Dujas galės importuoti ir iš Kataro

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui atsiveria naujos suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimo rinkos. Nuo šiol jas bus galima importuoti ir iš Kataro.

„Klaipėdos naftos” nuotr.

„Dvišalės derybos dėl dujų tiekimo į Lietuvą su didžiausiu pasaulyje suskystintųjų gamtinių dujų tiekėju „Qatargas“ prasidėjo kone prieš dešimtmetį. Įrodėme, kad Klaipėdos uostas saugus didiesiems dujovežiams, ir pagaliau turime rezultatą – SGD dujas galėsime importuoti iš Kataro. Tačiau tam, kad į Klaipėdos uostą saugiai ir patogiai galėtų įplaukti visi didieji Baltijos jūra plaukiantys laivai, privalome dirbti ir toliau, vykdyti pradėtus projektus“, – pranešime pažymi Klaipėdos uosto generalinis direktorius Algis Latakas.

Šiuo metu vieni iš svarbiausių Klaipėdos uoste vykdomų projektų – bangolaužių rekonstrukcija ir uosto kanalo gilinimas. Įgyvendinus projektus, padidės laivybos uoste saugumas ir logistinės grandinės efektyvumas, t. y. mažės krovinių gabenimo laikas, o laivams išoriniame reide praleidus mažiau laiko, sumažės oro tarša iš laivų. Į Klaipėdos uostą galės įplaukti didžiausi šiuo metu į Baltijos jūrą galintys įplaukti laivai su maksimalia 15,2 m grimzle.

Skelbiama, jog „Qatargas“ suskystintąsias gamtines dujas gabena didesniais nei standartiniai laivais. Q-Flex tipo dujovežių ilgis siekia 315 metrų, o plotis – 50 metrų. Iki šiol į Klaipėdos uostą tokio dydžio dujovežiai dar nebuvo įplaukę.

AB „Klaipėdos nafta“ (KN) savo ruožtu vėliau pranešė, kad su didžiausiu pasaulyje suskystintųjų gamtinių dujų tiekėju „Qatargas“ dialogą užmezgė prieš 3,5 metų, kai ši kompanija išreiškė pageidavimą įvertinti Klaipėdos SGD terminalą kaip tinkamą jų krovinių pristatymui.

„Qatargas“ yra vienas didžiausių SGD tiekėjų pasaulyje kartu su Australija ir JAV bei vienas didžiausių SGD tiekėjų Europai, kuris SGD transportuoja dviejų tipų dujovežiais: Q-Max ir Q-Flex. Pastarojo tipo dujovežis gali gabenti iki 215 000 kub. m SGD, kai iki šiol į Klaipėdos uostą įplaukiantys dujovežiai buvo iki 175.000 kub. m SGD talpos.

KN bendradarbiaujant su „Qatargas“ buvo atliktos Q-Flex tipo dujovežio navigacinės studijos Klaipėdos uoste, švartavimosi analizė prie SGD laivo-saugyklos „Independence“ bei daug kitų studijų tam, kad įsitikinti, jog dujovežio įplaukimas ir stovėjimas Klaipėdos uoste yra galimas ir saugus.

„Po ne vienerius metus trukusio įdirbio KN pasiekė „Qatargas“ patvirtinimas, kad Klaipėdos SGD terminalas yra įtrauktas į galimų klientų sąrašą, o tai reiškia, kad nuo šiol Klaipėdos SGD terminalo naudotojai galės SGD importuoti iš dar vieno šaltinio, o tai padidins konkurencingumą, nes terminalo naudotojams atsiveria dar viena didžiulį potencialą turinti Kataro kryptis“, – pranešime cituojamas Mindaugas Navikas, KN Komercijos direktorius.

INFORMACIJA

2021 m. Klaipėdos uoste buvo iškrauti 78 dujovežiai, atgabenę 1,14 mln. tonų suskystintųjų gamtinių dujų. Pagrindinės SGD importo šalys pernai – JAV, iš kurios importuota beveik 55 proc. viso kiekio, Rusija – 20 proc., Trinidadas ir Tobagas – beveik 13 proc. Nuo šiol Lietuva dujų iš Rusijos nebeperka.

1 Comment

  1. Laimute

    Labai gerai. Nefinansuokime agresorės rusijos. Slava Ukraini.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This