„Atviros Klaipėdos” birželis: parama Ukrainai ir atmestos Koncertų salės vadovo pretenzijos

Svarbu

Birželį (apie jį šįkart tradicinė „Atviros Klaipėdos” ataskaita), buvo ir įvykių, kuriuos biržoje kotiruojamos įmonės vadintų „esmine informacija”.

Pirmiausia, įvykdėme duotą pažadą visą likusią paramą, kuri buvo skirta į Klaipėdą nuo karo Ukrainoje su mažamete dukra pasitraukusiai žurnalistei Darijai Rastorgujevai-Kucenko ir po mėnesio darbo nusprendusiai grįžti į tėvynę, nukreipti Ukrainos reikmėms. Viltį, kad taip bus pasielgta su šiais pinigais, buvo išreiškusi ir pati Darija.

Likę 3246 eurai pasirašius paramos sutartį buvo pervesti su Klaipėdoje, Melnragėje, veikusiu ukrainiečiams skirtu pagalbos centru bendradarbiavusiai VšĮ „Kvity duchi”. Pinigai buvo panaudoti transporto priemonėms, kurui ir minėtajame centre likusiai humanitarinei pagalbai nugabenti į Ukrainą.

Pagalbos Ukrainos pabėgėliams centras Melnragėje. Agnės Bukartaitės nuotr.

Birželį taip pat sulaukėme Žurnalistų etikos inspektoriaus tarybos (ŽEIT) sprendimo dėl Klaipėdos koncertų salės direktoriaus Tado Grabio skundo. Direktoriaus nepasitenkinimą buvo sukėlusi publikacija „Koncertų salės vadovo nurodymas: Ukrainos palaikymo akcijose – be įstaigos simbolikos”.

Viešuoju asmeniu būdamas T. Grabys savo skunde dėstė, kad esą nebuvo galima viešinti jo paskyroje „Facebook” paskelbto „posto” su nuotrauka prie darbo vietos. Turėjo jis ir kitokių nuoskaudų, bet ŽEIT analizavo tik šį skundo aspektą ir jį pripažino nepagrįstu.

„Pareiškėjo, kaip Klaipėdos miesto savivaldybės koncertinės įstaigos direktoriaus veikla, turi reikšmės viešiesiems reikalams bei pagrįstai domina visuomenę, todėl tiek šios įstaigos, tiek jos darbuotojų (Pareiškėjo) veikla pagrįstai gali dominti visuomenę ir būti analizuojama. Atsižvelgus į visa tai, konstatuojama, kad Pareiškėjas yra viešasis asmuo. <…> Pažymėtina, kad Publikacijoje skelbiama viešojo intereso informacija apie Pareiškėjo, kaip viešojo asmens, atliekamas darbines funkcijas. Publikacijoje aprašomas Pareiškėjo siųstas elektroninis laiškas Klaipėdos miesto savivaldybės koncertinės įstaigos Klaipėdos koncertų salės darbuotojams, kuriame išdėstytas raginimas kai kurių darbuotojų buvo suprastas kaip nurodymas Ukrainos palaikymo akcijose nedalyvauti su Klaipėdos koncertų salės atributika. Publikacijoje pateikiama ir Pareiškėjo skundžiama informacija – Pareiškėjo socialinio tinklo Facebook įrašas (nuotrauka), kuriame užfiksuotas Pareiškėjas, stovintis prie Koncertų salės pastato, ant kurio iškelta Ukrainos vėliava, o prie nuotraukos – angliškas palaikymo tekstas Ukrainos kultūros įstaigoms. Akivaizdu, kad ginčijama informacija Pareiškėjas siekia informuoti visuomenę apie savo vykdomą darbinę veiklą – nuotraukoje jis pozuoja prie darbovietės Klaipėdos miesto savivaldybės koncertinės įstaigos Klaipėdos koncertų salės pastato, o įraše pateikiama ir pačios įstaigos pozicija, kuria išreiškiama parama Ukrainai. Įvertinus šias aplinkybes, taip pat faktą, kad ginčijama informacija yra apie Pareiškėjo, viešojo asmens, darbinę veiklą, kuri pagrįstai domina visuomenę bei atsižvelgus į paties Pareiškėjo visuomenei paviešintą informaciją (ginčijamą informaciją viešai paskelbė pats Pareiškėjas socialiniame tinkle Facebook), laikytina, jog viešosios informacijos rengėjas (skleidėjas) paskelbė Pareiškėjo asmens duomenis, tačiau tai atliko tenkindamas visuomenės interesą žinoti. Įvertinus Publikacijoje skelbiamą informaciją, laikytina, kad šiuo atveju duomenų subjekto interesai nėra viršesni. Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, konstatuojama, jog Pareiškėjo asmens duomenys <…> buvo tvarkomi teisėtai ir atitiko Reglamento (ES) 2016/679 6 straipsnio 1 dalies f punktą”, – rašoma ŽEIT sprendime.

Toks tarnybos sprendimas dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Kol kas žinių apie tokį skundą negavome, bet ką gali žinoti, gal direktorius norės pasismaginti ir teismuose.

Dar viena esminė birželio informacija – „Atvirą Klaipėdą” pasiekė Klaipėdos miesto savivaldybės finansavimas dviem kultūriniams projektams. Rašinių ciklą „Urbanistiniai jubiliejai” buvome pradėję jau balandį. Jo metu jau papasakojome apie „Švyturio” alaus daryklos raidą, supažindinome su Girulių bokšto, Žvejų rūmų, Pempininkų ir Naujakiemio mikrorajonų bei Vasaros estrados istorijomis. Projektas „Istorinės Klaipėdos pėdos” startus rudenį – jo pagrindą sudarys vaizdo siužetai mūsų miesto istorijos tema.

Pabaigai, kaip visada – apie pinigus.

Birželį VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 14 225 Eur paramos: 225 Eur pervedė fiziniai asmenys, 14 000 Eur sudaro Klaipėdos miesto savivaldybės parama kultūriniams projektams „Urbanistiniai jubiliejai” ir „Istorinės Klaipėdos pėdos”.

Praėjusį mėnesį išleidome 9340,78 Eur:

Žurnalistų ir fotografo paslaugos – 1382 Eur
Bankiniai mokesčiai – 12 Eur
Mobilusis ir interneto ryšys – 55,63 Eur
Mokesčiai finansų įstaigoms už paramos administravimą – 12,35 Eur
Duomenų saugyklų nuoma – 7,82 Eur
Kuras – 145,08 Eur
SMS paramos administravimo mokestis – 2,93 Eur
Gyventojų pajamų mokestis – 761,39 Eur
Gegužės mėnesio alga redaktoriui – 1045,25 Eur
Sodros mokesčiai – 917,59 Eur
Autobuso bilietai – 6,6 Eur
Darbo vietos nuoma – 84,7 Eur
Autorinis atlyginimas už straipsnius rašinių ciklams „Ką pasakoja archyvas” ir „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” – 1143,77 Eur
Interneto modemas – 46,67 Eur
Kuprinė kompiuteriui ir fotoaparatui – 119 Eur
Nakvynė Vilniuje komandiruotės į Lietuvos valstybės centrinį archyvą metu – 64 Eur
Buhalterijos paslaugos – 270 Eur
Parama Ukrainai, skirta VšĮ „Kvity Duchi” – 3264 Eur.

2 Comments

  1. petras

    Mano nuomonė tai Hamburgo miesto Elbės filharmonijos kopija.

    Reply
  2. Primityvus egzempliorius

    Ko tas Tadukas Grabys nerimsta? Kas jis toks?Koks jo išsilavinimas, nes bendravimas, klaiki lietuvių kalba– jo „achilo kulnas’. Gavo postą iš žinomos šeimos, tai gal iš peties dirbtų, tobulėtų?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This