Neskundžiamas verdiktas: „Grigeo Klaipėda” vadovas nubaustas pagrįstai

Aplinkosauga, Svarbu

Ir Klaipėdos apygardos teismas patvirtino, kad Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pagrįstai nubaudė bendrovės „Grigeo Klaipėda” vadovą Tomą Eikiną už tai, kad pernai liepą ši įmonė neteisėtai išleido gamybinį vandenį su toksiškais elementais į Kuršių marias ir taip šiam vandens telkiniui padarė žalą.

Tomo Eikino kaltė padarius Administracinių nusižengimų kodekso 268 straipsnio 5 dalyje numatytą nusižengimą yra įrodyta, konstatavo Klaipėdos apygardos teismas. Martyno Vainoriaus nuotr.

T. Eikinui už konstatuotus pažeidimus AAD buvo paskyręs 600 eurų baudą, tačiau jam atstovavusi advokatė Dovilė Murauskienė tokį nutarimą pirmiausia buvo apskundusi Klaipėdos apylinkės teismui. Jame vykusio posėdžio metu teisininkė aiškino, jog bendrovė ir jos vadovas neginčija, neneigia ir neskundžia faktinių aplinkybių dėl pernai liepos 20-osios naktį įvykusio incidento, kurį esą lėmė „netyčiniai, neatsargūs bendrovės veiksmai” ir į marias per beveik 12 valandų ištekėjo apie 18,6 kub. m gamybinio vandens. Nesutinkama buvo tik su nutarimo dalimi, kurioje konstatuojama, jog taip buvo padaryta žala Kuršių marioms.

Anot advokatės, jos klientui „žalos požymis inkriminuotas perteklinai”, nes pats žalos faktas Kuršių marioms esą nėra nustatytas.

„Tarša nebūtinai yra žala. Ji turi būti nustatoma moksliniais tyrimais, ką padarė Aplinkos apsaugos agentūra. Vien tarša nereiškia, kad pasikeitė kokybiškai ar kiekybiškai gamtos elementas. Aplinkos apsaugos departamentas bando gudrauti. Bendrovės atžvilgiu vyksta atskiras procesas, ten ir galima kelti tokį klausimą dėl žalos”, – dėstė D. Murauskienė.

Bylą išnagrinėjusi apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėja Violeta Olcvikienė gegužę konstatavo, kad vertinant į marias išleistų nuotekų toksiškumą ir konstatuojant aplinkai padarytos žalos faktą buvo vadovaujamasi aplinkos ministro įsakymu patvirtintais metodikos principais. Tad, anot teismo, yra įrodyta, kad T. Eikinas padarė tokį nusižengimą.

„Grigeo Klaipėda” vadovas pasinaudojo galimybe tokią nutartį skųsti Klaipėdos apygardos teismui. Skunde jo advokatė dėstė, kad pirma instancija esą neatsakė į argumentus arba jų nevertino, jos pačios nutarties argumentai prieštaringi ir kt.

Tačiau ir apeliacinį skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Eduardas Maškevičius konstatavo, kad jis yra atmestinas.

„Pakanka konstatuoti teisės aktų reglamentuojančių nuotekų tvarkymo įrenginių eksploatavimo pažeidimą, todėl žalos buvimo ar nebuvimo faktas neturi esminės reikšmės, dėl įmonės atsakingo asmens veikoje administracinio nusižengimo sudėties požymių nustatymo. <…> Pažymėtina, kad pati aplinkybė, jog AAA vertinimu, reikšmingas neigiamas poveikis Kuršių marių vandens būklei nebuvo padarytas, reiškia tik tai, kad įmonei neatsiranda prievolė dėl aplinkos būklės atkūrimo. <…> Pažymėtina, kad gamybinės nuotekos, o tuo laibiau prioritetinės medžiagos, tai yra gyvsidabris, nikelis, švinas, varis, cinkas, chromas, naftos produktai, paviršinių nuotekų tinklais iš vis negali būti išleidžiamos į paviršinius vandenis neturint tam leidimo”, – rašoma neskundžiamoje nutartyje.

Joje taip pat pabrėžta, kad net ir tuo atveju, jei tarša būtų pripažinta mažareikšme, teisinis reguliavimas yra toks, kad įmonės vadovas ar kitas atsakingas asmuo vis tiek būtų patrauktas administracinėn atsakomybėn.

3 Comments

  1. Rinkiminė prograqma

    Jokie teismo sprendimai manęs nestebina, vyksta kažkokios pabaigos pradžia. Seime vargsta su narkotikais, o be reikalo. Gal geriau sujungti tris dalykus į vieną ir priimti: narkotikų legalizavimas, alkoholio plėtros demokratizavimas ir viešnamių legalizavimas. Kai bus eiliniai seimo rinkimai, visus perspjausiu, eisiu su 3D programa: narkotikų plėtros dekriminalizavimas, alkoholio depolitizavimas, prostitucijos denacifikavimas. Programos įgyvendinimo rezultatas: narkotikai visiems ir iki grabo lentos; alkoholis visur, visada ir bet kam; viešnamiai visur ir be mokesčio. Dirbti viešnamyje turi būti garbės reikalas. Manau, kad moderni visuomenė mane palaikys, tapsiu seimo nariu ir galėsi u sau ramiai karšti.

    Reply
    • Tas pats

      Aplinkos ir žmonių nuodijimas ir bauda 600 eurų, nuodijimas , manau, prilygsta lėtinei žmogžudystei.

  2. Marius

    Klaipedos geda sita imone.Turejo jau seniai iskeldinti kazkur i uzmiesti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Mano maišelis - gamtos draugelis

Klimato kaita – nebeišvengiama šių dienų tema. Apie tai, kas vyksta su mūsų planeta Žeme, jos gamtiniais ištekliais, užterštumu, nykstančiomis ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This