Nuo „Denj pobedy” iki visuotinio karo kulto

Nuomonės, Svarbu

Dar sovietmečiu šių eilučių autorei kurį laiką teko dirbti tuometiniame Klaipėdos ekskursijų biure. Žinia, tada didžiąją turistų dalį sudarė buvusios Sovietų Sąjungos rusakalbiai.

Daugiausia padėkų sulaukdavau pasibaigus ekskursijai po Žemaitiją ir, žinoma, po Jūrų muziejaus.

Ketvirtadienį klaipėdiečiai gausiai rinkosi palaikyti Putino užpultos Ukrainos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kartą biure, grįžus iš Žemaitijos, mano grupė, sutikusi kitą, puolė entuziastingai dalintis įspūdžiais. Tuo metu antrosios grupės moterys buvo labai nustebusios ir, išklausiusios savo tautiečių, liūdnai ištarė: „Jums pasisekė. O mums gidė visą kelią pasakojo apie Didįjį tėvynės karą”.

Biure sklandė anekdotas, beje, paremtas konkrečiais faktais, jog turistės paminėta rusakalbė ekskursijų vadovė net ir Jūrų muziejuje pusę laiko įsigudrindavo skirti Raudonosios Armijos „žygdarbiams”, vaduojant „sovietskuju Klaipiedu”.

Įdomu tai, jog vadinamojo Didžiojo tėvynės karo naratyvas, Rusijoje įvairiomis formomis ir būdais iki šiol propaguojamas nuo vaikų darželių iki Kovo 8-osios minėjimų, gimė ne iškart po karo, o gerokai vėliau, savo isterinį pagreitį įgavęs liūdnai pagarsėjusio Leonido Iljičiaus Brežnevo valdymo metais, o epogėjų pasiekęs mūsų dienomis jau prie Putino.

Po antrojo pasaulinio karo Stalinui nebuvo laiko užsiimti piariniais vadinamosios „Velikaja otečestvenaja” reikalais. Jam galvos skausmą kėlė karo išvakarėse prie SSRS prijungta „Pribaltika”, kurios didžioji dalis gyventojų, švelniai tariant, be entuziazmo sutiko „išvaduotojus”.

Iš MGB ir NKVD žmogžudžių, padedant prasigėrusiems ar tiesiog įsiteikti atėjūnams panorusiems vietos gyventojams suformavus žmonių pramintus stribų būrius, Stalinas visas jėgas metė kovai su keliolika kart mažesnėmis partizanų, okupantų vadintų banditais, pajėgomis.

Kita dalis Stalinui neįtikę, savo jėgomis ir darbu prasigyvenę lietuviai, latviai, estai, vadinti buožėmis, bei „netikėliai” inteligentai kartu su Krymo totoriais ir kitomis „mažumomis” buvo išgabenti į Sibiro platybes.

Tačiau visiems tironams kada nors ateina galas. Staliną pasiglemžė net tik fizinė, bet ir ideologinė mirtis, kai prie partijos vairo stojęs ukrainietis Nikita Chruščiovas XX-ajame partijos suvažiavime paskelbė savo žymųjį pranešimą „Apie asmenybės kultą ir jo padarinius“, pasmerkęs Stalino represijas.

N. Chruščiovo valdymo metu be naujos mados – visuotinės „kukurūzacijos” – SSRS toliau buvo tęsiamas dar Lenino pradėtos utopijos – komunizmo – kūrimas.

Tačiau jau minėto Brežnevo laikais, šalyje katastrofiškai trūkstant elementariausių maisto ir buities prekių, komunizmo perspektyva darėsi panaši į parodiją, todėl partijos ideologai griebėsi ieškoti kito „opijaus liaudžiai” ir tam labai tiko „Denj pobedy” naratyvas.

Dainos, kino filmai, eilėraštukus apie didvyrius darželiuose ir mokyklose deklamuojantys vaikučiai – visuotinė, kone isterinė karo propaganda taip užpudrino Rusijos žmonių smegenis, jog net pažangūs, išsilavinę rusai labai nenoriai iki šiol pripažįsta ne tokius gražius, kaip skelbia viešoji propaganda, Didžiojo tėvynės karo „didvyrių” veiksmus bei faktus.

Prieš kurį laiką vienas Lietuvoje gimęs rusakalbis, šiuo metu, skirtingai nei daugelis jo tautiečių, palaikantis Ukrainą, prisipažino buvęs šokiruotas, perskaitęs internete aptiktą publikaciją apie žvėriškus „šauniųjų išvaduotojų” karių veiksmus Rytų Prūsijoje, jiems masiškai žaginant ir žudant moteris bei net mažametes mergaites.

Tad ar verta stebėtis, kai nuo darželio laikų girdėdami iškreiptus, melagingus istorinius faktus, kuriuos rimtu veidu tautiečiams iš televizijos ekrano dėsto net pats šalies vadovas, didžioji dalis Rusijos žmonių yra įtikėję savo šalies išskirtinumu, juoba kad jų mentalitetą, paremtą karo kultu, formuoja nenutrūkstamu kasdieniu srautu srūvančios „Liube” tipo dainorėlių tretlės ar pasakėles iš rūsio primenantys kino filmai, kuriuose penki apskurę rusai nugali 100 vokiečių, kai realybėje SSRS žuvusių karių skaičius kelis kartus viršijo nugalėtųjų aukas.

Jau nepamenu, kas pasakė, jog jei nebūtų buvę Antrojo pasaulinio karo, Rusija jį pati būtų sukėlusi vien tam, kad galėtų kuo didžiuotis, nes ši šalis, deja, be karo daugiau kuo didžiuotis neturi.

Bėda tik ta, kad naujųjų laikų fiurerio – Putino – sukelto karo padariniais gali nebebūti kam didžiuotis…

5 Comments

  1. G.

    Būtų teisinga šį straipsnį publikuoti ir rusų kalba. 😉

    Reply
  2. Ateitis liūdyna

    Per 70 metų Iš aukos tapo žmogedromis.

    Reply
  3. Anonimas

    Gerai, kad tokie straipsniai atsiranda. Dar kas įdomu, vakarai dabar sancijas skiria ne tik Kremliui, bet ir Rusijos liaudžiai. Pagal socialogines apklausas, dugiau kaip pusė eilinių rusų remia karą su Ukraina.

    Reply
    • Nimas

      O ką? Atitinkamai praplautom smegenim ta pusė gal užsimanys kariauti ne tik su Ukraina, bet ir su visu likusiu pasauliu. Matyt, pagriebti iš kito lengviau, negu savo kažką sukurti. Ką gi, tikriausiai, gautų per galvą ir stovėtų eilėje pas šv. Petrą, vargu bau kiniečių užuojauta padėtų. Vienas prieš visus nepakariausi, o su atominėm bombelėm irgi nelabai pagąsdinsi, suma sumarum yra kas jų turi ir daugiau, ir geresnių.

  4. Matyt

    Mažai rusų nori ramiai ir gerai gyventi, jie suprasta kitą tik su nauda sau, todėl ir vadą išsiaugino iki mirties tokį, tiesiog Rusijos simbolį !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas pralenks Josifą Staliną

Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo darbininkai praėjusįjį savaitgalį „nupiešė” savo lyderio pergalę tris dienas trukusioje procedūroje, kuri buvo pavadinta prezidento ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Nuomonės

Alvydas Medalinskas: „Vakarai nusibraižė per daug raudonų linijų"

Antradienį vykusio susitikimo su klaipėdiečiais metu kartu su kolegomis iš Ukrainos dalyvavęs politologas Alvydas Medalinskas pasidalino savo įžvalgomis ir apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Nuomonės

Penkių dienų fabula apie Putino režimo veidą

Šios savaitės penktadienį JAV žada paskelbti naujų sankcijų Rusijai paketą. Šįkart pretekstas – ne tik jau dvejus metus nesibaigiantis Maskvos ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This