Eksprokuroro atleidimo istorijoje prireikė ir Europos teismo išaiškinimo

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusio Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroro Aido Giniočio atleidimo iš pareigų bylą nagrinėjantis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė paprašyti Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) išaiškinimo.

Aidas Giniotis. Palmiros Mart nuotr.

Ilgai trunkantis procesas prasidėjo dar 2019 metų kovo pabaigoje, kai tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis buvusį ilgametį Klaipėdos apygardos prokurorą A. Giniotį nušalino nuo pareigų. Pradėtas tarnybinis patikrinimas užtruko neįprastai ilgai – net pusę metų, nors dažniausiai tarnybiniams nusižengimas patikrinti pakanka vieno mėnesio. Visą tą laiką prokuroras buvo nušalintas nuo pareigų, negavo atlyginimo, t. y. neturėjo jokio pragyvenimo šaltinio.

Pabaigus patikrinimą, 2019 metų rugsėjį A. Giniotis buvo atleistas iš pareigų.

Nesutikdamas su jo atleidimu, A. Giniotis prokuratūros sprendimą apskundė teismui. Byla buvo paskirta nagrinėti Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT). Prokurorą ginti ėmėsi advokatas Giedrius Danėlius, buvęs tiesioginis A. Giniočio vadovas, jiems kartu kurį laiką dirbant Klaipėdos apygardos prokuratūroje, kai G. Danėlius čia ėjo vyriausiojo prokuroro pareigas. Vilniaus teismas patenkino atsakovo – Generalinės prokuratūros – prašymą administracinę atleidimo iš pareigų bylą nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose.

Šio teismo sprendimas prokurorui palankus nebuvo – jis pernai liepą panaikino vieną Generalinės prokuratūros A. Giniočiui skirtą pažeidimą, tačiau paliko galioti jos sprendimą atleisti prokurorą iš pareigų. A. Giniotis tokį sprendimą apskundė LVAT.

Pernai spalį G. Danėlius pateikė šiam teismui ir prašymą kreiptis į ESTT, kad šis pateiktų išaiškinimą dėl telefoninių pokalbių pasiklausymo – ar toks leidimas neturėtų būti suteikiamas tik tais atvejais, kai kalbama apie kovą su sunkiomis ir labai sunkiomis nusikalstamomis veikomis. Dabar tokie duomenys naudojami ir korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos požymių turinčių drausminių ar tarnybinių nusižengimų nagrinėjimui.

„Mano galva, mūsų konstitucinė doktrina prieštarauja ESTT sprendimams ir ES direktyvoms”, – „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs G. Danėlius.

Generalinė prokuratūra laikėsi pozicijos, kad tokiam kreipimuisi nėra pagrindo, nes duomenys apie A. Ginčio veiksmus buvo gauti pasiklausant ne jo, o vieno advokato pokalbių.

Visgi LVAT kolegija, kurią sudarė teisėjai Artūras Drigotas, Dainius Raižys ir Virginija Volskienė, nutarė kreiptis į ESTT, nes, jos nuomone, tai leis nedviprasmiškai ir aiškiai nuspręsti dėl tokių duomenų naudojimo minėtuose tyrimuose bei sudarys prielaidas vienodai nacionalinių teismų praktikai.

Kol ESTT pateiks išaiškinimą, ši byla bus sustabdyta.

Pernai lapkritį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai teismui perdavė dar vieną baudžiamąją bylą, kuri buvo atskirta iš Specialiųjų tyrimų tarnybos atliekamo didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis.

Anot prokuratūros pranešimo, teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenys leidžia įtarti, kad A. Giniotis, organizuodamas bei kontroliuodamas ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu, neteisėtai veikė įtariamojo V. V. naudai: atskleidė tarnybos paslaptį sudarančią informaciją, priėmė įtariamajam palankius sprendimus bei kitais savo veiksmais siekė padėti įtariamajam išvengti baudžiamosios atsakomybės bei per tris kartus priėmė 5500 eurų kyšį grynaisiais pinigais.

A. Giniočiui yra pareikšti kaltinimai dėl kyšininkavimo. Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

1 Comment

  1. Klaipēdietē

    ČIA BYLA APIE GERB.AIDA GINIOTA GALI BŪTI SUFABRIKUOTA.NES KAIP ASMENYBĒ LABAI SAŽININGAS,PRINCIPINGAS,GARBINGAS PROKURORAS EINANTIS SAŽININGAI SAVO PAREIGAS BEI DIRBANTIS PALEI ĮSTATYMUS LIETUVOS LABUI.BET KAŽKAM MATYT UŽKLIUVO NES SAŽININGAI DIRBO ,TYRĒ SAŽININGAI BYLAS.TODĒL KAŽKAM MAIŠĒ ,KAŽKAS PRIEŠ TA SAŽININGA PROKURORA MATYT SUGALVOJO SUFABRIKUOT NETEISINGUS KALTINIMUS.TAI LABAI SAŽININGAS PROKURATŪROS TARNAUTOJAS,TIK AKIVAIZDU KAŽKAM NE TEN KELIA PERĒJO.GAILA TOKIU SAŽININGU .NES JIE DIRBA PALEI ĮSTATYMUS.DAUK LIETUVOJ NETIESOS.BET TAIP DEJE YRA.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This