Klaipėdos „džiazas” dėl architektūrinių konkursų gali būti neteisėtas (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš siūlo Klaipėdos miesto tarybai atšaukti dar 2018-ųjų liepą patvirtintą tvarką, kokiais atvejais gali būti nerengiami architektūriniai konkursai.

Tokį teikimą Vyriausybės atstovė pasirašė po to, kai sulaukė Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizcijos kreipimosi ir Aplinkos ministerijos nuomonės.

Pagal minėtąjį Tarybos sprendimą architektūriniai ar projektų konkursai gali būti nerengiami planuojant ar projektuojant Klaipėdos miestui ekonominiu, socialiniu ir (ar) kultūriniu aspektu svarbius objektus, jei miesto Taryba priima atitinkamą nutarimą.  Tuo metu Architektūros įstatymas numato, kad architektūriniu, urbanistiniu, valstybiniu ar viešojo intereso požiūriu reikšmingų objektų planavimo ar projektavimo atvejais turi būti rengiami architektūriniai konkursai, skirti geriausiai statinio architektūrinei ar urbanistinei idėjai išrinkti.

Aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė, atsakydama į užklausą, savo rašte dėstė, jog minėtajame įstatyme nėra nenumatyta atvejo, kuomet objektams, atitinkantiems jame nurodytus požymius, dėl ekonominių, socialinių ir (ar) kultūrinių ar kitų aspektų galėtų būti taikomos išimtys ir architektūriniai konkursai nerengiami.

„Darytina išvada, jog Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai nėra suteikti įgaliojimai nustatyti, jog planuojant ar projektuojant Klaipėdos miestui ekonominiu, socialiniu ir (ar) kultūriniu aspektu svarbius architektūriniu, urbanistiniu, valstybiniu ar viešojo intereso požiūriu reikšmingus objektus gali būti taikomos išimtys ir architektūriniai konkursai nerengiami”, – rašoma D. Kerekeš teikime.

Vyriausybės atstovė pasiūlė miesto Tarybai pakeisti minėtąjį sprendimą.

Pagal teisės aktus Vyriausybės atstovo teikimas turi būti apsvarstytas artimiausiame posėdyje, ne vėliau kaip per mėnesį.

„Išeitų, kad daugiabučiai priešais elingą, Pilies bokštas, naujoji mokykla Senvagės gatvėje, paties būsimo operatoriaus susiprojektuotas sporto kompleksas Paryžiaus komunos gatvėje, Dangės, Donelaičio skverai, būsimas rytinis gyvenamas rajonas, buvo ir yra projektuojami nelabai teisėtai. Negali Savivaldybės administracija pirkti miestui urbanistikos, architektūros vadovaudamasi visokiais savo „skubiais” patogumais bei ekonominio naudingumo kriterijais su palydinčia retorika, kad verslas pats žino geriau kaip ir ko jam reikia”, – taip šią situaciją „Atvirai Klaipėdai” komentavo vienas iš aktyvių miesto architektų. 

Bene paskutinis sprendimas, kurį priimdami miesto politikai atsisakė eiti architektūrinio konkurso keliu, buvo dėl Baltijos prospekte planuojamo statyti futbolo maniežo. Tačiau pirmas jo projektavimo paslaugų pirkimo konkursas neįvyko

ATNAUJINTA. Jau pasirodžius publikacijai architektas Laimonas Bogušas pastebėjo, kad „Atviros Klaipėdos” cituotas jo kolega netiksliai paminėjo kelis atvejus, kai esą nebuvo rengti architektūriniai konkursai. Juos buvo surengę daugiabučius šalia elingo ketinantys statyti investuotojai bei Labdaros ir paramos fondas „Žaliuok, mano mieste”, ketinęs savivaldybei padovanoti K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos projektą. 

5 Comments

  1. Laimonas Bogušas

    Martynai V., jūsų cituojamas „aktyvus miesto architektas” sąmoningai arba nesąmoningai klaidina visus, tuo pačiu klaidinate ir jūs. Konkrečiai:
    1. Daugiabučių namų prie Elingo atveju architektūrinis konkursas įvyko, prie jo organziavimo prisidėjo Lietuvos architektų sąjunga, išrinkti nugalėtojai. http://architektams.lt/konkursai/ribotas-kviestinis-multifunkcinio-komplekso-priespilio-g-6-klaipedoje-konkursas/
    2. Donelaičio skvero sutvarkyumui taip pat įvyko konkursas, išrinkti nugalėtojai: http://architektams.lt/konkursai/kristijono-donelaicio-aikstes-klaipedoje-sutvarkymo-atviras-krastovaizdzio-architekturines-idejos-projekto-konkursas-paskelbti-rezultatai/ Vėlesni politinių intrigų nulemti procesai niekaip nesusiję nei su architektūra kaip profesija, nei su architektūros lauko juridinėmis sąlygomis.

    Tai, kad Klaipėdos miesto savivaldybė tendencingai vengia ne tik architektūrinių konkursų, bet ir projekto konkursų viešųjų pirkimų forma, tikrai yra problema, apie kurią nuolat kalba tiek architektų organizacijos, tiek ta pati Viešųjų pirkimų tarnyba, kuri, beje, dėl su tuo suisjusių priežasčių yra nubaudusi ne vieną KMSA tarnautoją.

    Reply
    • Anonimas

      čia panašiai kaip – putinas nepaskelbė jokio karo ir jis tik su operacija rusus nuo visų ukrainiečių fašistų gina

  2. Teisingai

    Architektūriniai konkursai būtinai turi būti. Taip yra normaliame pasaulyje. Dabar – nori – trinkelizuok ir sugadink puikų, žalią skverą, statyk nepastatoma, valandomis brangstančią mokyklą ir pan. Dar kažkas (aišku kas) užsimoja statyti tiltą ( jo reikia, bet ne toje vietoje, bet teritorija jau prichvatizuota), kitas ties tramvajus…. Siaubas gyventi Klaipėdoje, kur viešpatauja savivalė.

    Reply
  3. neringa

    na iš Dangės skvero matome, kad vis tik geriau būtų rengiamas normalus architektūrinis konkursas, o ne perkamas bele kas už milijonus eurų.

    Reply
  4. Deja

    Na jo, statybos mieste vėl pateks į architektų liūną…, kaip ir ne architektai projektavo tuos pastatus, kažkas nori pasipinigauti per tuos papildomus konkursus…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas

Sulaukta 11 pasiūlymų projektuoti naująjį Klaipėdos teismų pastatą

Turto banko kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija skelbtame naujojo teismų pastato Klaipėdoje architektūriniame konkurse sulaukta 11 projektų ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Ledo arena: Klaipėdai, kaip našlaitei, tinka bet kas?

Taip, kreipdamasis į uostamiesčio Tarybą iš „Klaipėdiečių tribūnos”, kalbėjo architektas Laimonas Bogušas, pernai savivaldos rinkimuose dalyvavęs konservatorių partijos sąraše, ir ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This