Pagaliau Lietuva sužinos, kad turi karinį jūrų laivyną!

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Taip antradienį kalbėjo Lietuvos Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė, pristatydama 1958 metais Vokietijai pagaminto, o taip pat ir Lietuvai ilgai atitarnavusio karinio laivo M52 „Sūduvis” ekspoziciją.

Vaizdas nuo denio. Artūro Šulco nuotr.

Ji pabrėžia, kad tai yra ne kovinis, o taikos laivas, išminuotojas, kurio dėka laivyba jūroje per dešimtis metų tapo gerokai saugesnė.

Laivas, kuris yra ne tik istorijos, bet ir technikos, inžinerijos paminklas,  prišvartuotas Dangės upėje Klaipėdoje, prie Pilies tilto. Jo remontas kaštavo 90 tūkstančių eurų – tiek, kiek būtų kainavęs ir sunaikinimas, utilizavimas. Šiuos kaštus padengė Krašto apsaugos ministerija. Krantinės pritaikymas šiam laivui, atitinkami inžineriniai įrenginiai Jūrų muziejui kainavo 150 tūkstančių eurų.

Artūro Šulco nuotr.

Lankytojai  į jį galės patekti jau penktadienį, nuo 16 val., po atidarymo iškilmių. Vienu metu laive gali lankytis iki 50 žmonių. Tądien ir sekmadienį laivo ekspozicijos lankymas bus nemokamas, o vėliau kainuos 4, su nuolaida – 2 eurus.

Artūro Šulco nuotr.

Nepaisant solidaus amžiaus laivas stebina gerai išsaugota autentišku interjeru, atskiromis žalvarinėmis ar medinėmis detalėmis. Žurnalistus per ekspozicijos pristatymą stebimo minimalistinės įgulos – nuo kapitono, karininkų iki jūreivių – kajutės, miegamieji, prausyklos ir kitos vietos.

Artūro Šulco nuotr.

Paklausta, kaip vertina peticiją, kuria reikalaujama patraukti „Sūduvį” iš dabartinės jo vietos, O. Žalienė sakė: „Kai reikia kalbėti, mes tylime, kai darbas padarytas – pradedame šnekėti. Nenorėkime būti sterilūs – vyksta karas – trispalvė virš buvusio karo laivo mus saugo”.

Jūreivių „miegamieji”. Artūro Šulco nuotr.

Devynis mėnesius laivas buvo tvarkomas ir rengiamas atverti nuolatiniam visuomenės lankymui. Pertvarkytos jo povandeninė ir viršutinė dalys, pašalintas sraigtas, velenai, plunksna, kad galima būtų užsandarinti korpusą, saugant gamtą nuo galimų teršalų. 

Kariškiai išsaugojo atmintinas akimirkas. Artūro Šulco nuotr.

Laivo erdvės nėra aukštos – vaikščiojant negalima užsižiopsoti. Laiptai – statūs, įveikiami ne kiekvienam. Tad prieš ryžtantis jį aplankyt dera įvertinti savo galimybes. Tiesa, tose vietose, kur kyla pavojus atsitrenkti galva, pritaikyti paminkštinimai. 

Artūro Šulco nuotr.

Lietuvos jūrų muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjas dr. Edvinas Ubis sako, kad skirtingai nei kituose muziejuose, čia galima ne tik apžiūrėti, bet ir paliesti daugumą eksponatų daugumoje patalpų ir denyje. 

Laivas-muziejus M52 „Sūduvis“ liepą ir rugpjūtį priims lankytojus nuo 12 iki 19 valandos visomis savaitės dienomis, išskyrus pirmadienį. Labai taupantys gali pasidomėti atidžiau: kai kuriomis dienomis ekspoziciją bus  galima apžiūrėti ir nemokamai.

Pavargus galima ir prisėsti: žurnalistas Žydrūnas Naujokas – rimtoje pozicijoje… Artūro Šulco nuotr.

INFORMACIJA

Laivas Lietuvoje buvo eksploatuojamas nuo nuo 1999 m. Laivo „Sūduvis” (M52), ilgis siekia 47,1 m, plotis – 8,3 m, grimzlė – 3,7 m, vandens talpa – 395 t, o maksimalus greitis – 16 mazgų. Jis buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. 1999 metais ,,Sūduvis“ (M52) priskirtas Lietuvos kariuomenės Karinėms jūrų pajėgoms, taip savotiškai duodamas pradžią Lietuvos laivyno integracijai į NATO. 22 metus ,,Lindau“ klasės priešmininis laivas atitarnavo Lietuvos kariuomenės Karinėse jūrų pajėgose.

10 Comments

  1. Ivan

    Lietuvos KP…tai jokas…

    Reply
    • Ivanui

      Tu-tai JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOkas

  2. Silkė

    Pagaliau?? Jau seniai klasikas rašė apie Lietuvoje egzistuojantį “Durnių laivą”- ši nesamonė tai tik dar kartą patvirtina.

    Reply
  3. Anonimas

    O tipo iki šiol nežinojo ?

    Reply
  4. nesąmonė

    šis laivelis miesto centre, lyg nebūtų buvę vietos kitur.

    Reply
  5. Anonimas

    Urrrraaaaaaaa ……
    Taip skubėjo, kad net trinkelių nesugebėjo zmoniškai perdėti

    Reply
  6. Na

    Galima būtų tą patį pamatyti ir laivui stovint kitoje vietoje !

    Reply
    • O

      kuom ši vieta bloga?

    • to o

      Vizualinė tarša. Kitaip kičas.

    • to to o

      Akivaizdžiai nesuprantat kičo savokos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This