Atsirado šansų sutvarkyti dalį dykvietės prie miesto širdies

Svarbu, Verslas

Po daugiau nei keturis su puse metų trukusio bylinėjimosi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) galutinai konstatavo, kad Nacionalinės žemės tarnyba (NŽT) buvo neteisi, netenkindama AB „Klaipėdos laivų remontas” (KLR) prašymų dėl 10 arų sklypo, esančio Priešpilio gatvėje, šalia Pietinio rago, nuomos sutarties.

Martyno Vainoriaus nuotr.

KLR tuometinė žemės valdytoja Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija  gerokai didesnį, 0,58 ha sklypą, kuriame anksčiau stovėjo metalinis sandėlis, dar 2011 m. kovą buvo išnuomojusi iki 2019-ųjų pabaigos.

Įgyvendindama akcijų privatizavimo metu prisiimtus įsipareigojimus griauti gamybinius pastatus ir vykdyti nekilnojamojo turto projektus, teritoriją pritaikyti visuomenės poreikiams, KLR inicijavo detaliojo plano rengimą. Jį 2013 m. rugsėjį patvirtinus, buvo suformuotas naujas 10,3 aro ploto valstybinės žemės sklypas, patekęs į įmonės išsinuomotą teritoriją. Kadangi šis sklypas jau buvo suformuotas ne uosto reikmėms, Vyriausybė 2013 m. lapkritį savo nutarimu pripažino, kad šio sklypo patikėtine vietoje Uosto direkcijos tampa NŽT. Pastaroji nuo 2016 metų vis atsisakydavo pakeisti sutarties nuostatas dėl nuomotojo pasikeitimo, nes esą neperėmė jokių įsipareigojimų iš Uosto direkcijos  ir tokiu būdu nepripažindavo KLR nuomos teisių į žemės sklypą tęstinumo.

Ginčas buvo kilęs dėl sklypo, schemoje žymimo skaičiais 44 002641 8875

Tada KLR kreipėsi į teismus, o procesas irgi nukeliavo iki LAT, kuris 2018 m. gruodį galutinai konstatavo, jog NŽT su KLR turi sudaryti sutartį tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip buvo sudariusi su Uosto direkcija.

2019 m. kovą  KLR kreipėsi į NŽT, kad ši pakeistų nuomos sutartį taip, kad ji atitiktų detaliojo plano sprendinius – būtų patikslintas žemės sklypo plotas, jo pagrindinė naudojimo paskirtis ir kita, nes negali pradėti suplanuotų statybos darbų. NŽT atsisakius ir tai padaryti, bendrovė pradėjo kitą bylinėjimosi procesą.

Klaipėdos apylinkės teismas pernai balandį KLR ieškinį patenkino – įpareigojo NŽT nuomos sutartį išdėstyti nauja redakcija ir sutarties terminą pratęsti iki 2024 m. birželio 21 d. Apygardos teismas pernai rugpjūtį šį sprendimą pakeitė nurodydamas, kad valstybinės žemės nuomos sutartis neturėtų būti sudaroma pagal pavyzdinę formą, nes KLR neturi teisės jos išsinuomoti be aukciono. Kartu konstatuota, kad visos aplinkybės, vadovaujantis teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principais, sudaro pagrindą pratęsti nuomos sutarties terminą kaip pažeistų KLR teisių gynimo būdą.

Nesutikdama su tokiu verdiktu NŽT pateikė kasacinį skundą LAT. Jį išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Danguolė Bublienė, Virgilijus Grabinskas ir Donatas Šernas, konstatavo, kad nėra jokio pagrindo pakeisti Klaipėdos apygardos teismo sprendimą.

„Teismų taikytą ieškovės, kaip nuomininkės, teisių gynimo būdą, atkuriant iki pažeidimo buvusią padėtį – nuomos termino pratęsimą, kasacinis teismas pripažįsta proporcingu, atitinkančiu teisingumo, protingumo bei sąžiningumo principus”, – rašoma LAT nutartyje.

Ja iš NŽT bendrovei dar buvo priteista 800 eurų bylinėjimosi išlaidų.

KLR generalinis direktorius Alvydas Butkus „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad pagaliau užsibaigus daugiau nei keturis su puse metų trukusiems bylinėjimosi procesams, bendrovė galės pradėti imtis projektavimo darbų. Jų iki šiol esą nebuvo galima daryti.

Sklypo vaizdas paskutiniajame XX amžiaus dešimtmetyje. Alfonso Mažūno (Lietuvos jūrų muziejaus archyvas) nuotr.

Pasak A. Butkaus, terminas nuomos sutartį pratęsti iki 2024 m. birželio 21 d. nėra nei ilgas, nei trumpas. KLR vadovo teigimu, iki tol tikimasi pradėti ir statybos darbus, o atsiradę statiniai jau taptų nauju pagrindu pratęsti nuomos sutartį.

16 Comments

  1. jei

    pastatys gyvenamaji nama, tai su dzazais ir kitomis sventemis bus baigta… bus nuolatiniai skundai del triuksmo ir bus pastatytas slagbaumas… jei ten tikrai apsigyvens ruskiai ir baltaruskiai, tai sklypo savininkus reiktu baust uz tevynes isdavima

    Reply
  2. Algirdas

    Čia tiktų „mažoji menininkų Klaipėda”…Suvenyrų parduotuvėlės,mini aludės,vyninės,kepyklėlės ,galerijos,menininkų „Monmartas”. Žodžiu ,šalia Kruizinių keleivių terminalo galvokime ką reikėtų įkurti .tik ne gyvenamąjį namą.

    Reply
  3. Grb

    O kas tas KLR – Kinijos liaudies respublika

    Reply
  4. Vytautas

    Ypatinga vietą ir turi būti įdėjus konkursas. Rasti ryšį su istorine aplinka. Gyvenamieji namai nėra tinkami.

    Reply
  5. GintarasR

    Kas kaip “sutvarkymą” suvokia – be jokio viešo idėjų dėl svarbios miesto vietos panaudojimo konkurso, be pasitarimo su klaipėdiečiais, turėsim Klaipėdos širdį su triusikais, rankšluoščiais ir dviračiais balkonuose daugiabučių barakų a-la “antras būstas” žmonėms iš didelio miesto. Varganas nusitvarkymas ir nubuitėjimas labiausiai prestižinėje vietoje, kur pats miestas ir prasidėjo. Tik dar vienas Klaipėdos išsilenkimas prieš Achemos koncerną.

    Reply
  6. vigilijus

    Labai įdomios teritorijų, kažkada priklausiusiu uostui, klajonės. Kažkiek primena”Vilko vaikų” istorijas. Žemė lyg ne uosto, o NŽT (valstybinė), bet realiai privati(išnuomuota įmonei). Jei aš teisingai suprantu, jei kažkokiu būdu teritorijos, kurias šiuo metu valdo uostas, o uostas jas yra išnuomaves Klasko, uostui taptu”nereikalingomis”, tai tų teritorijų patikėtine taptu NŽT, kuri privalėtų su Klasko sudaryti nuomos sutartį, o nuomininkas įgytu galimybę keisti tų teritorijų paskirtį ir jas naudoti kaip susigalvoja. Ar aš teisingai suprantu įstatymą?

    Reply
  7. Memelender

    Reikia tikėtis, kad ta dykynė pagaliau bus užstatyta. Tokia puiki vieta ir tokia betvarkė ten. Tik nežinau ar ten ištiesų tiktu daugiabutis. Bijau, kad jį pastačius greitai kiltų naujųjų gyventojų nepasitenkinimas dėl koncertų triukšmo.

    Reply
  8. miestelėnas

    matos kad dauguma piliečių net nesupranta kas vyksta. Geriausios miesto vietos privatizuojamos ir versliukai daro biznį. Pastatys daugiabutį, parduos už 10 000eur/m2 turčiams ar pasidalins tie patys akcininkai, interesantai kur galės svečiuotis jų draugeliai rusai baltarusiai. Ir tūlas miestietis ar meistą lankantis turistas galės tik iš apačios žvelgt į jų butus.
    Ši teritorija privalo būti vieša, tai yra pritaikyta miestiečiams o ne daugiabučių statybai. Dabar vyksta miesto šventės šioje zonoje, tai kaip bus po apstatymo? čia galėtų atsirast ir apžvalgos ratas, kaip palangoje, ir kažkokia alėja viešo maitinimo su įvairiais food truckais….
    Liūdna ir graudu

    Reply
  9. Na

    Įdomu, o ką ten KLR pastatys ? Gyvenamą namą ? Nesąmonė !

    Reply
    • Anonimas

      deja, bet planas toks- statyti daugiabutį. Konkursas padarytas, brėžiniai,matyt, taip pat. Baigiasi Teismai ir bus statybai leidimas. Tik, sklido kalbelės, kad KLR šitą sklypelį ( iš tiesu tai čia Achema) prakalė baltarusiams. Ir puikuosis ant marių kranto lukašenkiniai udovickiniai, o mes jiems Pilyje kilosime savo miesto vėliavą, bokštą suręsime, o iš Elingo parkingą padarysime.

    • Niurgzliams

      O geriau kaip dabar yra? Išsinuomokit ir pastatykit šedevrą.

    • to niurzgliams

      Gal žinote kaip išsinuomoti jau išnuimotą sklypą? Pagelbės ir su parama? Ar tik patarimus dalinate

    • Planas

      Nueinate pas KLR pateikiate pasiūlymą, tampate projekto partneriu ir pirmyn.

    • to planas

      Kaip viskas paprasta… Ir detalųjį planą pasiakeiciame ir tt.. tik įdomu kodėl tiek laiko užtruko iki statybų jei jau taip viskas paprasta.

    • Kur nueiti KLR?

      O ko ten į tą Kiniją eiti? Toli esti ir vadai kažkokie nedraugiški. Paprasčiau siųsti paskui rusų karinį laivą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This