Vertybinės politikos skausmai

Nuomonės

Rytas Staselis
2022-02-02

Komentarų: 2

Ar jaučiate – paskutinis žiemos mėnuo? Pavasariu dar nekvepia, tačiau mes pro būsto lango jau stebime kasdien atskrendančias sniegenas. Jos – atkeliaujančio pavasario neklystančios pranašės. O su pavasariu – mažiau tamsos, depresijos, daugiau šviesos ir geresnės pokovidinės nuotaikos.

Nuo vasario 1-osios pagaliau įsigaliojo ilgai žadėtas mūsų Vyriausybės sprendimas užkardyti baltarusiškų kalio trąšų tranzitą Lietuvos geležinkeliu nuo rytinės sienos į Klaipėdos uostą. Vertybės kaip vertybės, tačiau ne tik eiliniams piliečiams akis svilino per Lietuvą kursuojantys prekiniai traukiniai, kurių sąstatuose dažnai būdavo vien tik ryškiai žaliai nudažyti vagonai su „Belaruskali” užrašais. Vietoje akibrokšto, rodančio, kuo skiriasi deklaruojama „vertybinė politika” prieš Baltarusijos diktatorių nuo labiau nei akivaizdžios tikrovės. Kartais net atrodo: jeigu baltarusiai trąšas per Lietuvą būtų vežioję į akį nekrintančios spalvos vagonais ir be reklaminių užrašų, mūsų valdžia tatai būtų prarijusi nepalyginamai lengviau.

Palmiros Mart nuotr.

Dabar štai paskelbta, kad baltarusiškų trąšų tranzitas, dėl kurio Minsko valdžios koridorių slenksčius mynė ne vienas Lietuvos politikas, neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl žaliesiems vagonams Lietuvoje uždegta raudona semaforo šviesa. Pagrindinė priežastis – niekas nenori, kad tokia svarbi įmonė, kaip mūsų geležinkeliai, pakliūtų po amerikietiškų ekonominių sankcijų prieš baltarusiškas trąšas sankcijų kardu.

Ponas Lukašenka svaidosi žaibais, grūmoja, grasina tarptautiniais teismais, tačiau užtruks laiko, kad sugalvotų skausmingesnes priemones prieš Lietuvą. Iš dalies jis gali kaltinti ir pats save. Ne tik dėl to, ką iškrėtė 2020-ųjų rugpjūtį (kada suklastojo prezidento rinkimų rezultatus ir didumą politinių oponentų sukišo į belangę) ar priverstinai nutupdęs iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair” kompanijos lėktuvą. Yra šiame kontekste ir ankstesnių reikalų. Pavyzdžiui, p. Lukašenka per ketvirtį amžiaus taip ir nesugebėjo įstoti į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Priešingu atveju galėtų diskutuoti su Lietuva tame formate, ką Lietuva per Europos Sąjungą dabar daro su mums nebylias, tačiau skausmingas sankcijas taikančia Kinija.

Tačiau ar reikalas su baltarusiškomis trąšomis yra baigtas? Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tvirtina tikinti, kad su mūsų valdžia bendradarbiaujantys teisininkai deramai įvertino visas iš to galinčias išlįsti rizikas. Nebūčiau toks tikras. Aną savaitę man pačiam teko bendrauti su vienu verslo advokatu, kuris labai abejojo, kad nuo vasario 1-osios „Belarus kalio” trąšų Lietuvoje nebeliks. Jis pateikė vieną elementorišką pavyzdį. Esą jeigu kuri nors galingesnė šalis, PPO narė, su Minsko režimu pasirašytų sutartį dėl trąšų pirkimo ir pasikrovimo prie „Belaruskalij” gamyklos vartų, ką tokiu atveju darytų Lietuva – atsisakytų trąšas vežti ar sutiktų? T. y. ne trąšas gaminanti Seligorsko gamykla ar jos antrinė įmonė įsipareigotų pristatyti prekes į Klaipėdos uostą, o trąšų pirkėjas ligi uosto nuo gamyklos jas apsiimtų nusigabenti pats?

Štai kada kiltų gana didelis galvos ir neabejotinai finansinis skausmas. Ne tik vertybinei politikai.

2 Comments

  1. Nezabitauskas

    Negražu. Pirmiausia, melas, kad Lietuvos geležinkeliams už tranzitą gresia sankcijos. Ne, jokios sankcijos negresia – tai mums išaiškino pati JAV administracija. Antra, Lukašenkos kerštingus darbelius autorius prisimena, o už ką jis mums keršija, kukliai nutyli. Paminėtų bent Astravą, kurį nesaugiu paskelbėme, dar jo nepastačius. Arba ponią Tichanovskają, kurią Vilniuje išrinkome Baltarusijos prezidente. Trečia, kas per vertybė yra kenkti sau? Turiu galvoje tranzito nutraukimą, kurį užsitraukėme ant savo vargšės kvailos galvos. Lukašenka trąšas vis tiek parduos, o mes liksim prie skilusios geldos. Nežinau, kas šio velniško plano – plano pakenkti Lietuvai – sumanytojas, tačiau jo vykdytojais patys garsinasi, tai – Šimonytės vyriausybė, beje, tęsianti tokią pačią (Baltarusijos atžvilgiu) Skvernelio vyriausybės politiką.

    Reply
    • pritariu

      100%

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This