Pasieniečių pastato likimas: kol kas tvarkomi tik popieriai

Miestas, Svarbu

Pernai rudenį sustabdyta pasieniečių administracinio pastato rekonstrukcija kol kas dar nebus atnaujinta – vis dar ruošiami dokumentai, kaip reikės vykdyti darbus dėl išaiškėjusio konstrukcijų nestabilumo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

4,27 mln. eurų vertės sutartį dėl ties Gintaro ir Pievų Tako gatvėmis esančio administracinio pastato rekonstrukcijos Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) su UAB „HSC Baltic” pasirašė dar 2020 m. lapkritį. Pradėjus darbus pastate buvo išardytos nereikalingos sienos, nuimtas tinkas, išimtos durys ir langai, buvo pradėti apdailinio tinko valymo darbai, tačiau viskas sustojo, kai pernai rugsėjo 3 d. įgriuvo viena vidinė pastato siena, kaminas bei dalis perdangos konstrukcijų. Tuo metu pastato viduje žmonių nebuvo, niekas nenukentėjo.

Po incidento buvo atlikta dalinė pastato ekspertizė, kurios išvadose nurodyta, kad reikia atlikti statinio laikančiųjų konstrukcijų ekspertizę bei grunto geologinius ir geotechninius tyrimus.

VSAT atstovas spaudai Giedrius Mišutis informavo, kad MB Ekspertų biuras jau atliko dalinę ekspertizę. Jos išvadose nurodyta, kad pirmiausia reikia sustiprinti pamatus, vėliau – mūro sienas, įrengti sąramas, monolitines perdangas, tada jau keliauti prie stogo ir medinių perdangų. Ši ekspertizė tarnybai atsiėjo 11 616 eurų.

Pasak G. Mišučio, jau buvo pradėtas rengti technologinis projektas dėl statinio mechaninio pastovumo užtikrinimo. Jis turi būti baigtas šiomis dienomis.

„Tuomet projektas bus pateiktas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos sudarytai komisijai, kad būtų gautas leidimas tęsti rekonstrukcijos darbus. Gavus tokį leidimą būtų rengiama statinio techninio projekto B laida, koreguojant statinio konstrukcijų dalį, o esant būtinybei, ir kitas projekto dalis. Po to jau būtų atliekamas statinio konstrukcijų dalies darbo projekto parengimas pagal techninio projekto B laidą ir jai reikės atlikti ekspertizę”, – būsimus nemenkus popierinius darbus vardijo G. Mišutis.

Pernai dėl statybų ir vėliau išaiškėjusio pastato nestabilumo kurį laiką buvo užtverta ir Gintaro gatvė. Dabar ja galima judėti laisvai – tvora juosia tik pastatą.

Nekilnojamojo turto kadastre nurodoma, jog pastatas buvo pastatytas 1959 metais, tačiau Klaipėdos universiteto istoriko dr. Vasilijaus Safronovo duomenimis, jis kaip gyvenamasis namas buvo pastatytas apie 1939-uosius. Namas jau žymimas ir 1942 m. adresų knygoje (Johannes Schirrmann Platz 2), ir tų metų miesto plane.

Sovietmečiu name buvo įsikūrę pasieniečiai. 1992 m. lapkritį pastatą Vyriausybė buvo perdavusi Krašto apsaugos ministerijai.

2 Comments

  1. Čia

    Čia ne popieriai kalti, o išlindo paslėptos statybos problemos pradėjus griauti konstrukcijas, buvo pažeistas pastato stabilumas, skubėti nereikia, reikia projektą parengti, o ne popierį !

    Reply
  2. Joris

    Brangiai kainuojantys popieriai! Kiek miestas, valstybė būtų sutaupę, jei ne popieriai, mūsų nesibaigiančios diskusijos… Kiek parkų, skverų, aikščių sutvarkyta, net tiltų pastatyta būtų. O dabar tik tolsta tolsta…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This