūsų regiono atstovų sutelktumas. Nepaslaptis, kad tiek LSMU, tiek VU klinikų atstovai mina kryžiaus kelius, kad toks centras Klaipėdoje neatsirastų, o čia dar ir mūsų nevieningumas. Suprantu. Man asmeniškai priežastys aiškios. Tik jei visgi šis klausimas pasieks finišo tiesiąją ir Vakarų regione toks centras bus suformuotas, tikiu, prieštaraujantieji viduje jaus bent kiek nepatogumo ir nesistengs pabėgti nuo praeities, vaizduodami, kad būtent taip ir norėjo, kad nutiktų.

Užtat esu nuoširdžiai dėkingas visiems komiteto nariams, ypač tiems, kurie įsiklausė ir išgirdo argumentus. Sutikite, keistai skamba, kai Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinika, 2020 m. duomenimis turėjusi 58 lovas ir itin siaurą specializaciją, yra pakankamas pagrindas Universiteto ligoninės statusui, o štai didžiuliai centrai Klaipėdoje, vien Jūrininkų ir Klaipėdos universiteto ligoninių pagrindu turėję 1779 lovas, didelius kiekius medikų, įskaitant ir beveik 60 medicinos mokslų daktarų, tokio centro steigimui jau „netempia”.

Taigi, grįžkime prie šiandienos. Šiandien Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, nors ir kaip papildomas, pritarė teisės aktų pakeitimams, leisiantiems Klaipėdos universiteto ir Sveikatos apsaugos ministerijos pagrindu steigti tokio tipo ligoninę, žinoma, tik jeigu teisės aktai Seime galutinai bus pakeisti, Klaipėdos miestas priims atitinkamus sprendimus ir norą demonstruos Klaipėdos universitetas.

Šiandien klausimą turėjo apsvarstyti ir Sveikatos reikalų komitetas, tačiau klausimas atidėtas. Tikiu, kad iki penktadienio. Priežastis – papildomame komitete susidarė trijų žmonių grupė, kurie kategoriškai nemano, kad Klaipėdoje šiuo periodu tokios klinikos atsirasti turėtų, taigi, nusprendė išdėstyti atskirąją nuomonę prie išvados. Procedūra, tačiau yra tokia teisė. Pagrindinis komitetas galės svarstyti klausimą tik įregistravus papildomo komiteto išvadą.

Kas toliau? Dvi stadijos Seimo plenarinių posėdžių salėje – svarstymas ir priėmimas, įveikus kurias sėkmingai, ministerija teiktų siūlymą steigti Universiteto ligoninę Klaipėdai. Kamuolys, tokiu atveju, būtų Klaipėdos savivaldybės rankose, kur būtų reikalinga priimti sprendimą perduoti savo ligoninę valstybei, kad ši, kartu su Klaipėdos universitetu, Universiteto ligoninę įsteigtų.

Žinoma, galimas ir Prezidentūros veto po teisės akto priėmimo Seime (prielaida formuojasi dėl nebūdingo Prezidentūros funkcijoms atstovo dalyvavimo komitete). Tai reikštų pakartotinį svarstymą Seime, siekiant atlikti korekcijas ar, visgi, veto atmesti.

Būtų labai keistas žingsnis iš klaipėdiečio prezidento, tačiau noriu tikėti, kad taip nenutiks ir prielaida liks tik prielaida.

Priminsiu, Universiteto ligoninė garantuotų Vakarų regiono žmonėms aukščiausio lygio paslaugas, ten dirbantiems specialistams – aukščiausio lygio galimybes tobulėti, universitetui – plėsti studijų programas, papildančias dabartinę sveikatos apsaugos sistemą ir jas stiprinti, vystyti mokslą. Be jokios abejonės, tai yra susiję su didžiulėmis investicijomis.

Tokio centro reikia Klaipėdai, reikia Vakarų regionui ir, be jokios abejonės, reikia visai Lietuvai. Palinkėsiu mums visiems sėkmės!

1 Comment

  1. Simas

    Kur dingo Danės apygardoje išrinktas seimo narys Pocius nes už seimo narį balsavo ir ligoninės darbuotojai. Apie šio seimo nario pasidomėjimą Klaipėdos problemomis nedomina. Kaip liko Vilniuje iki seimo , taip ir iki Klaipėdos neatvyksta, galėtų nueiti bent į komisijos posėdį ir paklausyti apie Klaipėdą , nors ir neturi savo pozicijos ir nenori , kad būtų teig, rezultatas!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This