Manipuliacija žodžiais

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2022-05-09

Komentarų: 2

Žaismas yra mėgstama žmonių veikimo sritis. Žaidžiama nuo ankstyvos vaikystės iki gyvenimo pabaigos. Yra net filosofų, apie tai parašiusių storas knygas. Bet aš ne apie šį dalyką, o apie naudą.

Stalino propaganda siekė paslėpti savo nusikaltimus ir „pamiršo“ 1939–1941 metus, tarsi jų nebuvo pasaulio istorijoje, Kodėl? Todėl , kad tektų prisiminti apie savą sąjungininką Hitlerį. Nuotraukoje – 1939 m. rugsėjo 22 d. Brest-Litovske surengtas bendras Vermachto ir Raudonosios armijos paradas. Contando Estrelas (flicr.com) nuotr.

Vaikų žaidimų tikslas – mokymasis bendrauti, pažinti pasaulį ir panašiai. Vyresnėlesni džiaugiasi savo pasiekimais tariamame pasaulyje labiau nei tikrame. Tiesa, ir suaugę nuo jų neatsilieka – ruletės, kazino ir loterijų dar niekas nepanaikino. Žaidimas gali būti ir savanaudiškas bei pelningas, todėl apie vieną iš jų.

Madingiausias žaidimas yra žaidimas žodžiais, jis ryškus politikoje, akivaizdus reklamoje, pagrindas jurisprudencijoje. Atrodytų, kad jis nėra tiek svarbus, jei žmonės suvoktų jo įtaką. Deja, gyvenime yra greičiau priešingai. Apie manipuliaciją ne tiek daug pasakojama ar rašoma. Tiesa, Klaipėdos universiteto ar interneto knygyne galima rasti naują darbą „Manipuliacija arba kaip paveikiami žmonės“.

Bet pereikime prie vargų. Apgavystės gali būti veikimo pagrindas. Tačiau tai vyksta dėl dviejų priežasčių – yra pažeidžiami įstatymai ar taisyklės arba nesuprantama, kaip mus siekia pakeisti aplinkiniai. Kokie turėtų būti įstatymai – tesvarsto politikai, mes pažiūrėkime, kas bando mus pastūmėti tik jiems naudinga linkme.

Ant vieno žurnalo viršelio skaitau – „Pažadink imunitetą“. Taip, tai papildų reklama. Bet pažvelkime į pamatą, pagrindą, nes daugeliui tai mažai rūpi. O be reikalo. Skaitau gana paprastą apibūdinimą: moksliškai imuninė sistema – žmogaus ir kitų gyvūnų organų ir audinių sistema, apsauganti organizmą nuo kenksmingų mikroorganizmų, svetimų baltymų ir kitų genetiškai „svetimų” medžiagų. Įgimtojo imuniteto veiksniai ir komponentai egzistuoja visuose sveikuose individuose, nereikalauja išankstinio aktyvinimo, kad būtų efektyvūs. Pagrindinis įgimtojo imuninio atsako procesas yra uždegiminė reakcija. Dažniausia uždegiminę reakciją sukelia mikroorganizmai, tačiau tai padaryti gali ir kiti pažeidžiantys veiksniai – mechaninis sužalojimas, fizinis poveikis, cheminės medžiagos). Taigi, darau nedidelę išvadą – imunitetas yra įgimtas, jo pakeisti kol kas žmonija nemoka, todėl kvietimas jį aktyvinti yra tiesiog reklaminė manipuliacija, siekiant parduoti vieną ar kitą produktą.

Kita populiari žodinė manipuliacija yra pavadinimas  Didysis Tėvynės karas. Vyresni apie tai mokėsi sovietinėje mokyklose, dabartinis jaunimas tai girdi iš propagandinių televizorių ar Youtubų. Ar jis buvo? Taip – 1812 metais. Tai Rusijos karas prie Napoleono invaziją. Stalino propaganda siekė paslėpti savo nusikaltimus ir „pamiršo“ 1939–1941 metus, tarsi jų nebuvo pasaulio istorijoje, Kodėl? Todėl, kad tektų prisiminti apie savą sąjungininką Hitlerį, su kuriuo kartu kovota prieš Lenkiją ar Suomiją, Angliją ar Prancūziją.

Manipuliacija žodžiais leidžia maskuoti senuosius Stalino nusikaltimus, o to juk negalima leisti.

Deja, nedaug kam tai rūpi, nors gali sudaryti rimtos apgavystės pagrindą.

2 Comments

  1. žygimantas

    O kuriame knygyne yra ta knyga?

    Reply
  2. Petras

    O kodėl tiek mažai?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Realybė ir suprantamas pasaulis yra skirtingi

Kodėl filosofija nėra mėgiama? Kodėl dauguma suvokia šios profesijos ar specialybės grupę arba kaip „parazitus“, arba kaip „atvykėlius ne iš ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Ar yra tiesa?

Pasaulis yra keistas ir sudėtingas. Norint jame gyventi, tenka suprasti, kas jis yra. Jei nesugebi to padaryti pats, yra ir ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This