Baisios žinios iš Charkovo: žmonės sudega gyvi, kiti savaitę įkalinti sugriautuose daugiabučiuose

Svarbu

Prieš porą dienų su „Atvira Klaipėda” žiniomis apie tai, kaip dabar laikosi Ukrainos sostinė pasidalinusi 41-erių Kijevo gyventoja Elena ketvirtadienį atsiuntė sukrečiantį jos vyro susirašinėjimą su giminaite, šiuo metu esančia baisų Rusijos bombardavimą patiriančiame Charkove.

Charkovas šį trečiadienį. Andrii Marienko (Ukrainos naujienų agentūra UNIAN) nuotr.

Vyras sulaukė žinučių, kad viena giminaičių šeima jau septynias dienas yra įkalinta šeštame daugiabučio aukšte esančiame bute, nes laiptinė yra sugriauta sprogimo.

„Jie geria vandenį iš radiatorių!!!! Jie baigia išeiti iš proto!!! Jie girdėjo, kaip gyvi sudegė kaimynai!!! Pagalbos tarnybos neatvažiuoja. Jų rajoną bombarduoja jau septintą dieną. Vaikas jau nebekalba. Mes nežinome, kaip jiems padėti ir kaltės jausmas baigia mus suėsti”, – rašoma žinutėse.

Giminaitė kartu ragina Elenos vyrą geriau persišaldyti slėptuvėje nei likti daugiabutyje, jei prasidės bombardavimas.

„Iki šiol nerašiau, nenorėjau tavęs gąsdinti. Bet dabar tavęs labai prašau – priimk teisinga sprendimą. Maldauju!” – rašė giminaitė.

Ukrainos tarnybos praneša, kad Charkovo apylinkėse per Rusijos atakas trečiadienį ir ketvirtadienį žuvo mažiausiai 34 žmonės. Regiono civilinės saugos tarnybos duomenimis, sužeisti dar 285 žmonės, tarp jų – 10 vaikų.

„Priešas bando tęsti puolimą Charkovo mieste, Lozovos mieste, žengdamas į priekį ir bandydamas užimti Charkovą iš Vakarų, tuo pat metu patiria katastrofiškų ginkluotės, karinės technikos, darbo jėgos nuostolių. Šiuo metu šio puolimo tempas lėtėja“, – per instruktažą sakė Ukrainos prezidentūros patarėjas Oleksijus Arestovičius, praneša „Ukrinform“.

Klaipėdos universitetas savo internetiniame puslapyje dalinasi jo Baltijos istorijos ir archeologijos instituto studento pranešimais iš Chersono. 

„Mes okupuoti. Ką tik miesto meras savo „Facebook“ paskyroje paskelbė: „Chersono gyventojams keliamos rusų kariškių sąlygos: 1. Į miestą galima išvažiuoti tik dienos metu; 2. Komendanto valanda nuo 20 val. iki 6 val., laikytis griežtai; 3. Į miestą įvažiuoja tik tos mašinos, kurios veža maistą, medikamentus ir pan.; 4. Leis dirbti komunalininkams, kad savo darbo vietas galėtų pasiekti duonos kepyklos, parduotuvių, vaistinių darbuotojai ir kt.; 5. Žmonės gatvėse gali vaikščioti tik po vieną, maksimaliai – po du. Kariškių neprovokuoti. Sustoti jiems  pareikalavus. Nekonfliktuoti; 6. Automobiliai, kurie leista važinėti mieste, turi važiuoti minimaliu greičiu, o vairuotojai turi būti pasiruošę bet kada parodyti, ką veža“. Meras pranešė: „Taip, vėliava virš miesto – Ukrainos. Ir kad ji tokia liktų, šių reikalavimų reikės laikytis. Nieko daugiau pasiūlyti negaliu“, – rašo meras Igoris Kolichajevas”, – dalinasi studentas paskutiniame laiške. 

Visus jo laiškus galima rasti čia.  

Tuo metu žurnalistas Andrius Tapinas ketvirtadienį savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” pasidalino įspūdžiais po kelių valandų, praleistų su valstybinėmis Rusijos medijomis, transliuojančiomis į šios šalies vidų.

„Štai ką sužinojau: Kaip pasitinka mūsų karius Ukrainoje – klausia vedėjas kažkokio kariškio. „Net nesitikėjom tokio sutikimo, kaip tikrus išvaduotojus, su šypsenomis, džiaugsmo ašaromis, labai daug sveikinimų“. <…> Pasaulis remia Rusijos politiką ir nusisuka nuo Amerikos. Serbijoje, Juodkalnijoje, Venesueloje žmonės išėjo į gatves su Rusijos vėliavomis, o štai JAV staigiai išaugo benzino kainos. <…> Ir taip jie bombina per visus kanalus po 24 valandas per parą. Aš einu į dušą ir mėginsiu nusiplauti visą purvą, o jūs dabar suprantat, kodėl jie niekada milijonais neišeis į gatves ir kodėl Putino reitingas pakilo 11 procentinių punktų?” – rašo A. Tapinas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

M.K. Čiurlionio kelias užsuks ir į Vakarų Lietuvą

Gegužės mėnesį M. K. Čiurlionio kelio partneriai visus kviečia į šeštąją kultūrinės topografijos renginių programą „Čiurlionio Lietuva“, kurią šiemet simboliškai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This