„Norfos” rekonstrukcija: gyventojų pageidavai – neįgyvendinami?

Miestas, Svarbu

Baltijos prospekte esančios parduotuvės „Norfa” rekonstrukciją projektuojantis architektas tikina, kad gyventojų norai, jog prekės būtų atvežamos iš prospekto pusės, o ne per kiemus, yra praktiškai neįgyvendinami.

Kartu jis patikino, kad dėl suplanuoto parduotuvės grindų paaukštinimo lietaus nuotekos nepradės intensyviau tekėti į aplinkinių namų pusę, o visi aplink augantys brandūs medžiai bus išsaugoti.

MB JVPI vizualizacija

Vietos automobiliams – šaligatvių sąskaita

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad Baltijos pr. 101 numeriu pažymėtą parduotuvę norima rekonstruoti ir apie 300 m² – iki 1800 m² – padidinti jos plotą.

Viešo UAB „Rivona” užsakymu parengtų projektinių pasiūlymų pristatymo metu jų autorius MB JVPI direktorius Julius Volungevičius aiškino, kad esamą pastatą numatoma plėsti prieš jį esančio „plataus ir funkciškai nereikalingo tako” bei ūkinio kiemo sąskaita. Po rekonstrukcijos pagrindinis įėjimas liks toje pačioje vietoje nuo Baltijos prospekto pusės, o ūkinis kiemas liks iš vakarų pusės.

Esamos automobilių aikštelės, anot jo, bus maksimaliai išplečiamos ūkinio kiemo ir šaligatvių, kurie tokie platūs esą yra nereikalingi, sąskaita. Pagal reglamentą, čia reikėtų 42 automobilių stovėjimo vietų, o bus įrengtos 65: 17 šalia parduotuvės ir greta esančiame sklype dar 48. Čia esą automobilius galės laikyti ir aplinkinių namų gyventojai.

Rekonstruojant pastatą numatoma pakelti jo grindų lygį apie 60 cm. Atitinkamai žadama paaukštinti ir ties įėjimų naujai įrengiamų pėsčiųjų takų paviršių. Atraminės sienutės, kurios dabar skiria šaligatvį ir automobilių stovėjimo vietas, bus panaikintos. Transporto judėjimo schema nebus keičiama.

Prie prekių iškrovimo vartų bus išardomi dabar stovintys nereikalingi sandėliukai, liks tik mūrinė siena su papildomais elementais, kaip uždanga tiek nuo vizualinės, tiek nuo garsinės taršos. Ant stogo, anot projektuotojo, bus galima įrengti saulės elektrinę, o šildymas pastatui bus tiekiamas iš šilumos siurblių, kurie siurbs šaldymo įrenginių išskiriama šilumą.

Dalis naujojo fasado bus derinama prie aplinkinių raudonų plytų namų.

Po rekonstrukcijos, kaip ir dabar, čia veiks parduotuvė ir vaistinė.

Bus tyliau ir švariau?

J. Volungevičius informavo, kad iki viešojo pristatymo buvo sulaukta pastabų ir prašymų iš aplinkinių namų gyventojų. Devyni pasirašiusieji klaipėdiečiai pirmiausiai nuogąstavo dėl to, kad aukštinant pasato grindis esą bus keliamas ir sklypo paviršius, tad kils pavojus, jog lietaus vanduo dar intensyviau tekės namų laiptinių link ir užpils rūsius. Tad jie reikalavo arba pažeminti sklypo lygį arba paaukštinti prieigas prie gyvenamųjų namų.

„Prekės į parduotuvę atvežamos ir atliekos išvežamos per įvažiavimą į mūsų ir kitų gyvenamųjų namų kiemus, kuris skirtas individualiam, avariniam, spec. transportui, bet ne didelėms krovininėms mašinoms. „Norfos” transportas nuo ankstaus ryto kelia triukšmą po gyvenamojo namo langais, teršia orą išmetamosiomis dujomis, kietosiomis dalelėmis. To pasekoje mes patiriame žalą sveikatai: nepilnavertis naktinis miegas, neigiamas poveikis nervinėms, kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemoms. Visuma šitų faktorių labai pablogina gyvenamosios aplinkos būklę, pažeidžia mūsų teisę į sveiką gyvenamąją aplinką. Atkreipiame dėmesį, kad dėl neigiamos įtakos kaimynystėje esančios parduotuvės, krito mūsų gyvenamųjų būstų vertė. Kadangi planuojate prekybinį plotą išplėsti 1/5, tai atitinkamai padidės prekių apyvarta ir tiek pat padidės su tuo susiję neigiami faktoriai. Kad visa tai neutralizuoti, t.y. sumažinti neigiamą poveikį, kurį patiriame dėl prekių pristatymo per dabartinę rampą, kuri randasi mūsų kiemo pusėje, siūlome krovą vykdyti iš Baltijos pr. pusės, kur nėra gyvenamųjų namų”, – rašoma šiame rašte.

Jį pasirašę gyventojai taip pat prašė išsaugoti želdynus, ypač brandžius medžius, bei projektinių pasiūlymų pristatymą organizuoti gyvai, o ne nuotoliniu būdu bei norėjo, kad jam dalyvautų „Norfos” vadovas Dainius Dundulis.

Viena iš pasirašiusiųjų – Joana Paldauskienė – savo poziciją buvo atsiuntusi ir „Atvirai Klaipėdai”. 

Pageidavimus dėl prekių pristatymo į parduotuvę iš Baltijos prospekto pusės viešo susirinkimo metu pakartojo ir vienintelė jo dalyvė (pristatymo dar klausėsi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas) seniūnaitė Virginija Jurgilevičienė.  

J. Volungevičius patikino, kad dėl suplanuoto pastato grindų aukštinimo lietaus vanduo intensyviau į gyvenamųjų namų pusę netekės, nes šaligatvis bus paaukštintas tik Baltijos prospekto pusėje. Jis taip pat akcentavo, kad automobilių aikštelėse bus įrengti nauji, modernūs lietaus nuotekų valymo įrenginiai. 

Projektuotojas taip pat patikino, kad jokie medžiai rekonstrukcijos metu nebus kertami. 

Anot jo, dėl rekonstrukcijos parduotuvę aptarnaujančių automobilių srautas nepadidės. Taip pat bus nustatytas prekių pristatymo laikas dienos metu, kurio esą privalės laikytis parduotuvės operatorius.

„Po rekonstrukcijos kaip tik bus mažesnė oro tarša, bus mažiau ir triukšmo”, – teigė J. Volungevičius, akcentavęs, kad gyvo projektinių pasiūlymų nerengė remdamasis sveikatos apsaugos ministro rekomendacijomis dėl COVID-19 prevencijos, o D. Dundulis jame esą negalėjo sudalyvauti. 

Pasak projektuotojo, dėl „nusistovėjusios technologijos, prekių išdėstymo, paskirstymo, pirkėjų srautų judėjimo pačioje salėje” neįmanoma pastato projektuoti taip, kad prekės būtų pristatomos per tą pačią pusę, kur yra ir pagrindinis įėjimas. 

„Badysime dar labiau išvysti ir vertikalią, ir horizontalią uždangą toje vietoje, kur pristatomos ir iškraunamos prekės. Parduotuvė bus geresnė nei dabar yra. Rampa bus pakelta į krovinio transporto slenksčių lygį, prekės bus išvežamos tiesiai, tam ir parduotuvės grindys pakeliamos, šiek tiek dėl to triukšmas sumažės”, – aiškino J. Volungevičius. 

3 Comments

  1. Cha cha

    O kada nebuvo bet kam prieštaraujančių, jei jų klausyti, tai iki šiol Lichtenštaino prekybos bazėje visi tebeprekiautų …

    Reply
    • Nereikia lialia

      Visas toks bardakas vyksta nuolatos vien dėlto, kad valdžia nesirūpina miestiečiais. Jiems kad tik statyti o žmonių paklaust ko jie norėtų kad būtų, niekam iš jų net į galvą neateina. Dar ir nuolat begėdiškai meluoja į akis..Kiek laiko ruošiamas projektas? Tikrai buvo laiko sukviest bent jau aplinkinių NB pirmininkus, gyventojus ir normaliai pasišnekėt.Dalyvaujant merui ar adm. direktoriui. Jau nekalbant kad galėtų savivaldybės valdžia nuolat ruošti daugiau tiesioginių susitikimų su vienos ar kitos apygardos gyventojais. Ką bijo? O kodėl bijo? Ar ne dėlto kad netik nedirba žmonėms bet juos niekina, apvaginėja ir skriaudžia?

  2. Patarimas gyventojams

    gretimų namų gyventojai turėtų pradžiai įsiregistruoti savo namų žemės sklypus ( detalius savivaldybė yra padariusi), o tada jau visokie plėtrų kūrėjai privalėtų patys ateiti pas gretimo/ų sklypo/ų savininką/nuomininką ir prašyti raštiško sutikimo „lendant” į svetimą sklypą arba bloginant jam sąlygas. Dabar savivaldybė nieko nematys, o sutikimus duos NŽT. Beje, tai galioja ir projektuojant statinius ant sklypo ribos. Tuo pat, sename miesto bendrajame plane dėl tokių plėtrų ir naujų statybų urbanizuotose teritorijose buvo labai aiškiai parašyta – jas vykdyti draudžiama (kol nebus atliktos kompleksinės kvartalų, rajonų renovacijos). Labai „gerame” naujame miesto bendrame plane tokie draudimai išnyko, bet kai jis buvo rengiamas, tvirtinamas, visi tylėjote. Dabar dėkokite tuometiniam sav. adm. direktoriui S.Budinui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išpuoliai prieš trispalves tęsiasi

Policija pranešė, kad naktį į pirmadienį, apie 1.50 val., Klaipėdoje, prie Baltijos pr. 36-ojo namo, ant šaligatvio rasta valstybės vėliava. ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Pavogęs automobilį toli nenuvažiavo

Antradienį, apie 14.27 val., policija gavo pranešimą, kad Klaipėdoje, Baltijos pr., iš stovėjimo aikštelės dingo 3000 eurų vertės automobilis „VW ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This