Pedofilija kaltinamo Viktoro Usovo sąskaitoje – dar viena byla

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teisme, nuo 2020-ųjų sausio besigilinančiame į galimos pedofilijos bylą, kurioje kaltinimai yra pareikšti buvusiam pramogų ir sporto verslo atstovui Viktorui Usovui, nagrinėjama ir dar viena baudžiamoji byla, gimusi dėl kaltinimų šiam asmeniui.

V. Usovui yra pareikšti kaltinimai dėl to, kad 2015-2017 m. jis apgaulingai tvarkė UAB „Oltima” apskaitą.

Viktoras Usovas teisme tikino, kad namie neturi interneto prieigos, o prisijungus prie viešo tinklo buvo nulaužtas jo kompiuteris, nebeliko 80 proc. jame buvusios medžiagos. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Prokuratūra užsisėdo”

Kaltinimą byloje palaikančios prokurorės Dalios Stonienės teigimu, minėtu laikotarpiu ši įmonė, kuriai vadovavo V. Usovas, nevedė apskaitos, nors sąskaitas išrašydavo.

Pats V. Usovas tikina, kad visas procesas esą yra „tik dėl trijų sąskaitų”.

„Kelis kartus nunešiau buhalterei grynus, kad sumokėtų mokesčius ir to nedeklaravo. Jokios žalos niekas nepatyrė”, – teigė V. Usovas, tvirtinęs, kad ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnai jam sakė, kad prokuratūra tiesiog „užsisėdo”.

Atsisakė advokato, norėjo nušalinti teisėją

Prasidėjus teismo posėdžiui V. Usovas paprašė jį atidėti, nes atsisako valstybės jam paskirto advokato Petro Matažinsko paslaugų. Esą jis neatlieka savo funkcijų, nėra susipažinęs su bylos medžiagos.

Kartu V. Usovas tikino, kad pats toliau negali tinkamai dalyvauti byloje, nes namie neturi interneto prieigos, o prisijungus prie viešo tinklo buvo nulaužtas jo kompiuteris, nebeliko beveik visos jame buvusios medžiagos.

„Reikės su bylos medžiaga iš naujo susipažinti, reikės laiko susirasti naują gynėją, ar kol suras tarnyba kitą, bet greičiausiai susirasiu pats. Ilgą laiką buvo bloga mano sveikatos būklė, būtų tęsiamas nedarbingumas ir toliau, bet pats pasirašiau, kad nebenoriu tęsti”, – dėstė kaltinamasis.

Reaguodama į tai prokurorė D. Stonienė akcentavo, kad V. Usovas su byla galėjo susipažinti nuo pat 2020 m. birželio 15 dienos, galėjo teikti duomenis, tą gali daryti ir iki pat bylos nagrinėjimo pabaigos.

„Byla nagrinėjama nuo 2020 metų liepos, teisminis nagrinėjimas užtrukęs ir dėl kaltinamojo ligos”, – sakė prokurorė, prašiusi tęsti posėdį ir apklausti pakviestus liudytojus.

„80 procentų valstybės gynėjų atsėdi savo laiką ir išeina. Buvau paruošęs eilę dokumentų, kurių šiandien neturiu. Mano gynyba bus užtikrinta tik kai turėsiu kvalifikuotą pagalbą. Noriu pats kuo greičiau tuos procesus užbaigti. Galbūt be teisininko dalyvausiu, jei nepaskirs, bet būsiu pasiruošęs, prašau protingo laiko tarpo”, – laikėsi savo V. Usovas.

Bylą nagrinėjančiai teisėjai Rimai Gudienei nusprendus, kad bylos nagrinėjimas gali vykti ir V. Usovui atsisakius gynėjo, pastarasis pareiškė jai nušalinimą.

„Čia šališkas sprendimas. <…> 80 procentų failų ištrinta iš mano kompiuterio, į tai neatsižvelgiama. Kaltinimo pozicijos palaikomos, o mano nepalaikomos”, – teigė vyras.

Tuo metu prokurorė akcentavo, jog ta aplinkybė, kad teismas nesutinka patenkinti prašymų, nėra pagrindas jį nušalinti.

Tada jau V. Usovas persigalvojo ir sutiko, kad posėdyje būtų apklausti liudytojai.

Liudijo ir „talismanas”

Teisme liudijusi „Otimos” buhaltere dirbusi Julija Ana Eskertienė tikino, kad darbuotis ėmė tada, kai įmonės veikla jau buvo sustabdyta, o direktoriumi buvęs V. Usovas tada teigė, jog nori atnaujinti „kažkokią pramoginę veiklą”.

Anot moters, jokių dokumentų tuo metu nebuvo, sąskaitų taip pat, įmonės darbuotojai buvo tik direktorius ir ji, turėjusi tik apskaičiuoti darbo užmokestį bei patekti deklaracijas „Sodrai” ir Mokesčių inspekcijai.

Kitas liudytojas – Martynas Kubiliūnas – teigė su V. Usovu susipažinęs, kai vaidindavo „Neptūno” talismaną, ir gavęs jo pasiūlymą dirbo „Oltimos” vadybininku „pusę metų ar devynis mėnesius”.

„Realiai jokių darbų neatlikau. Nieko neaptarėme, ką reikės daryti. Kelias sutartis ar kelias sąskaitas pasirašiau. „Neptūno” pinigų nečiupinėjau, neliečiau ir nemačiau. Nesunku pasirašyti ir pasirašiau, nežinau, nei už ką, nei kur. 18-19 man buvo tada. Tikrai nesuvokiau, kokia tų dokumentų paskirtis. Viktoras juos pasiėmė. Pasirašiau mašinoje. Jis buvo nedarbingume, po skaudžios avarijos, buvau įpareigotas aš pasirašinėti. Pats jis taip sakė, kad negali pasirašinėti. Neįsivaizduoju, ar iš viso buvau atleistas. Darbo užmokesčio negavau. Nežinau, kokį užmokestį turėjau gauti, lyg pasirašiau darbo sutartį”, – atsakinėdamas į klausimus sakė vyras.

Jis prisiminė tik tiek, kad už „talismanavimą” gaudavo po 40-50 eurų ir šį atlygį jam išmokėdavo V. Usovas.

Po liudytojų apklausos teismas įpareigojo V. Usovą per 10 darbo dienų susipažinti su byla ir pateikti duomenis, ar pasirinko kokį nors kitą gynėją.

Priteisė dešimtis tūkstančių

Dėl bendrovės „Oltima” V. Usovas jau turėjo teisminių reikalų – pernai balandį Klaipėdos apygardos teismas iš dalies patenkino bankroto administratoriaus ieškinį.

UAB „Oltima”, kuriai V. Usovas vadovavo nuo 2013 m. spalio, bankroto byla buvo iškelta 2019 m. vasarį. Jos bankroto administratoriumi buvo paskirta bendrovė „Reniva“. Kreditorių finansiniai reikalavimai įmonei sudarė 22 939 Eur. UAB „Oltima“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą su ieškiniu, kuriuo prašė iš V. Usovo priteisti 177 762 eurų žalos atlyginimą, 5 procentų dydžio metines palūkanas ir bylinėjimosi išlaidas. Ieškinys grįstas tuo, kad V. Usovas administratoriui neperdavė bendrovės turto ir jos dokumentų. Už tai jam Klaipėdos apygardos teismo nutartimi buvo skirta 200 eurų bauda.

Paskutinės UAB „Oltima“ Registrų centrui pateiktos finansinės atskaitomybės duomenimis, 2013 m. pabaigoje jos turtas sudarė 613 780 Lt (177 762,97 Eur). Kadangi V. Usovas nepateikė jokių dokumentų, kurie galėtų pagrįsti bendrovės turto sudėties ar jo vertės pokyčius, jam ir buvo pareikštas atitinkamo dydžio ieškinys, tačiau teismas priteisė tik 32 731,26 Eur, 5 proc. dydžio metinių palūkanų ir 716 eurų žyminio mokesčio.

V. Usovas šioje byloje nedalyvavo, kiek vėliau buvo pateikęs teismui prašymą pratęsti terminą šiam sprendimui apskųsti, tačiau toks prašymas nebuvo tenkintas ir sprendimas įsiteisėjo, buvo atiduotas vykdyti.

Galimos pedofilijos byla – pabaigos link

13 nepilnamečių tvirkinimu įtariamo buvusio šou verslo atstovo byla Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose buvo pradėta nagrinėti 2020-ųjų sausį. Ji nagrinėjama uždaruose posėdžiuose. Pirmojo posėdžio metu paskelbus pertrauką V. Usovas pareiškė, jog kaltinimų nepripažįsta ir byla esą yra sufabrikuota.

V. Usovas kaltinamas nuo 2013 iki 2018 metų įvairiose vietose užmiestyje, neretai – automobilyje, tenkinęs savo lytinę aistrą su nepilnamečiais asmenimis, juos girdęs alkoholiu. Jam iš viso buvo inkriminuota 18 nusikalstamos veikos epizodų. Klaipėdos apskrities policijos komisariato Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai V. Usovą sulaikė 2018 m gegužės 18 d. Iš pradžių jis buvo suimtas mėnesiui, vėliau suėmimas pakeistas švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis.

Šioje byloje jau tiriami įrodymai, artimiausiame posėdyje planuojama peržiūrinėti vaizdo įrašą, o po to jau turėtų būti skelbiamos baigiamosios kalbos.

V. Usovas Klaipėdoje buvo plačiai žinomas pramogų ir sporto pasaulyje kaip įvairių socialinių projektų, skirtų vaikams, rengėjas. 2009 metais jis buvo paskelbtas pilietiškiausiu jaunu žmogumi Klaipėdoje. Iki šios bylos žiniasklaidos dėmesio centre vyras buvo atsidūręs dėl bylinėjimosi su jį iš darbo atleidusiu Klaipėdos „Neptūno” krepšinio klubu, anksčiau – dėl skolos krepšininkui Jonui Valančiūnui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This