Klaipėdoje – esperantininkų dienos

Švietimas

56-ąjį kartą Baltijos šalių esperantininkai renkasi į savo tradicines kasmetines tarptautines dienas. Šį kartą jos vyksta  Klaipėdos universitete liepos 9 – 17 dienomis. Renginys skirtas Klaipėdos įkūrimo 770-mečiui ir tarptautinės esperanto kalbos 135-mečiui.

Pirmąkart  istorijoje renginyje dalyvaus Pasaulinės esperantininkų sąjungos ( Universala Esperanto-Asocio – UEA ) prezidentas prof. Duncan Charters iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Baltijos esperantininkų dienos vyksta kasmet nuo 1959 metų paeiliui Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje. Renginys iš tarybiniais laikais buvusios  Pabaltijo respublikų esperantininkų stovyklos išaugo į visos Europos ir netgi pasaulio esperantininkų festivalį, nors ir išlaikė savo tradicinį pavadinimą ir savo tradicijas.

Šiais metais 56-osiose Baltijos esperantininkų dienose dalyvauja per 300 esperantininkų iš daugiau nei 30 Europos ir kitų pasaulio šalių. Kelis metus vykusi pandemija, o dabar ir karas Ukrainoje  žymiai sumažino planuotų dalyvių skaičių.

Pranešime teigiama, jog dienų programa yra tradicinė, tačiau labai intensyvi, įvairiapusė ir turininga. Veiks tradicinis vasaros universitetas, kuriame paskaitas skaitys įvairių šalių žymūs mokslininkai esperantininkai.

Klaipėdoje vyks tarptautinės Sanmarino mokslų akademijos 38-oji universitetinė sesija. Atskiru leidiniu yra išleisti šios sesijos pranešimai. Vyks net keli teminiai paskaitų ciklai. Šiaulių universiteto profesorius Aloyzas Gudavičius  perskaitys paskaitų ciklą apie lietuvių kalbą, literatūrą, kultūrą, istoriją. Poznanės universiteto profesorės Ilonos Kountny paskaitų ciklo tema yra šiuolaikinės esperantologijos mokslo problemos, profesorius Duncan Charters iš JAV pateiks paskaitų seriją  kultūrologijos klausimais, o prof. Amri Wandel iš Jeruzalės universiteto apžvelgs šiuolaikinės astronomijos problematiką. Lucko universiteto prof. Nina Dantyliuk pristatys istorinius-kultūrinius Ukrainos ir Lietuvos ryšius. Dr. Gediminas Degėsys supažindins su unikalia Afrikos kultūra.

Nemažai pranešimų  ir paskaitų įvairiomis mokslinėmis ir mokslo populiarinimo temomis taip pat skaitys žymūs mokslininkai ir specialistai iš Austrijos, Liuksemburgo, Vokietijos, Italijos, Suomijos, Lenkijos, Latvijos, Vengrijos, Slovakijos, Lietuvos. Iš viso planuojama per 50 pranešimų.

Nepakankamai mokantiems esperanto kalbą bus organizuojami įvairaus lygio esperanto kalbos kursai, kuriuos ves žinomi esperanto kalbos dėstytojai iš Slovakijos, Lenkijos, Prancūzijos, Ukrainos, Lietuvos.

Vyks turtinga renginio kultūrinė programa, koncertuos Klaipėdos Brass kvintetas , grupė iš Visagino „Sepa Asorti“,  atlikėjai iš Lenkijos, Serbijos, Švedijos, Vengrijos, Izraelio, Latvijos, Ukrainos, bus surengtos kelios parodos, ekskursijos po Klaipėdą, į Kuršių neriją, Ventės ragą, japonišką sodą Kretingos rajone.

Klaipėdos  turizmo informacijos centras Lietuvos esperantininkų sąjungos pasiūlymu išleido  informacinį lankstinuką esperanto kalba „Malkovru Klaipėda“ (Atrask Klaipėdą), kurį gaus kiekvienas renginio dalyvis.

Renginį organizuoja Lietuvos esperantininkų sąjunga kartu su Klaipėdos krašto esperantininkų draugija. Svarią paramą suteikė Klaipėdos miesto savivaldybė, Klaipėdos  universitetas, kitos organizacijos.  

Renginio globėjas – Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Iškilmingas 56-ųjų Baltijos esperantininkų dienų atidarymas vyks liepos 10 d. 15 val. Klaipėdos Koncertų salėje (Šaulių g. 36 ). Renginio uždarymas – liepos 16 d. 16.30 val. Klaipėdos universiteto iškilmių salėje (Herkaus Manto g. 84 ).

Papildoma informacija tel. +370 687 12219 arba elektroniniu paštu pjegorovas@yahoo.com 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This