Lopys skylėtą stogą virš Klaipėdos valdžios

Miestas

Pastato Dangės 17, kuriame yra įsikūręs miesto meras, jo ir miesto Tarybos sekretoriatas, Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba bei kitos valstybinės institucijos, stogas vietomis yra kiauras, lyjant lietui pro kiaurymes skverbiasi vanduo. Todėl senosios miesto Rotušės koridoriuose po lietaus dažnai dar ilgai stovi kibirai vandeniui nubėgti.

Vien šio administracinio pastato stogo tvarkomųjų darbų projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugos, kurias teikia UAB „Klaipėdos projektas”, savivaldybei kaštuos apie 10 tūkst. eurų. Sulopyti stogą tikimasi iki kitų metų lapkričio.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šio istorinio pastato, kuris kadaise buvo laikina Prūsijos karaliaus rezidencija, stogas varvėjo dar tada, kai jame buvo įsikūrusi Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Ir tuomet koridoriuose būdavo statomi kibirai vandeniui nutekėti. Nors viršininko administracijoje darbavosi visas pulkas teritorijų planavimo ir statybų priežiūros specialistų, kaip sulopyti stogą, būdų nerasta. Nepadėjo ir kviestiniai ekspertai.

Dabar savivaldybės pasamdyti projektuotojai turi suplanuoti Rotušės stogo tvarkybos darbus, lietaus nuvedimo sistemos atnaujinimą, vėjo izoliacijos, žaibosaugos įrengimą. Be to, jie turi įvertinti stoglangių būklę, jei reikės – planuoti jų keitimą bei kitus darbus.

Architektūros istorikas Jonas Tatoris rašė, kad dabartinė rotušė iš pradžių buvo pirklio ir danų konsulo Lorko namas, kurį jis pastatė XVIII a. pabaigoje – XIX a. pradžioje. Istoriko Johano Zembritckio teigimu, Prūsijos karalius Friedrichas Wilhelmas III su žmona karaliene Luize šiame name buvo apsistoję jau 1802 m. birželį, kai Klaipėdoje vyko jų susitikimas su Rusijos imperatoriumi Aleksandru I. 1807 m. sausio 8 d. karalius ir serganti karalienė, po pralaimėjimų Napoleonui atvykę į prancūzų neužimtą Prūsijos kraštą, vėl apsistojo šiame name, kurį jau buvo paveldėjęs Lorko žentas, pirklys ir Karališkojo laivybos ir prekybos teismo asesorius Fr. Ludwigas Consentas. Karališkoji pora čia gyveno ir reikšmingus Prūsijai sprendimus priiminėjo iki 1808 m. sausio 15 d.

J. Zembrickis rašė, kad pastatą su karališkais pėdsakais, kuriame prieš tai dar ilgą laiką veikė biržos halė, miestas įsigijo už 13 tūkst. talerių. 1876 m. namas buvo suremontuotas ir perstatytas. Senasis, labai plokščias, aukštu atiku apsuptas stogas buvo pakeistas. Tai sąlygojo ir viso fasado perstatymą.

Kai kurių šaltinių teigimu, pirmaisiais pokario metais buvusi rotušė buvo paversta bendrabučiu. Vėliau čia įsikūrė Klaipėdos miesto statybos trestas.

1978 m. pagal Petro Lapės projektą buvo atlikta pastato rekonstrukcija. Nuo 1972 m. Klaipėdos miesto statybos tresto pirmojoje valdyboje pradėjęs dirbti buvęs uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, jog prisimena, kad jos metu buvo įrengtas centrinis įėjimas į antrą aukštą – iki tol buvo šoninės laiptinės, visi vaikščiojo aplinkui. Ko gero, būtent šios rekonstrukcijos metu neliko ir vidinio kiemelio. Po šios rekonstrukcijos iš pastato faktiškai liko tik išorinės sienos.

Atgavus nepriklausomybę Statybos ir urbanistikos ministerija bei Statybos trestas perdavė buvusią rotušę įkurtam Klaipėdos universitetui, kuris čia įkurdino rektoratą ir kai kuriuos padalinius. Rektoratas į universiteto miesteliu tapusias buvusias kareivines įsikėlė 1996 m. Buvusiame magistrato pastate įsikūrė Klaipėdos apskrities viršininko administracija.

Po apskričių administracijų likvidacijos čia 2011 m. įsikūrė meras su pavaduotojais ir jo bei Tarybos sekretoriatas, čia vyksta miesto Tarybos komitetų posėdžiai.

Rotušė Klaipėdos miesto savivaldybės nuosavybėn Vyriausybės nutarimu grąžinta 2020 metų pabaigoje. Iki tol ją valdė valstybės įmonė Turto bankas.

1 Comment

  1. Senos tiesos

    Artūrsi, nemenkai pasidarbavai, kad pats sėdėtum po tuo kiauru stogu. Tik ne iš tavo didelio kabineto su dar didesniu priimamuoju pusės, nes problema buvo kitoje pusėje. Nelabai žinojai, ką tam kabinete veikti be intrigų ir priešų paieškų. Bet pasikraudavai. I savivaldybės tranai naudojosi didesne pastato dalimi. Dabar už tai reikės mokėti nuolat- senas pastatas ir tavo ambicijų dėka užkrautas tik miesto biudžetui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This