Dėl rusiškosios „Atviros Klaipėdos” versijos likimo

Svarbu

Pastarosios dvi dienos „Atvirai Klaipėdai” buvo itin audringos ir atėmusios nemažai moralinių jėgų.

Viskas prasidėjo sekmadienį, kai paskelbėme Klaipėdos miesto tarybos narės Ninos Puteikienės nuomonę apie rusų kultūrą. Pastaroji įaudrino kolegą Denisą Kišinevskij ir jis parašė atsakymą.

„Atvira Klaipėda” visada buvo ir bus atvira visoms nuomonės, kurių autoriai savo raiška nepažeidžia teisės aktų. Ir tai, kad redaktoriui ta nuomonė nepatinka, čia niekada nebuvo ir nebus rodiklis, bent jau kol aš būsiu „Atviros Klaipėdos” dalis. 

Po Deniso nuomonės paskelbimo kilo didžiulės komentarų aistros, sulaukiau ne vieno raginimo nebebendradarbiauti su šiuo žurnalistu. Tačiau kuo mes pavirstume, jei žmogų baustume už jo nuomonę, kuri mums nepatinka? Putlerio Rusija ne kaip kitaip.

„Atvira Klaipėda” niekada niekam nepataikavo, ne kartą teko išgirsti, kad jos neberemsime dėl to ar ano. Tokiais atvejais padėkoju už atvirumą ir pasakau, kad ne pinigai yra pagrindinis faktorius. Bent jau„Atviroje Klaipėdoje”.

Nepasidaviau ir šiam spaudimui, nors man visiškai nepatiko Deniso nuomonė, aš su ja nesutinku. „Atviros Klaipėdos” pozicija nesikeičia ir nesikeis – mes vadovaujamės Voltero mintimi „Nesutinku su tuo, ką sakai, bet iki mirties ginsiu tavo teisę tai sakyti”.

Tačiau viską kardinaliai pakeitė dar viena diskusija socialiniame tinkle, į kurią įsivėlė Denisas ir apie ją sužinojau antradienį popiet.

Man visiškai nesvarbu, kad jo pasisakymas kažkam nepatiko – jis kaip ir bet kuris kitas Lietuvos pilietis turi teisę į nuomonę ir jos raišką, jei tik ji nepažeidžia teisės aktų. Svarbu yra tai, kad visame šiame reikale išaiškėjo, jog Denisas buvo nutylėjęs, jog iki bendradarbiavimo su „Atvira Klaipėda” pradžios rašė ar dalinosi nuotraukomis su leidiniais, kurie dabar yra Kremliaus propagandos ruporais ir čia vis dar yra jo pavardė. Po reklamjuoste apie „specialią Rusijos operaciją demilitarizuoti ir denacifikuoti Ukrainą”… 

Girdėjau visus Deniso paaiškinimus, kad tada tas portalas dar nebuvo propagandinis, kad jis dabar esą nieko negali padaryti, jog jo pavardės ten neliktų. Tačiau esmė yra tai, kad prieš pradėdamas bendradarbiauti su „Atvira Klaipėda” jis nepasakė apie tokį karjeros faktą. Tai yra esminė jo klaida ir būtent dėl jos mes turime pasukti skirtingais keliais. 

Esu labai dėkingas jam už visą darbą, nes Denisas ne tik užtikrindavo kokybišką turinį rusų kalba, kuris pastaruoju metu buvo labai naudingas ir Klaipėdoje prieglobstį suradusiems ukrainiečiams, bet ir pats surasdavo šiai rubrikai finansavimą Vakarų Europos fonduose, rūpinosi rusiškąja versija lyg savo kūdikiu.

Nuoširdžiai jam linkiu sėkmės ir tikiu, kad visiems mums pavyks pasimokyti iš šios istorijos bei padarytų klaidų. O rusiškoji „Atviros Klaipėdos” versija kol kas daugiau nebebus pildoma, nes Denisas buvo jos variklis. Ji gali būti atgaivinta nebent tada, jei atsiras toks pats iniciatyvus žmogus, kuris jau išpurentoje dirvoje bandytų tęsti Deniso pradėtą darbą, arba gausime kurio nors vakarietiško fondo finansavimą lietuviškų tekstų vertimui į rusų kalbą. 

47 Comments

  1. aha

    nu va, tik išmetėt, kone iškart pradėjo praktiškai nebesislapstydamas vatuoti savo ruskogovoriaščiju mažųjų brolių forumiukuose… teisingai padarėt.

    Reply
  2. mh

    Jei žiniasklaidą išskiria ne valstybine kalba ar tai butu anglu, ar rusu, ar kiniu vadinasi žiniasklaidos propagandai įdomus tos kalbos skaitytojai. O kokie velniai to išskirimo galima pamatyti tik per ilgalaike analize. Normali žiniasklaida rašo valstybine kalba ir turi techninius sprendinius kada skaitytojas gali gauti vertimą. Tokie dalykai yra, ir Kinijoje, ir Jungtinės karalystes žiniasklaidoje. Tokia paslauga pasaulyje masiškai jau pradėjo veikti prieš kokius 10 metu , tad jei teiki paslauga pasistenk ja daryti tinkamai, jei nėra galimybių , pirmumas turi būti valstybinis supratimas o ne pzv. žargoninio anglizmo propagavimas. O kad jaunimas nori anglizmo tai rodo jų mentaliteto lubų lygi

    Reply
  3. Labai gaila

    Ir mes, Martynai, linkime Jums sėkmės. Bet kol visų galvose nenusistovės mintis „Kitakalbiai nėra kitataučiai”, jokio dialogo ir supratimo nebus. Jūs stropiai laikotės nuomonės monotautinės visuomenės ir kultūros egzistavimo. Praplėskite akiratį pagaliau. Gal Jums situacija atrodo kitaip, bet skaitytojus tikrai įžeidžia…

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Komentatoriui „Labai gaila” ir Anai. Noriu dar kartą pabrėžti, kad sprendimas atsisakyti rusiškos rubrikos NĖRA SUSIJĘS nei su kokia nors Deniso nuomone, nei su jo raiška socialiniuose tinkluose, nei su rusų kalba apskritai. Tai yra vieno konkretaus Deniso poelgio pasekmė. Jis nebuvo pasakęs, kad jo karjeroje buvo bendradarbiavimas su dabar prokremliškais esančiais leidiniais, kad iki šios savaitės ten vis dar buvo galima rasti jo pavardę. Tai yra pasitikėjimo ir reputacijos klausimas. Man tai yra svarbu – jei Jums svarbesni kiti principai, viskas tvarkoje, gerbiu Jūsų nuomonę. Kadangi Denisas kūrė rusišką rubriką, natūralu, kad atsisveikinus su juo nebelieka ir šios rubrikos. Norite kad ji ir toliau būtų – valio, siūlykite kandidatus, kas tai gali padaryti, finansavimo šaltinius. Nė vienai nuomonei „Atvira Klaipėda” neužkerta ir neužkirs kelio, jei tik ji neprieštarauja teisės aktams. Ir visiškas brėdas Jūsų pareiškimas apie tai, kad stropiai laikausi monotautinės visuomenės ir kultūros idėjos. Jei laikyčiausi to, rusiška rubrika „Atviroje Klaipėdoje” nebūtų atsiradusi. Aš manau, kad lojalios tautinės mažumos yra šalies turtas. Tačiau kartu lygiai taip pat manau, kad 5-oji kolona, kurios Klaipėdoje tikrai netrūksta, yra nuolatinė grėsmė šalies saugumui.

  4. Kotryna

    Imkitė pavyzdį iš Ukrainos, ten žmonės kalba ir rusiškai, ir ukrainietiškai, ir dėl to kad yra vieningi – dabar taip puikiai gina savo šalį ir namus. O Lietuva – sovietų sajungos palikonys – ješko priešų savo šalyje ir demokratijos kaip ir Rusijoje – nėra. Iki Europos, deja, labai toli

    Reply
    • nemanau

      Demokratijos pas mus dar ir per daug. Antraip visokių keistų, protus jaukiančių bei žmones priešinančių rašliavų būtų mažiau ar bent jų nematytume. O sveikiems retkarčiais pasiginčyti neprošal, žinia, argumentuotai ir neužgauliojant – juk ir menininkai turi kritikus, mokslininkai – oponentus. Tai ir gerbiamas Denisas, jeigu norėtų, galėtų savo nuomonę išsakyti čia pat, nebūtinai rusiškoje skiltyje, o redkolegija suteiktų jam tokią galimybę. Kaip sakė gerb. Donskis – be pykčio.

  5. Ana

    Labai gaila. Gaila kad nebebus “Atviroje Klaipėdoje “Deniso balso .Nuostabi buvo visa komanda . Liūdna .Prisimenu kaip Gerb.Martynas kovojo už žodžio laisvę ir taip lengvai išmetė tą patį teisę tureti savo nuomone į šiukšlių dėže .Manau kitos priežasties nėra .Atsisakiau nuo nuolatines , nors ir simboliškos paramos “Atvirai Klaipėdai “, manau ir be manęs viskas bus gerai . Apgailestauju

    Reply
  6. Cheche

    Nėra prasmės versti. Yra google vertėjas, kam reiks, tas išsivers.

    Reply
  7. Aš

    Juokas ima …
    Ar kas nors paklausė rusakalbių ,kurie skaitė AK rusų kalba ir dėl kurių AK egzistavo .
    Ar tikrai jiems rūpi ir turi įtaką skaitymui aukščiau paminėti faktai iš biografijos ir karjeros apie D.K. .
    Kaip suprantu D.K. „propagandos ” neskleide .
    Pasakysiu kitaip jūs tokiais veiksmais tik komplikuojate be to sudėtinga situacija .
    Eilinė klounada ir sliekų ieškojimas sub…je.

    Reply
  8. Ramunas

    Kai žiūri pro langą, matai praeivį, po to jis dingo iš akiračio.. Bet tai nereiškia kad jis neegzistuoja ir toliau nebegyvena … Tų tik nematai.

    Reply
  9. Pamaina

    Taigi pilna dabar pabėgėlių iš Ukrainos, kurie moka rusų kalbą. bet neprijaučia grobiamajam rašizmui, tai jiems ir reikėtų siūlyti vesti rusakalbę versiją. Tiktai aišku reikia irgi tikrinti prieš tai, nes tarp tų pabėgėlių putinistų ne taip jau ir retai pasitaiko…

    Reply
  10. nuomone

    Manau, kad is AK puses veiksmas visiskai neteisingas:
    1. Per principa praradot lojalu, talentinga autoriu, kokius pas mus Klaipedoje dar paieskoti reikia
    2. Kalbu uz save ir savo pazystamus, bet manau, kad kalbesiu uz dauguma (gal ir klystu) – apie Deniso nutyleta bendradarbiavima su baltnews ir tt suzinojau is sito pacio posto. Si klausima puikiai buvo galima issprest viduj AK, leisti Denisui paaiskinti, susisiekti su minetu leidiniu redakcijomis ir pasalinti jo varda is ten. Atvirksciai nusprendet kirsti is peties, nors atsizvelgiant i siandienos situacija puikiai zinot Deniso pozicija ir kokias mintis jis transliuoja i ta pacia rusakalbiu bendruomene, su kuria dabar butinai REIKIA kalbet. Jeigu buvot tose FB grupese – suprantate apie ka as.
    3. Is teksto, tikriausiai, jau supratot, kad esu rusakalbis. Turiu pagarba AK uz atvira zurnalistika, apsviesta Klaipedos kasdienybe o su rusiskos versijos ikurimu tik dar labiau isitikinau, kad sioj redakcijoj vyraus demokratiski, net tie patys volteriski principai ir tikrai uz kulisu sedintys zmones kuria kazka, ko Klaipedoj iki siol nebuvo – platforma VISIEMS. Bet sprendimas kuri priemet – nelankstus ir kenksmingas. Nors per pastarasias pora dienu ir pamaciau kelias, svelniai kalbant, klausimus keliancias nuomones ir karstas diskusijas aplink jas- bet taip turi buti, tame ir buvo visa esme. O pasibaige viskas tuo, kuo pasibaige – nors ir suprantu, kad Jusu manymu nera susije, bet turbut suprantat kaip viskas atrodo.

    Sekmes

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū labai už nuoširdų ir argumentuotą komentarą. Sprendimas tikrai nebuvo lengvas, nors jį priimti netrukau. Girdėjau, ką Denisas aiškina. Sprendimas nelengvas pirmiausia dėl to, kad suprantu, jog su vietine rusų bendruomene reikėtų dirbti – dėl to ir ryžausi pradėti tokį projektą, nors žinojau, kad jam startavus bus labai audringų reakcijų kas ir pasitvirtino. Nelengvas ir dėl to, kad suprantu, jog Denisas šaunus vaikinas, alternatyva jam, vargu, ar atsiras. Visgi esminė problema tai, kad Denisas nebuvo perspėjęs apie tokias ankstesnes savo sąsajas, likusias visiems lengvai prieinamas žymes. Kaip mačiau FB jis rašė, kad to nepadarė, į tai neatkreipė dėmesio, nes turėjo žymiai svarbesnių reikalų. Tai esminė jo klaida. Kiekvienas sprendimas, kiekvienas klaida turi pasekmės. Deja, ši turi tokias liūdnokas. Būtų apie tai atvirai pasakęs iš anksto, būčiau gynęs jį, kaip dariau iki šiol visais atvejais, kai man buvo adresuojami įvairiausi priekaištai jo atžvilgiu. Tačiau dabar, ypač šiandieninių įvykių kontekste, aš tikrai negalėjo priimti jokio kito sprendimo, nors jis man tikrai buvo nelengvas.

  11. Ir dar to kitai nuomonei

    Jai tokiems idiooootams nepatinka tai nesinaudok tarybiniais laikais pastatytom lygoninemis, mokyklom, irkt. O kiek per 30 metu pastetei darželių????mokyklų???lygoninių???? Nesinaudok ,,kita nuomonė” tai yra rusų laikais pastatyta.

    Reply
    • tam 9:02

      Patys pasistatėm,kas prašė… o tu pasimokyk truputį-lyyyyyygoninem, pastetei, … Pasistatėm kiek reikėjo, pilna gražiausių darželių, ligoninių, mokyklų – sočiai.Nepalyginsi su sovietų laikais.

    • nuomonėlė

      fašistuk, o nepagalvojai, kad galėjom patys nuspręsti, ką statyti ir ko ne?
      davai aš į tavo namus ateisiu dešimčiai metų, pristatysiu visokių katilų ir rūkyklų, galėsi nesinaudot jei nepatiks 🙂

    • Tam agentui 9:02

      Pastatei ti klizma tu….tai ir turi tik klizma

    • Lietuve

      Jūs klystate. Ateję “išvaduotojai”griovè , žude, treme inteligentiją , ūkininkus. Mokyklos jau buvo. Aišku per tiek metų ir stateme o ne jie pastate ( rusakalbių). Tad neidelizuokite okupacijos laikotarpio nes visas pasaulis buvo toli priekyje o mūsų mamos skalbe rankomis. Iki okupacijos mūsų ūkininkų produkcija buvo žinoma pasaulyje. Deja jie buvo tremiami, žudomi. Daugiau nesinori net rašyti..

  12. To kitai nuomonei

    O kiek galima su tokios ,,kita nuomonė”dibilizmu taikytis?

    Reply
  13. Gražinti Denisa

    Pats geriausias žurnalistas

    Reply
  14. nuomonėlė

    Kirilas iš pirmo žvilgsnio kaip ir mldc, bet įdėmiau pastebėjus matosi, kad bando dvi kėdes apsėst ir visiems įtikt. Žmogau, su visa pagarba, tu tiesiog apsispręsk. Nebeliko pilkos zonos, tu arba vienoj, arba kitoj pusėj. Pagalvok, ne kvailas lyg. Sėkmės.

    Reply
    • nuomonėlė

      Atsiprašau, netyčia suklydau – Denisas turėjau omeny:)

  15. Kita nuomonė

    Kitas klausimas, o kiek galima rusams pataikauti. Daugelis gyvenančių rusų net nemoka lietuvių kalbos arbs tyčia ja nekalba, tai kodėl dabar turime nusileisti ir žiniasklaidoje pateikti žinią rusų kalba. Jeigu nori, tegul skaito lietuvių kalba. Užteks jiems tyčiotis. Gyveni lietuvoje, būk malonu mokinkis šios kalbos ir ja kalbėk.

    Reply
    • Rasa

      Tikrai pritariu. Gyveni Lietuvoje tai būkit malonus ir mokėkite kalbėt lietuviškai.

  16. Iš Derceklių

    Jei jis nebuvo Putino ruporas tai dabar jau bus. Ar kada nors išsivaduosime iš patriotinės šizofrenijos? Klausimas – kiek yra Lietuvoje žurnalistų kurie iki Sąjūdžio šlovino komunistų partiją ir tarybinės armijos šlovingasias pergales? Gi dirba iki šiol, ir niekam nekliūva.

    Reply
    • Lopeta

      Teisingai, vyti ir tuos velniop.

  17. Noras

    Kas trukdo kurti turinį anglų kalba?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Finansai. Kokios mūsų finansinės galimybės galite pamatyti kiekvieno mėnesio ataskaitoje. Patarėjų daug, darytojų – labai mažai. Denisas sugebėjo pritraukti finansavimą rusiškai versijai. Mielai kviečiu kiekvieną, kuris gali imtis analogiškų darbų dėl angliškos versijos.

    • Noras

      Martynai, puikiai Jus suprantu. Anglų kalba galite ir Jūs su partneriais gal ką sukurti, mokate gi. Arba kokį gerą tyrimą atlikti, panašiai kaip „Siena”.

    • Martynas Vainorius

      Atsisveikinus su Denisui, liekame aš, Palmira ir Artūras. Tiek žmonių laiko visą lietuvišką AK turinį – ir autentišką, ir pranešimų spaudai skelbimą. Papildomai kiek galiu rūpinuosi paramos paieška, rašau kultūrinius projektus, rengiu pagal juos istorines publikacijas, užsiimu visais kitais būtinais administravimo darbais. Tad apie jokius kitus projektus net minčių neturiu, tačiau esu atviras visoms labai konkrečioms iniciatyvoms, tokioms, kaip sugebėjo dirbti Denisas su rusiška rubrika.

    • Vytas

      Denisas sugebėjo pritraukti finansavimą rusiškai versijai////////Aš rašiau jums, iš kur buvo gautas finansavimas, bet čia neatsirado nė vienas mano komentaras.

    • Martynas Vainorius

      Nežinau, kaip Jums čia kas nors neatsirado, nes viskas pasirašo ir pasiskelbia. Jei turit kokių užpakalinių minčių apie finansavimą rusiškai versijai, tai galit nesivarginti – jis gautas iš Šiaurės ministrų tarybos, britų vyriausybės ir iš programos „NewsSpectrum”, sukurtos Tarptautinio spaudos instituto (International Press Institute) ir Europos tautinių mažumų ir regioninių kalbų dienraščių asociacijos (European Association of Daily Newspapers in Minority and Regional Language). Galiu net sumas pavardinti, nes tai nėra jokia paslaptis, mėnesinėse ataskaitose jos jau buvo minėtos.

    • Vytas

      Po Deniso Paraskevičiaus straipsniais komentarų nepasirodė

    • Vytas

      Martynai, ar britų vyriausybė nuolat lobizavo Belaruskalij ir Udovicki?

    • Martynas Vainorius

      Vytai, nesupratau jūsų klausimo apie Belaruskalij ir Udovickį. O dėl komentaro neturiu komentaro, nežinau, ką darote, kad nepasiskelbia – visur galima komentuoti, prie rusiškų straipsnių taip pat.

    • Vytas

      Jei nesuprantate, kiek čia buvo pagiriamųjų straipsnių apie Belaruskali, aš negaliu jums padėti. O komentarai nepasirodė.

    • Martynas Vainorius

      Ne, nesuprantu. Nemanau, kad informacijos apie BKT daugiau, nei, pavyzdžiui, apie Klaipėdos naftą ar Klasco. Beje, BKT prieš keletą metų skyrė paramą „Atvirai Klaipėdai” bendrai, o ne rusiškai rubrikai ir apie tai aiškiai rodo logotipas pirmame puslapyje. Jei turite informacijos, už kurią publikaciją buvo sumokėta – ateikit pas mane su faktais, o ne drabstykitės anoniminiais komentarais.

    • Vytas

      Supratau, Martynai. Viso gero, sėkmės

  18. Anonimas

    Liko tik deginti knygas rusų kalba, kaip tai buvo Opernplatz aikštėje Berlyne, 1933 m. gegužės 10 d.

    Reply
    • Anonimui

      Siūlai garbinti išgamas rusofašistus? Tegul dega pragare.

    • Nežinau

      Ar turečiau jas skaityti??

    • Anonimas

      Nežinau (IP: 88.119.41.104) : Laisvas žmogus gali skaityti ką nori, bet gali ir neskaityti. Manau, kad tai taip paprasta
      Anonimui (IP: 78.56.19.8) : Nesuprantu kur čia logika. Kaip tai susiję? kaip nors paaiškink savo išvadą, aš kažkaip nesuprantu loginio ryšio su aptariamų klausimų. O gal tiesiog kyla noras patriotiškai šaukti garsiausiai?

  19. Atviras

    Nieko prieš rusų kalbą neturiu, bet tokiems veikėjams turi užsiverti durys.

    Reply
  20. Rokas Arbušis

    Gerbiu už atvirumą.
    Nežinau detalių, neskaičiau ir rusiškos versijos, bet pats faktas liūdina.
    Nemanau, kad pati kalba yra blogis. Tačiau ją sutrypė Ukrainos okupantas.
    Jei rusiškos AK versijos nebeliks, tai bus natūrali jos mirtis.

    Reply
    • Anonimas

      nelabai jau ir maloni ta rusiška versija buvo…

    • Marta

      Panasi situacija del kalbos tik tuomet vokieciu buvo po 2-jo pasaulinio Klaipedoj.Mama mano vokiskai kalbeti venge net namie o rusiskai vos ne vos beismoko nes darbe reikalavo dokumentus pildant.Mano vaikystej jau be rusu kalbos niekur .O dabar darbe be anglu neuzpildusiu kompe dokumentu
      Tai kalba rodo kokia politika valstybeje..Ir kiekvieno piliecio gyvenimas nuo to priklauso deja.niekur nedingsi.Tik poziurio i valdzia tai nerodo

  21. Zydra

    Puiki naujiena.Pseudo žurnalistas nuėjo ten ,kur dabar dažniausiai pasiunčiama…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This