Sustabdyta „Klasco” palapinių byla

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apylinkės teisme sustojo į jį pernai sugrąžintos bylos, kurioje AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) skundžia jai Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) dar 2019 metais duotą nurodymą nugriauti tris vadinamąsias palapines, nagrinėjimas.

Ginčijamasi, ar šios palapinės yra laikini statiniai ar nekilnojamieji daiktai. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” palapinėmis vadinamų laikinų sandėlių istoriją buvo aprašiusi dar 2018 m. rugpjūtį. Jos 2016-ųjų vasarą atsirado dėl „Klasco” suplanuoto sandėlio Naujoji Uosto g. 23 kapitalinio remonto. Kai įmonė paprašė Savivaldybės administracijos pritarimo tokiam remontui, jo projekte ir buvo numatyta vykstant šiems darbams įrengti „tris laikinas palapines, kurios išspręs nenutrūkstamą sandėlio produktų sandėliavimą/krovą kapitalinio remonto metu”. Kartu akcentuota, kad šios laikinos palapinės stovės tik dvejus metus, kol vyks sandėlio remontas.

2017 m. spalį „Klasco” kreipėsi raštu į Savivaldybę ir tikino, kad dėl neva užsitęsusių sandėlio rekonstrukcijos terminų nori palapines eksploatuoti metais ilgiau – iki 2019 m. rudens. Vėliau savivaldybę pasiekė dar vienas įmonės raštas, kuriame jau pageidauta, kad miesto valdžia neprieštarautų, jog palapinės būtų eksploatuojamos dar 7 metus, o 2025 m. būtų dar kartą sprendžiama apie tolesnį jų naudojimą. Tada Savivaldybės administracija atsakė „Klasco”, jog ją tenkina tik ankstesnis nurodytas terminas –  palapinių eksploatavimas iki 2019 m. rudens.

2019 m. vasarą veiksmų dėl šių palapinių, kuriose laikomi grūdai, ėmėsi VTSPI. Po atlikto patikrinimo inspekcija konstatavo, kad įmonė „2016 metais savavališkai vykdė ypatingojo statinio – sandėlio statybos darbus, neturėdama privalomo statinio statybos projekto ir statybą leidžiančio dokumento, tuo pažeisdama Statybų įstatymo nuostatas”. Kartu buvo surašytas privalomasis nurodymas iki 2020 metų sausio 25 d. nugriauti palapines ir sutvarkyti statybvietę. Tačiau „Klasco” su juo nesutiko ir padavė ieškinį.

Iš pradžių vyko iki pat Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nukeliavęs bylinėjimasis dėl to, kuriame teisme turi būti nagrinėjama byla. Pagaliau prasidėjus bylinėjimuisi dėl esmės pernai rugpjūtį Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Kristina Sušinskaitė paskelbė, kad įmonės skundas atmetamas kaip nepagrįstas – anot teismo, tokie sandėliai yra nekilnojamojo turto objektas. Tačiau apeliacinį „Klasco” skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas pernai gruodį konstatavo, kad nėra pagrindo daryti vienareikšmiškos išvados, ar palapinės yra nekilnojamieji daiktai, taip pat buvo įžvelgtas pagrindas skirti pakartotinę ekspertizę ir byla perduota pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Po pirmo į Klaipėdos apylinkės teismą sugrįžusios bylos posėdžio, kurio metu šalys pasisakė dėl pakartotinės ekspertizės, teisėja Audra Hadrovska paskelbė pertrauką, kad būtų galima apsvarstyti tokios procedūros poreikį bei pasisakyti dėl galimų klausimų ekspertui. Suėjus numatytam terminui teisėja surengė rašytinį posėdį ir jo metu priėmė sprendimą paskirti pakartotinę ekspertizė bei sustabdyti bylą iki ji bus atlikta ir pateiktos išvados.

5 Comments

  1. plius minus

    Tai dar vienas Klasco visiško CINIZMO pavyzdys. Įkėlė kiaulė koją į Bažnyčią.
    Tokie teisinio nihilizmo viražai ir paskatina kitus verslininkus, kaip kad Giruliuose litorinos šlaitą apstatyti laikinais Korėjietiškų televizorių fasadais .
    Gavo Klasco leidimą laikinai palapinei pasistatyti , kol remontavo sandėlį, o nusigriauti nebenori. O kam vargti ..

    Reply
  2. Dokininkas

    Kad KLASCO klastingai veikia Klaipėdoje, aiškinti nereikia net darželinukui. Tačiau tokią kasdienybę klastingai gina Lietuvos teismai, nes nuo 2016 metų iki 2022 metų nėra galutinės išvados apie įstatymų pažeidimus, kaltininkai nenubausti, viešas interesas pažeistas. Piliečiai išlaiko teismus, tai kodėl teismuose „dirba” ligoti „teisėjai”? Gal valstybėje yra koks teismų priežiūros institutas ?…

    Reply
  3. Judas

    Klasco krovos kompanija – dink nx iš Klaipėdos senamiesčio !

    Reply
  4. Lietuva

    viena iš valatybių su labiausiai korumpuota teisėsauga

    Reply
  5. Anonimas

    Masiškai špjauti medžiai, trinkelių dykros skveruose ,prekybos centrai kiekviename kampe, supuvęs karinis laivas miesto širdyje su šalia klasco sandėlių-palapinių apšiurusiu miesteliu. Žodžiu,bangladešas- mūsų miestas .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Vėjo jėgainės uoste: statybas jau planuoja ir direkcija

Praėjus keletui mėnesių po to, kai buvo paskelbti projektiniai pasiūlymai, pagal kuriuos AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco“) numato pertvarkyti buvusią ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This