„Atvira Klaipėda”: geros žinios iš Vilniaus

Svarbu

Rašydamas apie gruodžio ataskaitą galiu konstatuoti, kad 2021-ieji baigėsi gerai ne tik „Atvirai Klaipėdai”, bet ir visos šalies žiniasklaidai bei visuomenei. 

Žinoma, kad čia aš apie Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, įsigaliojusias paskutinę 2021-ųjų dieną. Džiugu, kad Seimas bei prezidentas išgirdo po teismo sprendimo „Atviros Klaipėdos” byloje susivienijusios žiniasklaidos ir už skaidrumą kovojančių organizacijų bei teisininkų signalus, kokia Pandoros skrynia buvo atidaryta. Atrodo, kad ir iki tol nė vienam sveiko proto žmogui neturėjo kilti abejonė, jog iš viešųjų pirkimų gyvenantis asmuo negali dangstytis privatumo skraiste, bet visgi prireikė ir atitinkamos įstatymo pataisos, kuri yra nebejotina demokratinės visuomenės pergalė. 

Vasario pradžioje turėtų būti padėtas ir galutinis taškas teisminiame procese – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas skelbs savo verdiktą atnaujintoje byloje. Privatumo labai norėjęs viešuosius pinigus semte sėmęs verslininkas pasistengė, kad šis procesas mums kainuotų kuo daugiau – nors teismas nė vienos pusės nebuvo prašęs pateikti savo nuomonės dėl proceso atnaujinimo, verslininkas suskubo tai padaryti pats, kartu pridėdamas prašymą kompensuoti jam tokias išlaidas. Teismui prie bylos prijungus jo atsiliepimą, tokį teko rašyti ir Žurnalistų etikos inspektoriui, ir mums. Kiek tai papildomai atsiėjo matyti mūsų ataskaitoje. 

Jei galiausiai laimėtume šį procesą, visos teisinės išlaidos turėtų sugrįžti ir būtų skirtos tolesniam „Atviros Klaipėdos” gyvavimui užtikrinti. Jei teismas visgi konstatuos, kad iki minėto įstatymo pataisų visuomenei buvo šiukštu žinoti, kas yra galutinis jos sumokamų mokesčių gavėjas, visos tos mūsų teisinės išlaidos bus virtusios sėkminga Jūsų investicija į žodžio laisvę ir visuomenės teisę žinoti. O mes jau bandysime tęsti veiklą iš to kas dar yra likę, ir ką pavyks visų Jūsų dėka susirinkti šiemet. 

Baigiantis gruodžiui teko sulaukti ir dar vienos džiugios žinios iš Vilniaus. Kaip ir 2021-aisiais Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo ekspertai nusprendė, kad finansavimo verti abu „Atviros Klaipėdos” parašyti projektai.

Tad ir šiemet remdamiesi Klaipėdos regioniniame valstybės archyve saugomais Klaipėdos miesto Vykdomojo komiteto dokumentais savaitgaliais pasakosime, kaip pokariu gyveno naujieji klaipėdiečiai, kaip ir kodėl buvo daromi kardinalūs pokyčiai mūsų miesto veide.  

Kartu Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dėka pavyko praplėsti horizontus – šiemet informacijos apie mūsų miesto praeitį ieškosime ir Lietuvos centriniame valstybės archyve. Visa tai, ką pavyks surasti, suguls į dar vieną savaitgalinių rašinių ciklą „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda”.

Pabaigai – kaip visada konkretūs finansiniai skaičiai.

Gruodį VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 4 230 Eur pajamų, kurias sudaro 340 Eur fizinių asmenų parama, 100 Eur – juridinio asmens parama, 3 690 Eur pervedė juridiniai asmenys už paskelbtus banerius ir nuorodas, 100 Eur gauta už parduotas nuotraukas.

Praėjusį mėnesį išleidome 13 738,72 Eur:

Žurnalistų paslaugos – 3594,44 Eur
Bankiniai mokesčiai – 10 Eur
Mobilusis ir interneto ryšys – 57,48 Eur
Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 25,74 Eur
Duomenų saugyklų nuoma – 6,82 Eur
Kuras – 75,44 Eur
Gyventojų pajamų mokestis – 1665,1 Eur
„Sodros” mokesčiai – 1740,7 Eur
Lapkričio ir gruodžio mėnesių alga redaktoriui – 2486 Eur
SMS paramos administravimo mokestis – 3 Eur
Atlyginimas už straipsnius projektams „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas II” ir “Ką pasakoja archyvas” ir jų administravimą – 889,3 Eur
Teisinės išlaidos už atsiliepimo Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui surašymą – 3000 Eur
Buhalterijos paslaugos – 100 Eur
Darbo vietos nuoma – 84,7 Eur.

2 Comments

  1. SĖKMĖS

    Tikėkimės, kad blaivus protas nugalės ir teismas priims adekvatų ir teisingą sprendimą. Tokiems,,verslinikams” turi būti užkardytas bet koks priėjimas prie viešų pinigų. Tik gaila, kad visus tamsius reikalus iniciajavęs asmuo nežinia kokių sutapimų ar aplinkybių dėka nesulaukė tinkamos bausmės ar pamokos ir toliau keliauja savo pramintu nešvariu keliu.

    Reply
    • Labas

      Mama, čia tu? Ar tu Martynai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This