Skausmas – signalas, jog kūnas išbalansuotas, o taisyklingas judesys jį gydo

Svarbu, Sveikata

Ugnė Rekašiūtė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2022-08-27

Komentarų: 1

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusi pilateso treniruočių studija „Pilates namai”, pirmoji uostamiestyje pradėjusi organizuoti Body control pilates (BCP) treniruotes, šį lapkritį minės dešimties metų veiklos sukaktį.

Jos savininkė, sertifikuota BCP mokytoja Milada Delekienė sako su pilatesu susipažinusi atsitiktinai. Tai treniruotės, jungiančios įvairius rytų ir vakarų kultūrų treniravimosi metodus, skirtos lavinti giliuosius kūno raumenis.

Pasak Milados Delekienės, pilatesas Lietuvoje tikrai populiarėja ir jau yra labai gerų mokytojų, tačiau problema ta, jog žmonės į specialistus kreipiasi tik suprastėjus sveikatai. Ugnės Rekašiūtės nuotr.

Moteris lankydavo aerobikos užsiėmimus, kur kartą trenerė pravedė pilateso treniruotę. Trenerė papasakojo nusipirkusi knygą apie šį metodą ir taip Milada pirmą kartą išgirdo žodį „pilatesas”. Susidomėjusi moteris taip pat įsigijo knygą ir pradėjusi ją nagrinėti suprato, jog daug ko apie šį metodą nesupranta, nors ir yra baigusi Kūno kultūros institutą.

Po poros metų Kaune ji sudalyvavo pirmajame tarptautiniame pilateso seminare Lietuvoje, baigė BCP kursus, organizuojamus Londono mokykloje dirbančių specialistų. Tai buvo pirmasis kursas Lietuvoje, kurį vedė mokytojai iš Didžiosios Britanijos. Milada įgijo tarptautinį sertifikatą, galiojantį visame pasaulyje, ir tapo šios Londono mokyklos atstove. Nors pati Milada yra paruošusi ne vieną studentą ir yra egzaminuotoja, bet oficialus BCCP mokytojo sertifikatas yra suteikiamas pačios Londono mokyklos.

Pašnekovė sako, jog įgijusi sertifikatą suprato, kad sporto klubai netinka pilateso treniruotėms. Pasak jos, pilatesas subalansuoja žmogaus kūną ir judėjimą. Atliekant jį taisyklingai subalansuojamas vidaus organų darbas, kraujotaka, medžiagų ir hormoninė apykaita. Per kelias treniruotes yra neįmanoma išmokyti žmogaus taisyklingai atlikti pratimus – tam reikalingas stiprus įdirbis. Tad atsiradus pakankamai klientų moteris nusprendė rasti patalpas ir įkurti pilateso studiją.

Milada pasakojo, jog yra susidūrusi su įvairiomis klientų traumomis. Anot jos, pasitaiko ir labai sudėtingų situacijų, kai žmogus negali pakilti iš lovos, tačiau atsakingai dirbant klientas atsistoja ant kojų. BCP, anot jos, yra tinkamas visiems – pradedant nuo vaikų, baigiant senyvo amžiaus žmonėmis. Pratimai yra adaptuojami kiekvienam žmogui individualiai, o to rezultatas – kokybiškas judesys. Sudėtingiausia yra išmokyti žmogų pajausti savo kūną.

Milados teigimu, skausmas yra signalas, jog kūnas išbalansuotas, o taisyklingas judesys jį gydo.

pilatesnamai.lt nuotr.

„Žmogaus judesio mokslai yra atviri, todėl turime tobulinti žinias, nuolat atsiranda naujų atradimų ir įdomių faktų.  Technikos evoliucija vyksta sparčiai, per pastaruosius dešimtmečius žmonės tapo labai sėslūs, kūnas nespėja taip greitai adaptuotis, todėl žmogui judėti yra būtina“, – kalbėjo Milada.

Pasak jos, šis metodas Lietuvoje tikrai populiarėja ir jau yra labai gerų pilateso mokytojų, tačiau problema ta, jog žmonės į specialistus kreipiasi tik suprastėjus sveikatai.

1 Comment

  1. Anonimas

    Labai puikus straipsnis,labai aktuali tema!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This