Audra stiklinėje arba nenuvertinkime Lietuvos rusų. Atsakymas Ninai Puteikienei

Nuomonės

Denis Kišinevskij
2022-04-04

Komentarų: 32

Klaipėdos miesto tarybos narė (pusiau rusė) Nina Puteikienė prisiminė seną „gerą” mitą ir davė „rekomendaciją”: pirma – Lietuvos rusai nemoka lietuvių kalbos; antra – „užčiaupkite srėbtuvę tiems rusams!”.

Norite kalbėti gimtąja kalba? Tik namuose. Norite kalbėti rusiškai viešai? Net nedrįskite! Ir savo barbarišką rusų kultūrą susikiškite į užpakalį.

Siūlyčiau visiems galų gale atsikratyti ydingos praktikos – išeiti iš klaidingos paradigmos ir baigti tapatinti vietos rusus ir rusų kalbą su Rusija. Lietuva irgi turi teisę į rusų kalbą, į rusus. Čia jos istorinis ir kultūrinis paveldas. Denis Kišinevskij nuotr.

Cvetajeva, Puškinas, Čechovas, Lermontovas, Tolstojus, Gribojedovas, Dostojevskis, Gogolis, Blokas, Achmatova, Bulgakovas, Buninas, Brodskis, Dovlatovas, Pasternakas, Mandelštamas, Leskovas, Nabokovas, Ulickaja, Akuninas ir daugybė kitų…  Išbraukime ją iš literatūros vadovėlių, pasaulinio kultūros paveldo sąrašo, juk Ukrainoje vyksta karas! Tiek jūs, rusai, tiek mes, lietuviai, nuo to nenukentėsime. Jūs, rusai, paskaitysite savo vaikams tas knygas prieš miegą…

Mes ir jie. Jie ir mes. Nina sąmoningai skiria Lietuvos žmones, klaipėdiečius, nors galų gale turime suvokti, kad jokių „mes” ir „jie” nėra. Yra tik MES. Būtent tokią žinutę karo akivaizdoje reikia skleisti šiandien. Jos reikia kaip niekada. Mūsų ir taip mažai liko.

Logikos klaida

Dėl man nežinomų priežasčių Nina savo tekste akcentavo Aleksandrą Puškiną ir Mariną Cvetajevą. Kodėl garsūs rusų – PASAULINĖS LITERATŪROS – klasikai yra atsakingi už Putino Rusijos karą prieš Ukrainą ir kuo čia dėta poetė ir prozininkė Marina Cvetajeva, kuri buvo moraliai ir fiziškai išprievartauta ir galų gale numarinta Stalino režimo? Klausimas be atsakymo.

Žinoma, gal aš truputi hiperbolizuoju Ninos „nuomonę”, bet su tokiomis pozicijomis ir raginimais galime toli nueiti. Koks bus kitas žingsnis?

„Pastatykite rusus į vietą, nepirkite iš rusų, izoliuokite rusus ir visą, kas yra rusiška…” Tokie raginimai primena nacių šūkius 1933 m. Tik tada vietoj rusų buvo žydai.

Nepasiduokite pagundoms, nepasiduokite tam, ką mūsų didis rašytojas Grigorijus Kanovičius vadino „Šėtono apžavais“.

Neslėpsiu, žaviuosi Nina kaip politike, kaip aktyvia miestiete, savo krašto patriote. Rimtai svarsčiau balsuoti už ją artėjančiuose savivaldos rinkimuose, bet dabar pagalvosiu… Miesto lyderiai turi vienyti, o ne skirti.

Nuoširdžiai tiki, klysta ar meluoja?

Nina kaip politikė, kaip klaipėdietė, kaip mano kaimynė (o mano ir jos kieme — mūsų namai stovi vienas prieš kitą — gyvena daug senbuvių rusakalbių) turi žinoti, kad jos propaguojamas naratyvas „rusai nemoka lietuvių kalbos” yra visiškai klaidingas.

Taigi, kodėl Lietuvos rusai lietuvių kalbos nemoka? Atvirai sakant, nežinau. Nežinau, kaip politikė priėjo prie tokios išvados. Statistikos departamento ir įvairių socialinių tyrimų duomenys rodo, kad absoliuti dauguma Lietuvos rusų moka lietuvių kalbą. Beje, moka daugiausiai iš visų kitų tautinių mažumų.

Nina, keldama šią „problemą” į viešumą, gerokai pavėlavo. Ji buvo aktuali prieš 20-30 metų, bet tikrai ne dabar.

Tos problemos, apie kurią ji kalba, tiesiog NĖRA. Tautinių mažumų jaunimas, rusų dėstomąja kalba mokyklų absolventai kalba ir rašo taisyklingai — dažnu atveju net geriau nei jų bendraamžiai etniniai lietuviai, kadangi jie mano, kad savo gimtąją žino, o rusų vaikai jos skrupulingai mokosi.

Pažiūrėkite, kiek rusų, rusakalbių dirba valstybės tarnyboje, Vyriausybėje, teismuose, bankuose, tarnauja kariuomenėje, VRM struktūrose, pažiūrėkite, kiek daug rusų ir rusakalbių dirba universitetuose — jų yra ir jie reprezentuoja save kaip grupę/mažumą VISOSE ŠALIES VIEŠOJO GYVENIMO SFEROSE.

Taip, yra vyresnioji karta (ten, beje, situacija nėra tokia prasta, kaip daugelis čia rašančių sau įsivaizduoja), bet jie valstybinės kalbos jau sunkiai išmoks. Leiskite jiems ramiai gyventi. Niekas nuo to nenukentės.

Ko nori rusai ir rusakalbiai? Nieko ypatingo. Norime saugoti, išsaugoti ir puoselėti savo gimtąją kalbą ir papročius. Tai — mūsų konstitucinė teisė.

Beje, siūlyčiau visiems galų gale atsikratyti ydingos praktikos – išeiti iš klaidingos paradigmos ir baigti tapatinti vietos rusus ir rusų kalbą su Rusija. Lietuva irgi turi teisę į rusų kalbą, į rusus. Čia jos istorinis ir kultūrinis paveldas.

Ar tikrai norime padovanoti ir atiduoti viską Rusijai? Nemanau. Aš to nenoriu. Esu rusakalbis, bet nesu Putino nuosavybė, kaip ir mano kalba.

Mieli bendrapiliečiai, KALBA NĖRA PATRIOTIŠKUMO RODIKLIS.

Tai ne tik mano nuomonė, apie tai kalba ir mūsų mokslininkai. Galiu jums pateikti kalbininkės ir sociolingvistės Loretos Vaicekauskienės citatą: „Kai mes kalbame apie tautines mažumas, klausimas apie kalbą yra antrinis, tačiau jį sąmoningai mėgsta kelti mūsų politikai tam, kad pagąsdintų žmones. Tautinių mažumų padėties Lietuvoje klausimas yra politinis. Tai žmogaus teisių, mūsų visuomenės tolerancijos klausimas. Ar žmonės, kurie kalba kitokia kalba nei lietuvių, tampa nelojalūs Lietuvai? Kas yra lojalumas?”.

Reziumuoju: šis Ninos tekstas man nepatinka. Pasikartosiu – ji kalba apie problemą, kurios faktiškai nėra. Ji nėra aktuali.

Ir pabaigai… Leisiu sau patalpinti čia išmintingą Ninos citatą. Prieš dvi savaites ji puikiai pasakė: Kremliaus propagandos aukos TAUTYBĖS NETURI. Apie tai pasisakė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Kalbant apie kiekybę, tarp etninių lietuvių Putino „simpatikų” net daugiau negu tarp Lietuvos rusų.

P. S. Prieš karo pradžią Ukrainoje įvairių sociologinių tyrimų išvados buvo negailestingos Rytų Ukrainos gyventojams — pernelyg draugiškai žiūrėjo į Rusiją, netikėjo, dauguma neigė karo grėsmę, bet (!)… Pažiūrėkite, kaip didvyriškai laikosi šiandien rusakalbiai Ukrainos miestai. Charkovas, Chersonas, Mariupolis… Charkovas, kur, pasak pačių charkoviečių, rusai sudaro apie 95 procentus miesto gyventojų. Nepaisant to, vietos gyventojai demonstruoja neįtikėtiną drąsą.

Taigi, nenuvertinkime mūsų rusų.

Rusas nėra maskolis. Maskoliai nėra rusai.

„Esame viena tauta, viena žemė, viena Lietuva”, – rašė mūsų kraštietė Ieva Simonaitytė.

Norėčiau, kad būtent ši citata šiandien skambėtų kiek įmanoma garsiau.

Esu rusakalbis. Esu savo miesto ir šalies patriotas, esu trečios kartos klaipėdietis. Kaip matote, pakankamai neblogai galiu išdėstyti savo mintis lietuviškai.

32 Comments

  1. vigilijus

    Autorius tiksliai pastebėjo, kad yra didelis skirtumas tarp Klaipėdos rusų kuriem 60 m. ir kuriems 30 m. Atsitiktinai atsidūres rusų bendraamžių (60 m.) būrelyje dažnai pasijunti kaip solovjovo laidoje, kur visi pašnekovai visiški solovjovai. Be to, dažniausiai nei vienas pašnekovas nekalba lietuviškai ir atvirai demonstruoja, kad tai jų „politinė pozicija”. Dėl veiklos pobūdžio dažnai tenka susidurti su jaunimo kompanijomis, kuriose akyvaizdžią daugumą sudaro rusakalbiai(jaučiasi akcentas). Tokiose susibūrimuose, kaip taisyklė, visi tarpusavyje bendrauja lietuviškai ir tik kartais, spontaniškai į būrelį suėjus 3-4 rusakalbims, gali išgirsti rusišką šneką. Nežinau kaip Lietuvos rusų jaunimo dauguma vertina putinišką rusiją, bet solovjoviškų kalbų išgirsti neteko.

    Reply
    • Gelmina.

      Mes ne rusakalbiai,mes rusai.Nesvarbu,kad gimiausi Lietuvoje. Ir ko daugiau jus mus spausit ir niekinsit,to tvirčiau aš jaučiuosi rusė.

    • Gelminutei

      O ką reiškia ,,gimiausi”, na, tikrai rusakalbė, ir nieko čia blogo, tik mokykis, vaikeli, ir nekalbėk už visus niekada

  2. klp

    Patriotizmas, pereinantis į nacionalizmą, blogas net jei jis lietuviškas. Rusas nėra blogai. Blogai yra fašistuojantis rusas, kaip beje, bet kurios kitos tautybės atstovas.

    Reply
    • Jooo...

      Visiškai pritariu. Nejaugi kalba gali būti kalta ar atsakinga už kai kurių jos „atstovų ” darbelius?! Tokiu atveju jau nemažai kalbų turėtų būti uždraustų: italų – už Dučę, vokiečių – už Hitlerį ir t.t. Taip pat manau, kad kiekvienas žmogus gali ir turi teisę kalbėti savo gimtąja kalba!

  3. Virginija Jurgilevičienė

    Ką čia vaidinate? Kodėl juokinate savo pseudopatriotizmu? Kai Lietuva buvo okupuota, tai buitiniame bendravime: parduotuvėse, gatvėse, kavinėse rusiškai nekalbėdavau ir išgirdusi rusiškai sakydavau – nesuprantu. Kai atgavome Nepriklausomybę, tik tada ėmiau kalbėti rusiškai. Deja, krūva lietuvių išdrįso savo identitetą ginti tik išėjus okupantams, labiausiai rėkė, kad rusakalbiai kalba rusiškai. Drąsuoliai po laiko. Mano nuomonė, kad okupacijos metu buvo iškilusi grėsmė lietuvių kalbai, kaip supratau, taip ją gyniau. Apsirikau, Nepriklausomoje Lietuvoje grėsmė neišnyko ir liberalai su konservatoriais patvirtino lietuvių kalbai nebūdingas, nereikalaingas raides W, Q. X. Šiandien mano gimtajai kalbai nėra grėsmės iš rusakalbių, šiandien mano kalbai grėsmę kelia liberalai, konservatoriai. Ką šie, pardavę tautinę sielą, veikia? Klykia, lyg skerdžiami. Apsiraminkite, pseudopatriotai, Reikalaukite, kad nebūtų leidžiame pase pirmame puslapyje rašyti mums netinkamas raides WQX.

    Reply
    • julija

      turiu vieną klausimą. Kada prasides pagaliau pretenzijos žemaičiams dėl lietuviu kalbos nežinojimo?

    • Moteriške,

      atsikvošėkite, prie ko čia₩ ar kuri kita raidė.Patriotiškumą raidėmis matuojate?Galiu tik įsivaizduoti kokia kalba kalbate, jeigu konservatoriai ir liberalai kelia jai grėsmę.Nors tiesos dėlei reikia pripažinti, kad konservatoriai ir liberalai tikrai kelia grėsmę, tik ne kuriai nors kalbai, o ideologijai. Nes šiandien ” ruskij mir” kėsinasi ne tik į kalbą, bet ir į laisvę.Tik aklas nemato penktosios kolonos Lietuvoje.O normaliems rusakalbiams niekas negrasina
      juk ir daugelis ukrainiečių kalb a rusiškai

  4. Ne vis jauni mokosi rusų ji nėra populiari. Anglų - tarptautinė kalba

    Pajudino „širšių” luzdą. Visada „skriaudžiamus” rusakalbius. Kalbate tarpusavyje kalba kurią žinote geriausiai- niekas jūsų neniekina. Valstybinė kalba Lietuvių ,tad čia aš noriu šnekėti tik šia kalba. Su atvykėliais šneku tiek angliškai tiek rusiškai. Vykstate į kitą šalį tad mokykitės kalbų. anglų kalba šneka dauguma. Rusų su vietiniais nešnekėsiu niekada.

    Reply
  5. Baikit verkšlenti ir šmeišti

    O dieve, koks tipiškas rusofašistionio mąstymo straipsnis. Vargšai pastoviai nuskriausti. Kaip jie nesupranta kad gyveni svetimoje šalyje privalu išmokti tos šalies kalbą ir gerbti jos papročius. Ne tai ko atvykai?
    Okupantai(sovietai) 1940 naikino Lietuvią kalbą, jos mokslo žmones, gydytojus. Atvežė savo piliečius. Tačiau mes turėjome savo tėvus, senelius, kurie pasakojo apie Tą gyvenimą iki sibiro ,sovietų žiaurumo. Todėl mes suprantame ir palaikome UKrainos piliečius.
    Nežiūrint to ,kad draudė rašyti ,kalbėti darbe Lietuviškai ,mes rusakalbius neniekinome, kentėme ,kalbėjome ir pildėme dokumentus jų kalba (nes neįstengė išmokti Lietuvių kalbos).
    Todėl mums buvo didelė laimė išsivaduoti ,išvyti sovietų armiją ir bendrauti – jungtis prietų su kuo norėjome būti ES ir NATO.

    Reply
    • a

      „Kaip jie nesupranta kad gyveni svetimoje šalyje privalu išmokti tos šalies kalbą ir gerbti jos papročius. Ne tai ko atvykai?” – jus straipsni isvis perskaitet?

  6. Virginija Jurgilevičienė

    Karas Ukrainoje jau dabar yra įrašytas į pasaulio istoriją. Iš šio karo mokomės. Europa mano, kad sankcijomis, o tai be kraujo praliejimo, galima nutraukti karą. Uždrausti prekyba su Rusija, nutraukti verslus. Sprendimas, nutraukti karą nenaudojant ginklų, nepasiunčiant žmones karo mėsai, yra labai geras. Todėl šiuo metu ir nėra knygynuose rusiškų knygų, išjungtos rusiškos programos. Ši priemonė, embargas – būtina. Su ją, kad būtų mažiau žmonių aukų turi susitaikyti ir rusakalbiai. Susitaikyti ir pritarti turi ir lietuviai dėl degalų kainų augimo. Pinigai yra neverti žmonių gyvybių. Kada taip kalbi su Lietuvos piliečiais, tai nėra jokių nesusipratimų, nėra jokių priekaištų. Kodėl Nina, kaip rašo Denisas, pusiaurusė, renkasi ne bendravimo, ne paaiškinimo taktikos, bet diktato?

    Reply
  7. 1942

    Nina Puteikiene pamirso parasyti kad reikia dar uzdausti Rusams vaikscioti saligatviais!

    Reply
    • asdasd

      Rusams, kurie palaiko Putino režimą? Taip. Tokiems reikia uždrausti vaikščioti šaligatviais.

  8. ...

    autoriau, nenumenkinkite visko, nesusmulkinkite iki turgaus moteriskiu gincu lygio, tai jau seniai nebera audra stiklineje… ka galima kalbet apie rusu kultura, jei siuo metu boba skundziasi, kad rusiskos spaudos negali nusipirkt… kai kasdien isijunges tv pamatai ruzzu „sielos gelmes, dvasinguma, kultura ir mena” Ukrainoje. koks gali buti MES su tokia zmoga?

    Reply
  9. Egeecec

    Man yra nusišikt ant rusų kultūros šiuo metu. Rusų kultūra ir ukrainiečių žudymas yra du atskiri dalykai ir jie net negali būti sujungti tame pačiame straipsnyje. Putiną palaikantys rusai gali susikišti tą savo kultūrą į subinę.

    Reply
  10. Genė

    Esu žydiškų šaknų, jaučiu nacizmo apraiškas, gal prminti kas žudė žydus?
    Ir nesakykite, kad tai propaganda, nes tai TIESA. Bet žydų tauta atleido ir lietuviams, ir vokiečiams, ir ukrainieciams ir t. t.

    Reply
    • skaitytojas

      Ką čia tamsta lyginate? kurį amžių,karą..gal jau nematote,kad už lango 21 amžius, neįsivaizduoju,kaip ukrainiečiai galėtų dovanoti,,broliams”’ už žudymus ?

    • V.V

      Deja yra tokia „smarvėle” ir dar, del „skaitytojas (IP: 86.100.132.156) komentaro, čia ne kompjuterinis žaidimas, kur kitam lygije viskas nusinulina. Tai 6 milionai žuvusiu žydų, tai ir armėnų genocidas, 1.5 milionu žuvusiu, tai ir 131 340 Lietuvos tremtinių
      Visa tai turį bendrą šaknį… ir nesvarbu kaip tai vadinsi – nacizmas, bolševizmas ar dar kas

    • Genei

      Priminti nereikia, visi seniai žino, kad holokaustą organizavo vokiečių naciai, o padėjo jiems daug atmatų iš įvairių tautų.”Žydmušių”kortą dažniausiai traukia iš užančio rusofašistiniai propagandonai,bet po ukrainiečių žudynių Bučioje tik aklas ir kurčias jais tikės.Taip, kad kiškit atgal savo nuvalkiotą kortą ir priminkit pati sau ką fašistai išdarinėja Ukrainoje – tokie pat išgamos,kurie žudė žydus.Jei pasaulis ir atleis jiems, tai labai negreitai
      ,

  11. Eugenija

    BRAVO Nina Puteikienė. Sutinku su ja 100proc. Bet, pastebiu kad dažnai komentatoriai neperskaito straipsnio o jau kažką komentuoja. Įsigilinkit tie.,skaitykite ….. N.P. labai gražiai,protingai įvardija ,kad esame MES. Taip esame abi tautos ir dar ne tik rusai Kl-je. Turiu daugybę rusų pažįstamų. Deja iš jų tik nedaugelis per 20-40-50 metų išmoko lietuvių k. Kodėl? Ką tai reiškia ,kad jie nori gyventi „tamsoje” ,nes juk neskaito, nemato LTV ir pn? Ir dalis jų turi LR pilietybę? Kas tai? Kodėl ją gavo nemokėdami LR valstybinės kalbos? Juk jau 30 m.važinėjame po visą ES, pasaulį ir suprantame kaip baisu, kad negali suprasti kokių anglų, airių, švedų… Reikia mokėti anglų k. Paprastai , tokiais atvejais atsiprašinėjame kad negalime kalbėti su tos šalies piliečiais į kurią atvažiavome… O ką daro pas mus daugelis ( ne visi) rusai? Išvadina mus fašistais . litovcais ir pn.
    Baisu, bet beprotiškas Rusijos, putino kraugeriškas žygis -skerdynės pas savo brolius į UKrainą parodė, kad visgi Ukrainoje nebuvo daug metų tvarkos dėl jų valstybins kalbos. Dabar daugelis Ukr. rusų sako, kad gaila kad nesimokiau ukr. kalbos, bet juk visi ukrainiečiai su mumis kalbėjo rusiškai. Jie ir kalti… Ir t.t.
    Visi rusai ( pusrusiai) mokykitės iš N.Puteikienės. Gyvenate Lietuvoje ir čia yra lietuvių kalba. Mokykitės ir visi džiaukimės, nesipykime…
    Aš savo ilgametei draugei rusei Svetlanai pasakiau: „Svetka, chavtit , davai gavori po litovski. Ja bolše s taboj nebudu po ruski govorit….”
    Išvada viena, Atėjo laikas ,kaip sako p. NIna P. namie, savo aplinkoje klabėkite kaip norite, bet čia yra Luetuva, KLaipėda su V alst. lietuvių kalba. A

    Reply
  12. Mindaugas

    ,,Lietuva irgi turi teisę į rusų kalbą, į rusus. Čia jos istorinis ir kultūrinis paveldas.” Ačiū bet gal geriau nereikia.

    Reply
  13. GintarasR

    Denisai, tai nėra audra stiklinėje, kaip teigiate, o realiai egzistuojanti ir aktuali visam civilizuotam Pasauliui problema. Visai nereikia nuo problemos slėptis ir ją neigti. Daugybė žmonių ieško sau atsakymų į klausimus, apibrėžiančius tolimesnį santykį su Rusija ir rusais. Procese yra blogų tendencijų, deja – yra išpuoliai prieš rusų kalbą, yra išankstiniai visų rusakalbių apibendrinimai, buvo signalų apie įtampas tautiniu pagrindu mokyklose, viešumoje ir kitur. Čia jums ne eilinis “mišką kerta – skiedros byra” – čia vykstantis karas, kuriame kiekvienas turime pasirinkti pusę, kurioje esam. Ne visiems tai lengva, todėl tokių “atsikirtimo” straipsnių jūs dar daug prirašysit.

    Man asmeniškai labai greitai viskas stojo į savo vietas, visi klausimai greitai randa atsakymus, kai atėjo suvokimas, kad mano priešas yra RuZZkij Mir ir jo nešėjai bei statytojai, o ne rusų kalba, ar rusakalbiai žmonės. Man visos kalbos kurias moku yra mano turtas, o rusakalbiai yra praktiškai kiekvieno klaipėdiečio kaimynai, ir jie tikrai ne visi vienodi. RuZZkij Mir yra pats tikrasis šiandienos nacizmas, o jo statytojai kalba ne vien rusiškai. Lietuvių vatnikų a’la “verniom vsio vzad” irgi turim pakankamai. Dar visai neseniai ir jūs, Denisai, bandėt aiškinti, kad Russkij Mir tai yra kažkoks gėris, nes tai yra pasaulinė kultūra… Tikiuosi, šiandien pats suvokiat, kaip smarkiai toks požiūris yra apgailėtinas, nes tas jūsų Russkij Mir yra nebe kultūra, o visų pirma nacizmas, karas, kraujas ir mirtis. Vis daugiau žmonių visame Pasaulyje tai ima suprasti, ir tai duoda vilties. Deja, pačioje Rusijoje vilties nėra – su esamu 82% nacizmo palaikymu visuomenėje, jos karas su civilizuotu Pasauliu bus ilgas ir sudėtingas procesas.

    Reply
  14. Anonimas

    Deja, autorius veidmainiauja. Ar jis galėtų paneigti, kad tas neva rusų lojalumas Lietuvai tuoj pat neišnyktų, kai tik čia pasirodytų putino žalieji žmogeliukai?

    Reply
    • Pastebėjimas

      Lojalumas lojalumu, o žaliems žmogeliukams norėčiau pasiūlyti „prisipilti kišenes saulėgrąžų sėklų”, kaip jiems patarė paprasta Ukrainos močiutė. Praverstų, mūsų žemė derlinga.

  15. skaitytojas

    Na,nežinau,ką ir besakyti, kai pmačiau skerdynių vaizdą Bučoje, kai išgirdau,kad 70-80 proc. rusų Rusijoje už diktatorių, jį palaiko…Kyla tik viena mintis-o kas jį išrenka tiek metų-kokia tauta?

    Reply
  16. Asd

    Aš tik pasakysiu savo patirtį. Nepažįstu daug rusakalbių ir nebendrauju daug su jais. Stengiuosi jų negeneralizuoti. Bet…

    Bet, kiek bendravau, tai iš jų apie 80% yra sugadinti rusiškos propagandos. Čia tik mano patirtis. Jie kaip ir nėra visiški vatnikai, bet vistiek kartoja tą patį naratyvą, kad „ukraina pati kalta”, kad „reikia gerbti Rusiją irgi” ir t.t. Atvirai nesako man į akis, kad palaiko Rusiją, tačiau jaučiu, kad visos tiesios irgi nepasako.

    Man gaila iš dalies Lietuvos rusakalbių. Nes jie realiai neturi tėvynės. Lietuva jiems neatrodo kaip jų tėvynė, Rusijoje jie irgi nebus savi niekada. Ir jie gyvena ta Rusijos kažkokia iliuzija, nors nei ten, nei ten.

    Po vaizdų iš Bučos man tikrai reikės daug jėgų būti pakančiam rusams ir rusų kultūrai iš esmės. Aš irgi galų gale tik žmogus.

    Reply
    • Neskato ir konetuoja

      Dauguma dabar nesamones kometuodami – neskaitė staripsnio. Jūs teis. Vargšai „nuskriausti.

  17. Klaipėdietis

    Matyt, vis dar nepažįstate Ninos))) Gerai ji nugrybavo. O šiaip, Nina jau seniai nupušus, sena melagė ir provokatorė.
    Miestui tokių politikų tikrai nereikia, tik skaldo ir manipuliuoja.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Na, nugrybavo, tiesą sakant, ne Nina, o, deja ,Denis. Pirma, Nina Puteikienė NIEKO nesako apie Puškino ar Cvetajevos uždraudimą. Jie paminėti tik 1 sakiny ir kaip analogija, kad JOKIA kultūra, tarp jų ir rusų, negali būti pranašesnė už kitą. Antra,didžiąją Ninos rašinio dalį sudaro pasakojimas apie jos tėvą – rusą, kuris puikiai integravosi į Lietuvos visuomenę, tuo metu Denis rašinyje dominuoja naratyvas apie „geruosius” Lietuvos rusus ?. Trečia, nacių paminėjimas šių dienų kontekste – atsiprašau- gal visgi reiktų susilaikyti nuo tokių analogijų po to, ką rusofašistai daro Ukrainoje su moterimis, vaikais ir visais civiliais?! Ir ketvirta – Denis paklodė 3 kartus viršija Ninos pastebėjimus ir tai yra akivaizdus neadekvatumo pavyzdys, kalbantis apie tai, jog Denis labai skauda. O paprastai žmogui skauda tada, kai sakoma tiesa, deja…

    • Artiomas

      Nina nugrybavo Mišrūnai, nė mėsa, nė žuvis, nė lietuvė, nė rusė savo patriotizmu juokina tiek lietuvius, tiek rusus. Rusakalbiai ir rusų kalba labai populiari tema. Ją girdime visus 30 metų. Todėl šiandien, kai vyksta karas, kai žūva tūkstančiai žmonių, ištempti seną temą ir mojuoti kaip purvinu skuduru, gali tik provokatorius. Iš tikro, kam dirbi, mišrunė Nina.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Turtingiausias tarp kandidatų į prezidentus - Ignas Vėgėlė, neturtingiausias - Dainius Žalimas

Penktadienį, balandžio 12 d., likus 30 dienų iki Respublikos prezidento rinkimų, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) visuomenei paskelbė oficialiai registruotų kandidatais ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This